هفته اول بارداری : هفته های بارداری از اولین روز آخرین قاعدگی شروع می شود. این بدین معنی است که در دو هفته ی اول فرد واقعا باردار نیست و بدن به طور معمول برای تخمک گذاری آماده شده است.
در حوالی هفته دوم پس از اولین روز از قاعدگی، تخمک گذاری انجام می شود ( بر اساس طول دوره قاعدگی).
در طی ۳ هفته پس از اولین روز آخرین قاعدگی، تخمک بارور شده در طول لوله ی رحمی ( لوله ی فالوپ ) رو به رحم حرکت می کند.
تخمک در ابتدا یک سلول منفرد است و کم کم تقسیم می شود و این تقسیمات ادامه می یابد.
به مرور زمان تخمک به رحم می رسد که توده ای را با بیش از ۱۰۰ سلول ایجاد می کند که جنین نام دارد.
وقتی که در رحم قرار می گیرد، جنین در لایه پوششی دیواره رحم نفوذ می کند و به این مرحله، لانه گزینی ( جایگزینی ) می گویند.
در مورد بیشتر خانم ها، بویژه در مواردی که برنامه ای برای بارداری ندارند، هفته اول بارداری معمولا بدون دانستن وقوع بارداری می گذرد و خانم باردار از آن اطلاعی ندارد. حتی ممکن است این روال تا هفته دوم هم ادامه داشته باشد.
بسیاری از زنان که همیشه چرخه های قاعدگی مرتبی داشته اند، وقتی یک بار ( برای یک ماه) این چرخه به هم می ریزد، اظهار می کنند که مورد خاصی نیست و صرفا بهم ریختگی موقتی قاعدگی است.
نکته جالب این است که در طول هفته اول بارداری هیچ نوع علامت واضحی هم دیده نمی شود ولی نشانه هایی از خستگی، کاهش علاقه و یا نیاز دائم به ادرار کردن دیده می شود. در حالی که، بسیاری از زنان این علائم را به سندرم پس از قاعدگی نسبت می دهند و خیلی اعتقادی ندارند که باردار شده اند.
چرخه قاعدگی تقریبا حدود ۲۸ روز طول می کشد، اگر چه این زمان می تواند بین ۲۴ تا ۳۵ هم روز هم در برخی از خانم ها متغیر باشد.
زمانی این چرخه شروع می شود که تخمک از تخمدان آزاد می شود ( که به این مرحله تخمک گذاری می گویند) و به سمت لوله های فالوپ ( لوله های رحمی ) حرکت می کند، در واقع در همان محلی که اسپرم ( در صورت لقاح ) به آن می رسد و باروری رخ می دهد.
از این قسمت است که تخمک های بارور شده از راه لوله های رحمی حرکت می کند و به سمت رحم می رود و در نهایت در رحم لانه گزینی ( جایگزینی ) انجام می شود. دیواره رحم ضخیم می شود تا برای پذیرش تخمک بارور شده مهیا شود. اگر لقاح رخ ندهد، لایه های پوشاننده دیواره رحم ریزش می کند و در نتیجه عروق دیواره رحمی خونریزی می کنند و قاعدگی رخ می دهد.
باید بدانیم که چرخه ماهیانه خانم ها از اولین روز دوره قاعدگی تا اولین روز عادت ماهیانه بعدی محاسبه می شود.
به طور متوسط دوره ماهیانه ۲۸ تا ۳۲ روز می باشد. تخمک گذاری از اولین روز چرخه محاسبه می شود.
در بیشتر خانم ها زمان تخمک گذاری بین روز های ۱۱ تا ۲۱ چرخه ماهیانه است. به این بخش، زمان باروری می گویند، چون مقاربت در این زمان باعث افزایش شانس بارداری می شود.
برخی افراد فکر می کنند که خانم ها واقعا در هفته ی اول، باردار نمی شوند و این اتفاق حاصل لقاح در طول هفته دوم است. این در واقع علت اصلی است که چرا بسیاری از بارداری ها در طی هفته اول شناسایی نمی شوند.
باز هم همانند قبل، تغییرات جسمانی مشخصی در طی هفته اول بارداری رخ نمی دهد، اگر چه بسیاری از تغییرات درونی ممکن است رخ دهد. علائم شایع در این هفته شامل موارد زیر می باشد:
مشکلات هاضمه و گوارش مثل دفع گاز، یبوست و یا تهوع. سایر علائم شامل موارد زیر است:
این علائم از خانمی به خانم دیگر تفاوت دارد و بیشتر زنان تا پس از هفته دوم بارداری این علائم را متوجه نمی شوند.
در زمانی که شانس باروری در شما بالاتر است، برای آن که بتوانید کودک سالمی داشته باشید، ممکن است نیاز باشد تا در سبک زندگی خود تغییراتی بدهید.
انجام ورزش کافی و داشتن رژیم متعادل، عوامل مهم و تاثیر گذاری برای ارزیابی در این زمینه هستند.
در این زمان بهتر است که شما از مکمل ها و ویتامین ها استفاده کنید و از برخی مواد پرهیز کنید، از آن جمله عبارتند از:
اگر شما برخی داروهایی را که سابقا برایتان تجویز شده مصرف می کنید، باید با پزشک خود آن را در میان بگذارید تا وی این داروها را بررسی کند و به شما بگوید که آیا مصرف این داروها در طول بارداری برای شما خطری دارد و یا مانعی برای مصرف آن ها وجود ندارد.
در بیشتر موارد بارداری، همسر شما احساس نمی کند که در این زمان نقشی را بر عهده دارد. در حالی که، وضعیت سلامتی و شیوه زندگی شما می تواند بر روی آینده ی کودک شما اثر گذار باشد. شما می بایست از نظر موارد زیر تحت بررسی قرار بگیرید:
تصویر دو بعدی هفته اول بارداری
اطمینان حاصل کنید که یک رژیم سالم و متعادل با انواع غذاها داشته باشید. در طول دوره بارداری شما نیاز به اسید فولیک اضافی، آهن و کلسیم خواهید داشت. با پزشک خود درباره مکمل های روزانه که برای شما مناسب است صحبت کنید.
در هر روز هفته اول چه اتفاقی می افتد
روز اول / روز دوم / روز سوم / روز چهارم / روز پنجم / روز ششم / روز هفتم
الان ورزش کنید که شروع خوبی داشته باشید.
بارداری فشار جسمانی زیادی به شما وارد می کند. داشتن آمادگی جسمانی مناسب باعث می شود شما و کودکتان شروع خوبی داشته باشید. در هفته اول بارداری یا زمانی که می خواهید اقدام به بارداری کنید داشتن برنامه ورزشی منظم به اندازه داشتن رژیم غذایی مناسب مهم است. سعی کنید تمام موارد زیر را در برنامه تمرینی خود داشته باشید:
زمانی که برنامه تمرینی خود را تنظیم می کنید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
بسیاری از خانم ها نگران افزایش وزن در دوران بارداری هستند بیاد داشته باشید که این افزایش وزن یک روند طبیعی و مرحله ای از بارداری است.