ارتودنسی یکی از تخصص های مربوط به دندانپزشکی است که امروزه طرفداران بسیاری دارد؛ چرا که این روش درمانی باعث اصلاح دندان های نامرتب و چینش مرتب آنها می شود. در این روش برای مرتب شدن چینش دندان ها از سیم های فلزی و قلاب های فلزی استفاده می شود. اگر شما هم دندان هایتان نامرتب است اما از قلاب ها و سیم هایی که در حین صحبت کردن و خندیدن نمایان می شوند، متنفر هستید! نگران نباشید علم دندانپزشکی یک راه حل برای شما دارد و آن هم ارتودنسی نامرئی است.
در ارتودنسی نامرئی (به انگلیسی invisible orthodontics) که با اصطلاحات دیگری مانند ارتودنسی شفاف و ارتودنسی بی رنگ نیز شناخته شده است خبری از هیچگونه قلاب یا سیم فلزی نیست! البته قیمت ارتودنسی نامرئی نسبت به سایر انواع ارتودنسی گران تر است؛ که در ادامه به هر آنچه که باید قبل از ارتودنسی نامرئی بدانید خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید….
یکی از انواع ارتودنسی؛ ارتودنسی شفاف است که بدون نیاز به قلاب های یا سیم های فلزی، ارتودنسی انجام می شود. در انواع ارتودنسی نامرئی از تجهیزات مختلفی مانند الاینرهای شفاف، براکت های سرامیکی و بریس های درونی بهره برده می شود، که در ادامه به صورت مفصل درباره انواع ارتودنسی نامرئی صحبت خواهیم کرد.
همان طور که از نام ارتودنسی بی رنگ، شفاف یا نامرئی مشخص است اطرافیان فرد به راحتی متوجه دستگاه ارتودنسی روی دندان های وی نمی شوند.
از جمله مهم ترین و رایج ترین انواع ارتودنسی شفاف شامل ارتودنسی های لینگوال، سرامیکی و اینویزیلاین هستند.
به این نوع ارتودنسی های نامرئی؛ الاینر شفاف و کلییر الاینر نیز گفته می شود که جزء نامرئی ترین انواع ارتودنسی های شفاف هستند. الاینرها قالب های شفافی دارند بکه بر روی دندان ها را می پوشانند و به آنها پلاک متحرک یا ارتودنسی متحرک نامرئی نیز گفته می شود. الاینرهای شفاف به هیچ وجه از نمای دور مشخص نیستند و تنها فردی با دقت فراوان می تواند متوجه درمان ارتودنسی شما شود.
اصولا افرادی که از ارتودنسی متحرک نامرئی یا همان الاینرهای شفاف استفاده کرده اند یا در حال حاضر از آنها استفاده می کنند، رضایت بسیاری از این روش درمانی دارند که مهمترین و اولین موردی که که می توان در مورد ارتودنسی نامرئی برشمرد دقیقاً نامرئی و شفاف بودن آن است که هیچ سیم یا قلابی روی آن وجود ندارد. سایر مزایای اتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف عبارتند از:
با اینکه مزایای این روش ارتودنسی شفاف نسب به معایب آن بسیار زیاد است، اما نمی توان نکات منفی آن را کتمان کرد! البته لازم این نکته را خاطر نشان کنیم که این روش درمانی هیچ گونه عارضه ای ندارد و تنها برخی معایب جزئی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
اولین قدم برای انجام ارتودنسی بی رنگ مراجعه به یک متخصص ارتودنسی برای دریافت مشاوره است تا در طی این مشاوره پزشکی متوجه شوید که آیا میتوانید از این مدل ارتودنسی برای دندان هایتان استفاده کنید یا خیر؛ پس از اینکه تصمیم گرفته شد که ارتودنسی متحرک نامرئی مناسب دندانهای شما است، پزشکتان دندانها و فک شما را معاینه می کند و پس از آن شما را برای انجام اسکن دیجیتال از کل دندان به مراکز تخصصی سی تی اسکن دیجیتال از دندان می فرستد. بعد از اینکه اسکن دیجیتالی از دندان های تان گرفته شد پزشک متخصص آن را مورد بررسی قرار میدهد و با توجه به آن یک نمونه اولیه از ارتودنسی متحرک نامرئی را برای شما تولید می کند که معمولاً این کار توسط دستگاه های پرینتر سه بعدی انجام می شود.
