تهوع عوامل بسیاری دارد. بیماریهای جسمی و روحی میتواند این شرایط آزاردهنده را در انسان تشدید کند. اما اگر این حالت را پس از صرف غذا تجربه میکنید، فهرست عوامل تاثیرگذار کمتر می شود. تهوع همیشه نشان دهنده شرایطی جدی نیست، اما درصورت طولانی شدن این وضعیت، به دنبال نشانههایی برای علت آن باشید.
تهوع و استفراغ در زمان مشکلات کیسه صفرا دیده میشوند. تهوع بعد از مصرف غذا میتواند ارتباط تنگاتنگی با التهاب کیسه صفرا داشته باشد. ممکن است احساس ناراحتی در ناحیه شکمی، نفخ و اسهال را تجربه کنید. همچنین التهاب حاد کیسه صفرا در بیش از ۹۰ درصد موارد به دلیل سنگهای صفراوی است. با گذشت زمان این التهابات حاد باعث کاهش اندازه و سفت شدن دیواره کیسه صفرا شده و بر کارکرد مناسب آن تاثیر میگذارد.
بیماری رفلاکس معده به مری ( GERD ) دلیل دیگری است که میتواند باعث تهوع پس از صرف غذا شود. در افراد مبتلا به این بیماری، بعد از صرف غذا مواد غذایی و آب به جای ورود به روده ازمعده به سمت مری بازمیگردند. به دلیل وجود اسید معده همراه با غذای در حال هضم، این اتفاق میتواند عواقب بسیار ناخوشایندی داشته باشد. در کنار تهوع علائم دیگری مانند سوزش قلب، سرفه و گلودرد ممکن است رخ دهد. همچنین میتواند باعث ایجاد طعم اسیدی در دهان شود. خوابیدن پس از صرف غذا باعث تشدید رفلاکس خواهد شد. مواد غذایی مانند گوجه، مرکبات، غذاهای چرب، پیاز، شکلات و غذاهای حاوی نعناع باعث تحریک رفلاکس می شود.
بیماریهای ناشی از مسمومیت های غذایی یکی از نگرانیهای پزشکی است که سالانه میلیونها نفر در امریکا را تحت تاثیر قرار داده است. براساس آمارهای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها تقریبا ۵ هزار آمریکایی سالانه بر اثر این بیماری میمیرند. غذایی که به خوبی پخته نشده باشد نیز میتواند باعث بیماری شود. همچنین غذایی که بیشتر از دو ساعت خارج از محیط یخچال باشد میتواند باعث رشد باکتری شود. علائمی مانند تهوع، استفراغ، تب و اسهال از نشانه های رایج این بیماری بوده که میتواند از نیم ساعت پس از مصرف غذای آلوده رخ دهد.
تمام این بیماریها نیازمند بررسی و درمان توسط پزشک مسئول است. التهاب کیسه صفرا عموما منجر به جراحی و حذف عضو میشود. با اینکه در بسیاری از موارد مسمومیتهای غذایی خود به خود برطرف میشوند، اما درشرایط حاد بیماری، نیازمند مراجعه و بستری شدن در بیمارستان است. درصورتیکه علائمی مانند تهوع، اسهال خونی، تب بالا و استفراغ طولانی دارید، به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر احتمال می دهید که تهوع به دلیل رفلاکس است با پزشک خود در مورد علائمی که بیش از دو هفته طول میکشد مشورت کنید. برای درمان رفلاکس باید رژیم غذایی افراد اصلاح شود؛ از مصرف غذاهای محرک رفلاکس و از کاهش شدید وزن خودداری کنید. برای کنترل تولید اسید معده می توان از داروهای تجویزی استفاده کرد.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com