“ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت ؟ “ سوالی که شاید برای شما هم پیش آمده باشد. برای پاسخ به این سوال، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
داشتن دندان های مرتب و سفید تأثیر بسزایی در داشتن لبخند زیبا و افزایش جذابیت چهره دارد. نگهداری و مراقبت صحیح از دندان ها اهمیت ویژه ای دارد؛ اما در برخی موارد مانند نامرتب بودن، مشکل دندان ها ربطی به نحوه ی نگهداری ندارد و باید چاره دیگری اندیشید.
داشتن دندان های سالم، مرتب و سفید تبدیل به امری ضروری به خصوص برای افراد دارای جایگاه اجتماعی بالا و افراد مشهور شده است. علاوه بر این عادات غذایی نادرست باعث شده نیاز به درمان هایی نظیر لمینت بیشتر شود. البته لمینت بیشتر از اینکه روش درمانی باشد نوعی عمل زیبایی محسوب می شود؛ اما در برخی موارد به جای درمان ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرد.
بهترین روش برای درمان اختلالات دندانی، ارتودنسی می باشد که طی سالیان اخیر پیشرفت های چشمگیری داشته است؛ اما برخی افراد به اندازه کافی صبور نیستند و روش های سریع مانند لمینت را ترجیح می دهند. لمینت قادر به تأمین سلامت دندان های نیازمند به ارتودنسی نیست.حال این سؤال مطرح می شود که مناسب ترین روش درمانی به منظور داشتن لبخندی زیبا چیست؟ در ادامه به بررسی کامل جواب این سؤال خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
همچنین بخوانید>>ترمیم دندان با کامپوزیت چیست و چگونه انجام می شود؟
عموم مردم بر این باورند که فقط دندان های نامرتب نیازمند ارتودنسی هستند. این تصور تا حدودی درست است؛ اما لازم است بدانید که تنها این عارضه نیازمند ارتودنسی نیست. در برخی موارد، دندانپزشک با بررسی الگوی رشد فک و مقایسه آن با الگوهای طبیعی نیاز به ارتودنسی را تشخیص می دهد. این موضوع بیشتر در مورد کودکان صدق می کند.در افراد بزرگسال نیاز به ارتودنسی با بررسی چند الگوی دندانی تشخیص داده می شود. کیس ارتودنسی نامی است که به افراد دارای این الگوها اطلاق می شود.این الگوها عبارتند از:
در برخی افراد کوچک بودن فک پایین باعث بیرون زدگی و خمیدگی خاص دندان های فک بالا می شود. از دیگر دلایل می توان به جویدن شست و خوردن بیش از حد پستانک در کودکی اشاره نمود. این کیس ها به طور قطع نیازمند ارتودنسی هستند.
فاصله ی بیش از حد بین دو دندان جلویی در ردیف بالا باعث ناهماهنگی خط میانی دندان های جلویی فک بالا با فک پایین می شود. برای درمان این مشکل درمان ارتودنسی توصیه می شود؛ اما برخی بزرگسالان از لمینت استفاده می کنند. لمینت در این مورد در صورتی که دندان های اصلی تراشیده نشوند ضرری ندارد.
در برخی افراد با بستن دهان، دندان های فک بالا دندان های فک پایین را می پوشانند. به این حالت اوربایت گفته می شود و در موارد شدید، دندان های پایین با سقف دهان برخورد دارند.
در برخی افراد دندان های جلویی فک پایین جلوتر از دندان های فک بالا قرار دارند. رشد غیرطبیعی فک ها عامل اصلی بروز این مشکل است. با تشخیص این عارضه در دوران کودکی می توان در مدت زمان کوتاه تر و با هزینه کمتر درمان ارتودنسی را انجام داد.
شایعترین عوارض دندانی در جهان، فاصله زیاد و شلوغی یا روی هم رفتگی دندان ها است. این عوارض باعث افزایش مشکلات و بیماری های لثه می شوند. دلیل اصلی این عوارض، کوچک بودن فک ها یا کوچکی دندان ها است. در دوران کودکی، شلوغی دندان ها می تواند از درآمدن و رشد دندان های دائمی جلوگیری نماید. بنابراین، بهترین راه برای درمان این عارضه تشخیص به موقع در دوران کودکی پیش از حاد شدن مشکل است.
در این عارضه در هنگام قرارگیری دندان های فک بالا و پایین فضایی خالی بین دو ردیف وجود دارد. یکی از علل ایجاد این عارضه جویدن انگشت شست است و بیشتر در دندان های جلویی دیده می شود؛ اما در برخی موارد در دندان های کناری نیز وجود خواهد داشت.
در این عارضه هرکدام از دندان ها در یک جهت قرار داشته و هیچ یک از دندان های جلویی فک بالا و پایین روی هم قرار نمی گیرند. کراس بایت بر روی زیبایی چهره فرد بیشترین تأثیر را دارد.
در صورت نارضایتی از شکل، اندازه و رنگ دندان ها و همچنین وجود فاصله کم بین دندان های جلویی در صورتی که تراشیده نشوند می توان از لمینت استفاده کرد. در برخی موارد برای درمان به هم ریختگی دندان ها از لمینت به جای ارتودنسی استفاده می شود. این کار در دراز مدت باعث بروز مشکلات فراوانی برای فرد خواهد شد. زیرا بخش اعظمی از دندان های سالم فرد تراشیده می شوند.لمینت در دو نوع کامپوزیتی و سرامیکی وجود دارد و همانطور که گفته شد، برای اصلاح طرح لبخند در صورت پوسیدگی شدید دندان ها و نارضایتی از شکل ظاهری آن ها کاربرد دارد.
درمان ارتودنسی به طور معمول بین ۱ تا ۴ سال طول می کشد. البته با روش های جدید مدت زمان این درمان به ۸ ماه کاهش یافته است. زمان کوتاه روش لمینت یکی از اصلی ترین دلایل افراد برای استفاده از آن به جای ارتودنسی است.حال این سؤال مطرح می شود که برای درمان اختلالات دندانی کدام یک از این دو روش بهتر است؟برای پاسخ به این سؤال باید سه فاکتور در نظر گرفته شوند.
برای درمان نامرتبی و اختلالات دندانی، بهترین روش ارتودنسی است.اما اگر ظاهر و شکل دندان هایتان مشکل دارد مثلاً خیلی کوتاه، خیلی بلند، شکسته یا ساییده شده هستند استفاده از ونیر کامپوزیت کاملاً معقول و منطقی است.ونیر کامپوزیت دندان بهترین روش برای پوشاندن پوسیدگی و ایرادات ظاهری دندان ها است.
اگر هدف فقط سفید کردن دندان ها است و مشکلی در موقعیت و شکل ظاهری آن ها وجود ندارد بهترین راه استفاده از بلیچینگ به جای کامپوزیت است. ممکن است این سؤال در ذهنتان ایجاد شود که آیا می توان ارتودنسی و کامپوزیت را به طور همزمان انجام داد؟در اکثر موارد کامپوزیت پس از پایان درمان ارتودنسی انجام می شود؛ اما در برخی موارد انجام همزمان هر دو درمان طبق تشخیص دندانپزشک ممکن است.
در این مقاله سعی شد تا به سوال ” ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت ؟ ” پاسخ داده شود. امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.