همچنین بخوانید>>ارتودنسی ثابت بهتر است یا ارتودنسی متحرک؟
مطب برخی ارتودنتیست ها مجهز به تجهیزاتی است که امکان قالب گیری و ساخت الاینرها وجود دارد، اما در صورتی که مطب متخصص ارتودنسی مجهز به این امکانات نباشد پزشک قالب دندان های فرد را به همراه رادیوگرافی برای لابراتور ارسال می کند.
هزینه ارتودنسی شفاف با الاینرها بستگی به المان های مختلفی اعم از نوع مشکل، شدت مشکل، مهارت پزشک و … دارد و نمی توان هزینه دقیقی برای این خدمات اعلام کرد.
به دلیل انیکه ارتودنسی های شفاف امروزه طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است به همین دلیل ما سعی کردیم بیشتر درباره این نوع از ارتودنسی های نامرئی صحبت کنیم. اما اگر بخواهیم به نوع دیگری از درمان های نامرئی ارتودنسی اشاره کنیم؛ نامش ارتودنسی سرامیکی است.
ارتودنسی سرامیکی همان ارتودنسی ثابت است تنها با یک تفاوت؛ در ارتودنسی های ثابت از براکت و سیم فلزی استفاده می شود اما در اتودنسی سرامیکی از براکت و سیم شفاف و نامرئی از جنس سرامیک استفاده می شود. در واقع تنها برتری این نوع ارتودنسی به نسبت ارتودنسی ثابت؛ نامرئی بودن آن است. البته لازم است این نکته را خاطر نشان کنیم که نامرئی بودن این سیستم به اندازه الاینرها شفا نیست و به راحتی از نمای نزدیک قابل تشخیص هستند.
یکی دیگر از انواع ارتودنسی های نامرئی؛ ارتودنسی لینگوال است. تنها وجه تمایز ارتودنسی لینگوال با ارتودنسی ثابت این است که سیم ها و براکت ها به جای جلوی دندان در پشت دندان ها متصل می شوند، به دلیلی نزدیکی این سیستم به زبان به آن ارتودنسی زبانی یا لینگوال گفته می شود.
البته در حال حاضر این روش درمانی از نظر آکادمیک و اجرایی در کشور ما قابل انجام نیست، بنابراین هر صحبتی در ایران توسط هر پزشکی بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا اجرایی!
ما در این صفحه سه نوع از ارتودنسی های نامرئی که شامل الاینرهای شفاف، سرامیکی و لینگوال بود را توضیح دادیم. اما بهترین انواع ارتودنسی نامرئی کدام است؟ در واقع جدیدترین نوع ارتودنسی متحرک نامرئی؛ ارتودنسی شفاف با الاینرها است که قادر به درمان مشکلات دندان ها از جزئی تا متوسط است. اما ارتودنسی سرامیکی و لینگوال قادر به درمان مشکلات حادتر هستند و به جزء این مورد هیچ مزیت دیگری نسبت به الاینرها ندارند.
در واقع این کلیت مزایا و معایب انواع ارتودنسی بود و اینکه کدام روش برای شما مناسب است را متخصص ارتودنسی تشخیص می دهد. بنابراین اگر تصمیم به انجام ارتودنسی دارید ابتدا باید از یک ارتودنتیست خوب مشاوره بگیرید.
ارتودنسی متحرک نامرئی می تواند هم برای کودکان و هم بزرگسالان مناسب باشد ولی بیشتر افرادی که با ارتودنسی بی رنگ مشکلات دندان هایشان حل می شود عبارتند از:
مسلماً در درمان ارتودنسی نامرئی همانند مدل های دیگر ارتودنسی دندان امکان بازگشت وجود دارد و این امکان بازگشت بسته به شرایط نگهداری پس از درمان کامل و مواردی دارد که فرد به آنها توجه نمی کند؛ ولی در کل امکان بازگشت در ارتودنسی شفاف وجود دارد. در ادامه به دلایلی که ممکن است باعث بازگشت ارتودنسی شفاف شود می پردازیم و همچنین نکاتی را برای جلوگیری از این امر توصیه میکنیم.
