بدن توانایی هضم فیبر موجود در غذاهای گیاهی را ندارد. به طور کلی فیبرها به دو نوع محلول و نامحلول وجود دارد. فیبرهای محلول که در آب حل می شوند، با تشکیل ماده ی ژل مانندی عمل هضم و گوارش را کند می کند. همچنین با به تاخیر انداختن جذب روده ای شکر، نشاسته و کلسترول باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته می شود. فیبر نامحلول که در آب قابل حل نیست، باعث افزایش سرعت حرکت مواد غذایی از معده، افزایش حجم مدفوع و حرکات سریع شکمی می شود. دریافت ۲۵ تا ۳۰ گرم از فیبر در رژیم روزانه فوایدی بسیاری برای سلامتی خواهد داشت.
براساس دانشگاه هاروارد، بیماری قلبی- عروقی یکی از علل اصلی مرگ و میر در امریکا است. بیماری قلبی با آترواسکلروز( تصلب شرایین) مرتبط بوده که در این شرایط ماده ای به نام پلاک در دیواره عروق قلبی تجمع می یابد. ایجاد پلاک باعث باریک شدن رگها، سفتی و در نتیجه کاهش جریان خون به قلب می شود که خطر سکته یا حمله قلبی را به دنبال خواهد داشت. براساس مطالعه ای در مجله آرشیو طب داخلی، رابطه ای معکوس بین دریافت فیبر غذایی و خطر بیماری های قلبی وجود دارد. همچنین طبق مطالعه ای در مراقب های دیابت، افزایش مصرف فیبرغلات و غلات سبوس دار باعث کاهش خطر بروز سندرم متابولیک می شود. سندرم متابولیک به معنای وجود گروهی ازعوامل خطرساز مانند فشارخون بالا، افزایش سطح انسولین و تری گلیسیرید برای بروز بیماری های قلبی- عروقی و دیابت در یک شخص است.
بیماری دیابت نوع ۲ ( رایج ترین نوع دیابت ) زمانی اتفاق می افتد که بدن قادر به تولید انسولین کافی برای رساندن قند خون به سطح طبیعی نبوده یا توانایی استفاده درست از انسولین تولید شده را ندارد. براساس مطالعه ی منتشر شده در مجله امریکایی تغذیه بالینی، ارتباط مستقیمی میان رژیم غذایی غنی از فیبر غلات و کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ وجود دارد. همچنین مطالعه ی دیگری در مجله امریکایی تغذیه تاکید می کند که پیروی از یک رژیم غذایی با درصد پایینی از فیبرغلات و درصد بالایی از کربوهیدرات هایی با سرعت جذب بالا، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد.
رژیم غذایی حاوی فیبر به شما در حفظ وزنی سالم کمک می کند. براساس مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، مطالعات بالینی نشان می دهد مصرف فیبرهای محلول مانند صمغ گوار، پسیلیوم و پکتین به شما در احساس سیری کمک کرده و مانع از زیاده روی در خوردن غذا و در نتیجه اضافه وزن می شود. همچنین طبق مقاله ی منتشر شده در مجله امریکایی تغذیه بالینی، افزایش دریافت فیبر باعث ایجاد دور کمر سالم در افراد خواهد شد. از فیبرهای محلول دیگر می توان به لوبیا، نخودفرنگی، جو بارلی، جو دوسر و میوه ها اشاره کرد.
براساس گزارش دانشگاه هاروارد، بیماری دیورتیکولی (التهاب در روده بزرگ) یک سوم افراد ۴۵ سال به بالا و دو سوم افراد بالای ۸۵ سال را تحت تاثیر قرار می دهد. لازم به ذکر است که بیماری دیورتیکولی، وجود بیرونزدگیهای کوچک کیسه مانند (دیورتیکول) در دیواره روده بزرگ است. طبق مقاله ی منتشر شده درمجله تغذیه، مردانی که فیبرهای غذایی به ویژه فیبرهای نامحلول مصرف می کنند خطر ابتلا به بیماری دیورتیکولی در آنها کاهش می یابد. همچنین فیبرهای نامحلول در گندم، سبوس ذرت، تمام فرآورده های غلات، غلات سبوس دار، سبزیجات و در پوست میوه های مانند بلوبری، انگور و سیب وجود دارد.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com