هیپرکلسمی شرایطی است که میزان کلسیم در جریان خون افزایش می یابد. اگرچه کلسیم برای سلامت استخوان و عملکرد درست قلب ضروری است، اما میزان بالای کلسیم در خون می تواند منجر به علائمی مانند مشکلات دستگاه گوارش، زودرنجی، درد استخوان و افزایش خطر شکستگی شود. در برخی موارد، هیپرکلسمی موجب کما خواهد شد. هیپرکلسمی گاهی به دلیل بیماری های زمینه ای از جمله پاراتیروئید و سرطان است، اما دریافت بالای کلسیم نیز می تواند منجر به این شرایط شود. رژیم غذایی کم کلسیم می تواند به مهارهایپرکلسمی کمک کند.
لبنیات منبع اصلی کلسیم در رژیم غذایی امریکایی است. انتخاب جایگزین هایی لبنی به جای شیرگاو، پنیر، ماست و پنیر کوتاژ می تواند به کاهش سطح کلسیم در جریان خون کمک کند. تنوعی از محصولات سویا از جمله شیرسویا، ماست و پنیر می تواند جایگزینی برای لبنیات باشد. همچنین استفاده از جایگزین های لبنی تهیه شده از شیر بادام و برنج نیز مناسب خواهد بود. البته برچسب بر روی محصول را حتما بررسی کنید زیرا برخی از جایگزین های لبنی ممکن است غنی شده با کلسیم باشند.
اگرچه کلسیم در درجه اول در محصولات لبنی یافت می شود اما در بسیاری موادغذایی دیگر نیز وجود دارد. سبزیجاتی مانند بروکلی، کِیل، اسفناج، سبزی قاصدک، مارچوبه، کلم و شاهی آبی حاوی کلسیم است. این ماده معدنی همچنین در انواهی از ماهی مانند تن، خال مخالی و شاه ماهی وجود دارد. همچنین بادام، دانه کنجد، جودوسر، فلفل تند، یونجه و کلپ نیز محتوی کلسیم است.
کاهش میزان کلسیم دریافتی از رژیم غذایی ممکن است به کاهش هیپرکلسمی ناشی از مصرف زیاد لبنیات و سایر موادغذایی حاوی کلسیم کمک کند، اما رژیم غذایی کم کلسیم می تواند منجر به پوکی استخوان شود که با کاهش تراکم استخوانی و افزایش خطر شکستگی استخوان مرتبط است. کلسیم همچنین برای کمک به انعقاد خون ضروری بوده، به طوریکه کاهش طولانی مدت کلسیم دریافتی می تواند باعث خونریزی شدید ناشی از جراحات شود.
کاهش کلسیم دریافتی ممکن است به مدیریت هیپرکلسمی ناشی از سرطان، اختلالات پاراتیروئید، نارسایی کلیه، عملکرد ضعیف غده آدرنال یا دریافت بیش از حد ویتامین D کمکی نکند. در این شرایط بدن به خارج کردن کلسیم از استخوان ها تحریک شده و افزایش بیش از حد کلسیم در جریان خون را به دنبال دارد. بنابراین به جای کاهش میزان کلسیم دریافتی بهتر است برای درمان این بیماری های زمینه ای که باعث افزایش کلسیم در جریان خون می شوند، اقدام شود. برای نمونه براساس مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، خارج کردن غده پاراتیروئید می تواند باعث درمان هیپرکلسمی در افراد مبتلا به اختلالات پاراتیروئید شود.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com