یکی از موارد مهمی که باعث بازگشت ارتودنسی بی رنگ می شود این است که فک جای زیادی برای باز شدن دندانها نداشته باشد و نیاز به کشیدن دندان باشد. مورد بعدی مشکلاتی است که در فک فرد وجود دارد و این مشکلات باعث احتمال برگشت ارتودنسی بی رنگ می شود.
همچنین بخوانید>>ارتودنسی چیست؟ و انواع آن کدامند و کاربردهای آن
پس از اینکه این ارتودنسی از روی دندان شما جدا شد باید تا مدت ها روش ها و کارهایی را انجام دهید که موجب بازگشت دندان ها به حالت اولش نشود. اولین کار این است که پس از خارج کردن ارتودنسی از داخل دهان حداقل به مدت ۱۰ الی ۱۲ ماه از پلاک های ارتودنسی متحرک به طور منظم استفاده کنید و پس از پایان دوره ۱۲ ماهه بسته به دستور پزشک تا چند ماه هم به مدت ۳ الی ۴ روز در هفته از آن استفاده کنید. برخی اوقات نیاز به استفاده از این پلاک ها تا همیشه برای فرد توصیه می شود.
موارد مختلفی برای جلوگیری از برگشت حالت دندان ها وجود دارند که عبارتند از:
در واقع ارتودنسی بی رنگ در هر سنی قابل انجام است اما از آنجا که کودکان نمی توانند همکاری بالایی داشته باشند استفاده از این روش ارتودنسی برای کودکان توصیه نمی شود.
ارتودنسی هزینه های مختلفی دارد این هزینه نسبت به نوعی که برای دندانتان انتخاب میکنید دارد هزینه ارتودنسی نامرئی هم تحت تاثیر چند عوامل هستند که عبارتند از:
در کل قیمت ارتودنسی متحرک از ارتودنسی های دیگر گرانتر است و پزشک متخصص شما این قیمت را تعیین می کند که در ایران هم بر مبنای یورو محاسبه می شود. اگر بخواهیم به طور حدودی و تقریبی هزینه آن را اعلام کنیم حداقل قیمت ارتودنسی بی رنگ برای یکی از فک ها سه هزار یورو است و ممکن است این هزینه نسبت به طول درمان و تعداد مراحل تا ۴ هزار یورو هم بالا برود.
اصولا هزینه ارتودنسی متحرک نامرئی از ارتودنسی ثابت و مرئی بیشتر است.
به دلیل اینکه ارتودنسی بی رنگ به صورت طلق های شفافی است و متحرک است امکان ایجاد پلاک، جرم دندانی و پوسیدگی دندانی وجود ندارد.
همان طور که از نام این نوع ارتودنسی ها مشخص است؛ آنها شفاف و نامرئی هستند بنابراین تاثیر منفی برا چهره فرد نخواهد داشت.
ارتودنسی نامرئی درد ندارد، تنها در اوایل درمان ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشید.
طول درمان ارتودنسی نامرئی نسبت به سن بیمار، شدت ناهنجاری و نوع ارتودنسی نامرئی می تواند متفاوت باشد.
ما در این مقاله از نسخه سعی کردیم بر اینکه ارتودنسی شفاف چیست، انواع ارتودنسی نامرئی، بهترین نوع آن، هزینه ارتودنسی نامرئی و … بپردازیم. اگر می خواهید در هنگام لبخند زدن و صحبت کردن دندان های زیبا و مرتبی داشته باشید می توانید از مزایای ارتودنسی شفاف بهره مند شوید. چنانچه هر سوالی در زمینه ارتودنسی شفاف یا نامرئی دارید می توانید در بخش نظرات وب سایت از ما بپرسید.