فقرآهن و کم خونی معمولا بر نوجوانان تاثیر گذار است. ممکن است خستگی نوجوانان در اثر بیدار ماندن تا دیروقت برای انجام تکالیف، مطالعه برای امتحانات، فعالیتهای خارج برنامه یا اشتغال باشد اما کم خونی ناشی از فقر آهن این شرایط را بدتر میکند.
فقر آهن ممکن است در اثر افزایش نیاز بدن به آهن باشد. خون از دست رفته در اثر دورههای طولانی قاعدگی، اهداء مداوم خون یا حساسیتهای غذایی ممکن است سبب کم خونی شود. همچنین اگر غذاهای مصرفی شما دارای مقدار کافی آهن نباشد یا نتوانید آهن موجود در غذا را جذب کنید ممکن است به کمبود یا فقر آهن دچار شوید. در گیاه خواران خطر ابتلا به کمبود آهن بیشتر است؛ زیرا آهن موجود در غذاهای گیاهی به خوبی منابع حیوانی جذب بدن نمیشود.
گلبولهای قرمز خون حاوی هموگلوبین بوده که هموگلوبین پروتئین انتقال دهنده اکسیژن به سراسر نقاط بدن است. همچنین آهن یکی از ترکیبات حیاتی هموگلوبین به حساب می آید. کم خونی ناشی از فقر آهن باعث کاهش گلبول های قرمز و هموگلوبین میشود. با کاهش هموگلوبین به زیر حد نرمال، علایم بیشتر دیده میشوند.
رایجترین نشانه کم خونی در نوجوانان خستگی است. کاهش اکسیژن به دلیل کاهش هموگلوبین به این معنی است که سلول های بدن نمیتوانند مانند گذشته فعالیت های خود را به خوبی انجام دهند. رنگ صورتی پوست به خاطر وجود گلبولهای قرمز خون است؛ بنابراین فرد مبتلا به کم خونی پوست رنگ پریدهای دارد. همچنین قلب سریعتر میتپد زیرا تلاش میکند با افزایش گردش خون مقدار مورد نیاز اکسیژن را در اختیار بدن قرار دهد.
حتی قبل از پیشرفت کم خونی، فقر آهن نیز میتواند فعالیتهای ذهنی را کاهش دهد. ممکن است برای تمرکز، به خاطر سپردن یا آموختن مطلبی جدید با مشکل مواجه شوید. با پیشرفت این بیماری و تبدیل شدن آن به کم خونی همیشه احساس خستگی خواهید کرد و تنگی نفس خواهید داشت. بالا رفتن از پله یا تمرینهای بدنی میتواند به شدت برای شما سخت شود؛ زیرا بدن قادر به تامین اکسیژن اضافی نیست. سردردها نشانههای دیگری از کم خونی فقر آهن است. ممکن است دائما احساس سرما داشته باشید، زبانتان ملتهب شده و نسبت به عفونتها ضعیف باشید.
علایمی مانند رنگ پریدگی و خستگی دائمی نشانههایی از فقر آهن و کم خونی است. آزمایش خون میتواند سطح آهن، تعداد گلبول قرمز و میزان هموگلوبین موجود در خون شما را اندازه بگیرند. کمبود آهن را میتوان با تغییرات رژیم غذایی اصلاح کرد ولی ممکن است به مکملهای آهن نیز نیاز داشته باشید. از آنجایی که فقر آهن می تواند توسط عواملی غیر از رژیم غذایی ایجاد شود، تشخیص صحیح بسیار مهم است.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com