رژیم غذایی برای حفظ سلامت قلب باید حاوی روغن ماهی باشد. اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در روغن ماهی فواید بسیاری برای حفظ سلامت قلب و عروق مانند کاهش سطح تری گلیسیرید در جریان خون دارد. انتخاب منابع اصلی و مصرف ماهی گزینه ی خوبی است تا علاوه بر روغن ماهی، از پروتئین و سایر مواد مغذی موجود در ماهی نیز بهره مند شوید. اما نکته ی مهم مصرف روغن ماهی است حتی اگر به سراغ مکمل ها بروید.
ماهی چرب حاوی دو اسیدچرب ضروری EPA و DHA است. امگا ۳ موجود در روغن ماهی سطح کلسترول را کاهش می دهد. همچنین از ضربان نامنظم قلب که می تواند علت مرگ ناگهانی قلبی و گرفتگی عروق و تجمع پلاک ها در رگ های خونی باشد جلوگیری می کند. EPA و DHA همچنین با کاهش سطح تری گلیسیرید در سلامتی انسان نقش دارد. بسیاری از چربی ها و روغن های موجود در غذاها حاوی تری گلیسرید است. از طرفی زمانیکه میزان کالری که شما مصرف می کنید بیشتر از میزان کالری باشد که بدن برای تبدیل به انرژی استفاده می کند؛ کالری اضافی به تری گلیسرید تبدیل شده و به صورت چربی ذخیره می شود.
زمانیکه سطح گردش تری گلیسیرید در بدن بسیار بالا باشد، خطر ابتلا به بیماری قلبی-عروقی افزایش می یابد. براساس دانشگاه ویسکانسین امریکا، تری گلیسیرید به دیواره عروق نمی چسبد، بلکه پیشرفت بیماری عروقی را به واسطه ی کلسترول بد تسریع بخشیده و این درحالیست که مانع از شکل گیری کلسترول خوب می شود. تری گلیسیرید بالا همچنین موجب پانکراتیت مزمن شده و درصورتیکه درمان نشود پانکراس ملتهب بهبود نمی یابد و با گذشت زمان منجر به آسیب دائمی خواهد شد. همچنین پانکراتیت موجب درد قسمت فوقانی شکمی، تهوع و کاهش وزن می شود.
چربی در خون به صورت آزاد نبوده و با اتصال به پروتئینی به نام لیپوپروتئین در گردش است. احتمالا با لیپوپروتئین آشنایی دارید زیرا کلسترول خوب درون لیپوپروتئین هایی با چگالی بالا و کلسترول بد با لیپوپروتئین هایی با چگالی پایین حرکت می کنند. انتقال تری گلیسیرید نیز از درون لیپوپروتئین هایی با چگالی بسیار پایین یا VLDL صورت می گیرد. این لیپوپروتئین ها تری گلیسرید را به ماهیچه ها برای انرژی، به بافت های چربی برای ذخیره و خارج از سلول های چربی در زمان نیاز بدن به انرژی می رساند. روغن ماهی با کم کردن تولید VLDL و افزایش میزان VLDL دفع شده از بدن به کاهش تری گلیسیرید کمک می کند.
انجمن قلب امریکا مصرف دو وعده ماهی در هفته را توصیه می کند. بهترین منبع برای دریافت EPA و DHA ماهی سالمون، شاه ماهی، قزل آلا، خال مخالی و تن است. براساس توصیه دانشکده پزشکی دانشگاه ماساچوست، در صورت عدم استفاده از ماهی، روزانه از مکمل های روغن ماهی حاوی ۰.۸ تا ۱ گرم EPA و DHA استفاده کنید. همچنین درصورت ابتلا به تری گلیسیرید بالا، نیاز به دوز بالاتری از مکمل روغن ماهی دارید. تجویز روغن ماهی به صورت دوز روزانه ۳ گرمی ممکن است باعث کاهش سطح تری گلیسیرید بین ۲۰ تا ۵۰ درصد شود. بدون مشورت با پزشک این میزن دوز بالا را مصرف نکنید زیرا ممکن است عوارض جانبی داشته باشد.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com