گیاهان معمولا هزاران نوع ماده شیمیایی تولید میکنند که به آنها فیتوکمیکال گفته میشود. فلاونولها یکی از دسته های بسیار وسیع فیتوکمیکالها به حساب می آیند. با توجه به مقاله منتشر شده در مجله «آنتی اکسیدانها و سیگنال دهی ردوکس(اکسایش-کاهش)» فلاونولها مانند بسیاری از ترکیبات گیاهی آنتی اکسیدانهای فعالی هستند که توانایی مبارزه با التهاب و رادیکالهای آزاد را دارند، همچنین از سلامت بدن محافظت میکنند.
دانشمندان بیش از هشت هزار ترکیب فیتوکمیکال را شناسایی و دسته بندی کردهاند. یکی از بزرگترین گروه فیتوکمیکالها، ترکیبات فلاونوئیدی بوده که گروهی بسیار بزرگ است و به زیرگروههای بسیاری تقسیم میشود. فلاونول ها یکی از گروههای خانواده فلاونوئیدها می باشند. چهار گروه اصلی از فلاونولها وجود دارند که از آنها میتوان به کوئرستین، کامفرولها، میریستین و ایزورامنتین اشاره کرد. با توجه به آمار مجله «تغذیه بالینی آمریکا»، فلاونولها از فراوانترین فلاونوئیدهای موجود در موادغذایی می باشند.
در مطالعات آزمایشگاهی، فلاونولها خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قدرتمندی از خود نشان میدهند. مطالعهای مروری در مجله « آنتی اکسیدانها و سیگنالهای اکسایش-کاهش» نشان میدهد که کوئرستین برای سلولهای بدن انسان خواص ضد التهابی فراهم میکند. براساس مقالهای در مجله «سمشناسی کاربردی»، میزان رادیکالهای آزاد در سلولهای آسیب دیده ریوی بعد از درمان با کوئرستین کاهش مییابد. مقالهای در مجله «درد مولکولی» نشان میدهد که اثرات آنتی اکسیدانی کوئرستین از آسیبهای عصبی ناشی از مصرف داروهای سرطان کولورکتال در موشهای آزمایشگاهی پیشگیری میکند.
میزان توانایی بدن برای جذب فلاونولها به نوع باکتریهای فعال موجود در روده بزرگ بستگی دارد؛ زیرا این باکتریها به سوخت و ساز فلاونوئیدها کمک میکنند. براساس مقاله منتشر شده در مجله «آنتی اکسیدانها و سیگنالهای اکسایش-کاهش»، کوئرستین از دیگر فلاونوئیدها سریعتر جذب میشود. در مقاله «تحقیقات مولکولی تغذیه و مواد مغذی» آمده است که با مصرف فلاونول در کنار چربیهای سالم میتوان فراهمی زیستی آن را افزایش داد.
میزان فلاونول موجود در میوه ها و سبزیجات در پوست و برگهای سبز بیرونی آنها بیشتر است؛ زیرا تابش نور خورشید بیشتر به این نقاط می باشد. پیاز زرد بهترین منبع فلاونول است. منابع دیگر شامل تره فرنگی، گوجه فرنگی گیلاسی، بروکلی و بلوبری است. از دیگر منابع غذایی فلاونول ها می توان به زردآلو، سیب، انگورسیاه و لوبیا سبز اشاره کرد. همچنین چای سیاه و چای سبز نیز جزو منابع فلاونول ها به حساب می آیند.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com