کبد چرب یا استاتوز کبدی در اثر تجمع بیش از حد چربی در کبد ایجاد می شود. داشتن مقادیر کم چربی در کبد طبیعی است، اما تجمع بیش از حد آن می تواند به بیماری تبدیل شود و مشکلاتی را برای سلامتی افراد ایجاد کند. چربی زیاد در کبد می تواند باعث التهاب کبد شده و به آن آسیب برساند و منجر به زخم کبد و در موارد شدید به نارسایی کبد شود.وجود چربی در کبد هر انسانی طبیعی است اما اگر کبدی دارای ۵ تا ۱۰ درصد چربی باشد کبد چرب نامیده می شود که این بیماری عوارض مخربی برای اعضای بدن دارد.“کبد چرب” (fatty liver) مشکلی است که با اشتباهات غذایی ایجاد می شود و متاسفانه ۴۰ درصد از مردم ایران مبتلا به آن هستند و عوارض شدیدی برای اعضای بدن ایجاد می کند. در این مطلب با علائم ، انواع ، علت و درمان این بیماری آشنا خواهید شد.کبد (Liver) دومین عضو بزرگ در بدن انسان است و مسئول به اصطلاح رد کردن تمام مواد غذایی و نوشیدنی مصرف شده از صافی است که این بدان معناست که کبد فاکتورهای مضرر مواد غذایی را گرفته و آنها را به صورتی بدون ضرر وارد سیستم های دیگر بدن می کند. کبد به طور طبیعی خود را توسط سلول هایی ترمیم و پاکسازی میکند اما اگر فاکتورهای منفی وارد شده بیار باشند در این کار اختلال رخ می دهد.
دو نوع اصلی از بیماری کبد چرب وجود دارد: غیر الکلی و الکلی.
بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) هنگامی ایجاد می شود که چربی در کبد افرادی که الکل مصرف نمی کنند تشکیل شود. همچنین در صورت عدم ایجاد التهاب یا عوارض دیگر همراه با ایجاد چربی، این بیماری به عنوان کبد چرب غیر الکلی ساده شناخته شده است.
استئاته هپاتیت غیر الکلی (NASH) نوعی NAFLD استو هنگامی رخ می دهد که ایجاد چربی اضافی در کبد با التهاب کبد همراه باشد و فرد هیچ گونه سابقه مصرف الکل نداشته باشد. NASH در صورت عدم درمان و پیشگیری می تواند باعث زخم شدن کبد، سیروز و نارسایی کبد منجر شود .
کبد چرب حاد بارداری (AFLP) به ندرت دیده می شود اما یک بیماری کاملا جدی است که به عنوان یکی از عوارض بارداری ایجاد می شود و علت دقیق آن مشخص نیست. AFLP معمولاً در سه ماهه سوم بارداری ظاهر می شود. در صورت عدم درمان، خطرات جدی برای مادر و نوزاد در حال رشد دارد. در صورت تشخیص کبد چرب حاد بارداری در زنان باردار، پزشک معالج می تواند زایمان زودرس را توصیه کند و حتی ممکن است چندین روز بعد از زایمان مادر نیاز به مراقبت ها داشته باشد. به احتمال زیاد طی چند هفته پس از زایمان وضعیت سلامت کبد مادر به حالت عادی باز می گردد.
نوشیدن زیاد الکل به کبد آسیب می رساند و کبد نمی تواند چربی را به درستی تجزیه کند و منجر به تجمع کبد و بیماری کبد چرب الکی می شود. بیماری کبد چرب الکلی (ALFD) اولین مرحله بیماری کبد مرتبط با الکل است. در صورت عدم ایجاد التهاب یا عوارض دیگر همراه با ایجاد چربی، این بیماری به عنوان کبد چرب الکلی ساده شناخته شده است.
استئاته هپاتیت الکلی و یا همان هپاتیت الکی (ASH) نوعی AFLD است و زمانی اتفاق میفتد که ایجاد چربی اضافی در کبد با التهاب کبد همراه است و در صورت عدم درمان می تواند منجر به زخم و یا سیروز کبدی و در نهایت زخم شدن کبد شما شودسیروزشود نارسایی کبد شود .افراد مبتلا به هپاتیت الکلی باید برای درمان بیماری خود حتما از مصرف الکل پرهیز کنند .
بیماری کبد چرب می تواند طی چهار مرحله پیشرفت کند:
سیروز یک وضعیت بالقوه خطرناک است که می تواند باعث نارسایی کبد شود و ممکن است غیر قابل برگشت باشد. به همین دلیل جلوگیری از پیشرفت آن بسیار مهم است.
بیشتر>> رژیم کبد چرب
این بیماری هنگامی ایجاد می شود که بدن شما چربی زیادی را تولید کند و یا آن را به اندازه کافی تجزیه نکند. چربی اضافی در سلول های کبدی ذخیره می شود. بیماری ممکن است علت های مختلفی داشته باشد. علت اصلی نوع خاصی هست به نام کبد چرب الکی، نوشیدن زیاد الکل می باشد.این اختلال یک موقعیت مخرب را در بدن ایجاد می کند و بدتر اینکه هیچ علامت هشدار دهنده ای در ابتلا ندارد.عادات و رفتارهای غلط بسیاری ایجاد کننده این بیماری هستند که بارزترین و مهم ترین آنها :
اگر بیماری تا نارسایی کبد (Liver failure) و سیروز یا التهاب شدید کبدی پیشرفت کند، علایم آن به شرح زیر است:
در بسیاری از موارد با تغییر در سبک زندگی می توان بیماری را برطرف کرد حتی این تغییرات ممکن است به جلوگیری از آسیب و زخم کبدی کمک کنند. در صورت عدم درمان این بیماری می تواند باعث التهاب، آسیب به کبد و زخم برگشت ناپذیر شود. زخم شدید کبدی به عنوان سیروز شناخته می شود. در صورت ابتلا به سیروز، خطر ابتلا به سرطان کبد و نارسایی کبد افزایش می یابد. این عوارض می تواند کشنده باشد. بهترین راهکار برای پیشگیری و حتی درمان این بیماری، پیروی از برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک و انجام یک شیوه زندگی سالم است. همچنین موارد زیر نیز مفید هستد:
میوه ها و سبزیجات مفید برای کنترل و کاهش شدت اختلال شامل :
بیشتر>> مواد غذایی که کبد را سالم نگه می دارند
منبع: healthline.com