روز صد و شصت و سوم بارداری – الان هفته ی ۲۳ ام و روز دوم چرخه است – ۱۱۷ روز مانده تا زمان زایمان
در این زمان از بارداری شما احتمالا متوجه حرکات جنین می شوید. تعداد حرکات و نوع آن ها روز به روز و همین طور شب به شب تغییر می کند و الگوهای مختلفی ممکن است داشته باشد.
با ایجاد لایه ای از چربی و لایه ای از سلول ها، پوست جنین شما در این زمان بیشتر منعطف می شود.
پوست جنین شما به نمو خود ادامه می دهد و در این زمان کراتینیزه می شود ( یعنی با لایه های شاخی سطحی پر می شود). کراتین ماده ای است که در لایه ی خارجی پوست قرار می گیرد و نقش محافظتی دارد و لایه ای از سلول های مرده را شامل می شود. مو و ناخن ها هم از کراتین ایجاد می شود.
لایه ی کراتینیزه ی خارجی پوست همراه با لایه ی چربی بین سلول های سطحی قرار دارند. این امر باعث می شود تا میزان آب در بدن جنین شما وارد مایع آمنیوتیکی شود. هر یک از سلول های پوستی در بخش مجزایی از پوست تشکیل می شوند، و به تدریج بالغ شده و به بالا می آیند و در سطح کراتینیزه می شوند و بخشی از لایه ی محافظتی خارجی پوست را می سازند. این چرخه معمولا ۳۰ روز زمان می برد.
لایه ی ضخیمی از سلول های کراتینیزه شده در کف دست ها و پاها وجود دارند. وقتی که این لایه در این مرحله از باردار بسیار باریک و نازک باشد، پوست جنین هنوز منعطف است ولی کمتر از هفته های آغازین.
در این هفته از بارداری جنین هنوز جای زیادی برای مانور در رحم دارد.
استخوان های کودک شما شروع به سخت تر شدن می کنند ، دست و پاها شروع به گوشتی شدن می کنند. معمولا دست هایش رو جلوی صورتش نگه می دارد و پست شروع به تکامل برای مایجاد محافضت بیشتر می کند.
اسپاسم های دردناک در عضلات پاها در بارداری شایع است بویژه در طول شب. ممکن است به علت درد موضعی شدید و ناگهانی در پاها از خواب بیدار شوید. علت آن ممکن است فشار رحم بر روی اعصاب لگنی باشد.
برخی متخصصین بر این باورند که کرامپ ها در طول بارداری ممکن است در اثر کمبود کلسیم و یا نمک و یا افزایش فسفر باشد ولی این نظریه ها ثابت نشده است.
وقتی که شما دچار اسپاسم می شوید، با خم کردن پا و ماساژ دادن، این حالت بر طرف می شود.
اگر درد ماهیچه ها کم نشد و یا در پا تورم ایجاد شد، باید فورا به پزشک مراجعه کنید، چون ممکن است لخته ای باشد که خطرناک هم هست.
برای کاهش میزان بروز اسپاسم ها و یا کاهش شدت آن ها، باید مقادیر فراوانی آب بنوشید تا بدن شما دچار کم آبی نشود و به طور منظم به پاهایتان کشش بدهید و ورزش هایی برای مچ و پا انجام دهید.
پیاده روی و شنا به شما کمک می کند تا به طور منظم عضلات ساق پای شما ماساژ داده شود و جریان خون بهبود یابد.
برای بهبود اسپاسم و گرفتگی ماهیچه های پا بهتر است پای خود را بکشید و ماساژ دهید.