در این مطلب به رابطه بین صرع و هورمون ها پرداخته می شود تغییرات هورمونی می تواند بر روی صرع تاثیرگذار باشد.
زنان مبتلا به صرع مشکلات متفاوتی نسبت به مردان صرعی دارند. برای بعضی از زنان، الگوی تشنجهای صرعی بهطور مستقیم تحتتأثیر دورههای تغییرات هورمونی طبیعی زنانه در طول زندگی قرار دارند.دو هورمون جنسی اولیه زنانه در بدن زنان وجود دارد. اولین آنها استروژن و دومی پروژسترون است. بیشتر مواقع بدن شما مقدار مساوی از این هورمونها را دارد. ارتباط آنها با صرع چیست؟ پزشکان متوجه شدهاند که هر دو این هورمونها تأثیراتی بر سلولهای مغزی دارند. استروژن یک هورمون تحریکی است یعنی میتواند باعث افزایش فعالیت الکتریکی سلولهای مغزی شود. در مقابل، پروژسترون یک هورمون مهاری است که باعث کاهش فعالیت سلولهای مغزی میشود.
وقتی بدن استروژن بیشتری نسبت به پروژسترون میسازد، میتواند باعث تحریک سیستم عصبی شود. به عبارت دیگر شما در خطر بیشتری برای وقوع تشنج قرار میگیرید. در حقیقت این هورمونها باعث ایجاد تشنج نمیشوند اما در تعیین زمان وقوع تشنج میتوانند مؤثر باشند. بعضی زنان صرعی وقتی هورمونهیشان تغییر میکند تشنجهای بیشتری دارند. برای مثال دختران جوان اولین تشنجهایشان را در اوایل بلوغ تجربه میکنند. زنان دیگر در زمان دورههای قاعدگی ماهانه بیشتر تشنج میکنند. این اتفاق برای همهی زنان نمیافتد، به همین دلیل هنوز پزشکان تأثیر دقیق این عوامل بر بروز تشنج را کشف نکردهاند.
بیشتر>> علت صرع چیست و محرک های تشنج کدامند
بعضی از زنان نوعی از صرع دارند به نام صرع Catamenial، که مربوط به تشنجهایی است که تحتتأثیر دورههای قاعدگی زنان هستند. پزشکان بهطور دقیق نمیدانند که چه تعداد از زنان صرعی چنین الگویی دارند، اما حدس زده میشود حدود ۱۰ تا ۱۲% اینگونه باشند علت دقیق این نوع صرع ناشناخته است. به هر حال، بعضی از زنان بیشترین تشنجهایشان زمانی است که سطح استروژن در بدنشان بالا است مثل زمان تخمکگذاری بعضی از زنان زمانی که مقدار پروژسترون در بدنشان کم میشود تشنج میکنند. مانند زمان خونریزی اگر شما تشنجهایی دارید که در نیمه اول دوره قاعدگی شروع میشود و تا نیمه دوم آن ادامه دارد، ممکن است شما نوع دیگری از صرع Catamenial داشته باشید.
این زمانی است که یک زن دورهای از قاعدگی دارد که تخمکگذاری در آن اتفاق نمیافتد و به آنها دورههای بدون تخمک گفته میشود.زنان مبتلا به صرع بیشتر از دیگر زنان دورههای بدون تخمک دارند پزشکان حدس میزنند که حدود ۴۰% از دورههای زنان صرعی فاقد تخمکگذاری است. این بستگی به خود دارد و هر ماه به یک صورت نخواهد بود. بعضی ماهها زنها تخمکگذاری میکنند و بعضی ماهها نه بهطور کلی تصور میشود زنان صرعی مانند زنان غیر صرعی تخمکگذاری منظم ندارند.
چرا این اتفاق میافتد؟ پزشکان علت دقیق آن را نمیدانند. اما، بعضی از تشنجها در لوب گیجگاهی مغز ایجاد میشوند. این یک ناحیه است که بهطور نزدیکی با ناحیهای که هورمونها را تنظیم میکند، تماس دارد. زنانی که تشنج آنها در لوب گیجگاهی اتفاق میافتد، ممکن است سطح هورمونهایشان تحتتأثیر تشنج، تغییر کند.
اگر شما بتوانید نقش هورمونها را در الگوی تشنجهایتان پیدا کنید، میتواند به درمان شما کمک کند. سعی کنید یک تقویم برای دورههای قاعدگیتان داشته باشید و روزهایی که تشنج دارید روی آن علامت بزنید. همچنین در مورد سایر علل که میتوانند باعث تشنج شوند هم یادداشت بردارید مانند مصرف نکردن داروها، کمبود خواب، استرس یا بیماری با به اشتراک گذاشتن این اطلاعات با پزشکتان، شما میتوانید بیماری صرعتان را مؤثرتر مدیریت کنید.
همانطور که قبلاً گفته شد، خیلی از بیماران اولین تشنج را در زمان بلوغ تجربه میکنند. هم مردان و هم زنان پزشکتان فکر میکنند این به دلیل آن است که ما قبل از بلوغ، مقادیر زیادی از هورمونهای جنسی در بدنمان نداریم. بعد از بلوغ مقدار زیادی هورمون در بدن ما وجود خواهد داشت. هورمونها اثرات مستقیمی روی سلولهای مغز دارند.اما این به این معنی است که زنان اگر به سن یائسگی برسند، تشنجهایشان کمتر میشود؟ بله گاهی اوقات و نه همیشه. در بعضی از زنان، تشنجها از بین میروند.این اتفاق معمولاً در زنانی میافتد که صرع Catamenial دارند. برای زنان صرعی دیگر، یائسگی تأثیری بر الگوی تشنجهای آنها نخواهد داشت. و حتی بعضی از زنان بعد از یائسگی تشنجهایشان بیشتر میشود.
بیشتر>> صرع چیست و تشنج به چه معناست
بیشتر مواقع پزشکان میگویند تشنجها بهتر میشوند اگر شما پیرتر شوید. اما آنها مطمئن نیستند که این بهبودی به دلیل ورود دارویهای جدیدتر است یا به خاطر افزایش سن شما و بهبودی تشنجها به صورت خودبهخودی.یادتان باشد بعضی از داروهای ضد تشنج اگر طولانی مدت مصرف شوند باعث پوکی استخوان میشوند. چون بهطور معمول زنان بعد از یائسگی در معرض خطر پوکی استخوان قرار میگیرند، زنان صرعی حتماً بهطور دقیق باید در مورد داروهایشان و اقدامات لازم برای پیشگیری از پوکی استخوان با پزشک مشورت کنند. بهطور کلی بهتر است در جوانی استخوانهای قوی داشته باشید – در ۲۰ تا ۳۰ سالگی – و نگذارید که به سن یائسگی برسید و بعد به دنبال جلوگیری از پوکی استخوان باشید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com