بیماری حاصل از ویروس کرونا یک بیماری جدید و قابل انتقال از راه تنفس در محیطی که فرد مبتلا به بیماری باشد است. عمده تمرکز ما در این مطلب محافظت از خود در محیط های شلوغ مخصوصا در مطب دکتر ها و دندانپزشکی هاست. بنابراین در هنگام مراجعه به دندانپزشکی شبانه روزی و ارتودنسی نیز ممکن است در مواجهه با آن قرار بگیرید. این عفونت تنفسی فوقانی که از کشور چین شیوع پیدا کرده است بسیار جدی است. ویروس کرونا بسیار قدرتمند بوده و در برابر آنتی بیوتیک های موجود مقاوم است. این ویروس عفونت باکتریایی نیست بنابراین نمیتوان با آنتی بیوتیک ها آن را درمان کرد.
کرونا علائمی شبیه به سرما خوردگی مانند آب ریزش بینی،لرزش دستان، تب ، بدن درد، عطسه، سرفه، مشکلات تنفسی دارد. بنابراین در هنگام مراجعه به دندانپرشکی اگر بیماری را مشاهده کردید که چنین علائمی را از خود نشان می دهد از او فاصله بگیرید.
به علت سرایت این بیماری باید افرادی که دچار بیماریهای ویروسی مثل کرونا و آنفولانزا هستند از مراجعه به دند انپزشکی جدا خودداری کنند. در حال حاضر واکسن و درمان مناسبی برای کرونا ویروس وجود ندارد و لذا باید از تماس با بیماران تب دار و بیماران دارای علائم تنفسی که نقش بسزایی در برنامه پیشگیری و کنترل این بیماری دارد پرهیز کرد.
راههای محافظت از خود در برابر کرونا
با توجه به گسترش بیماری های واگیردار ویروسی به خصوص کرونا ویروس در چند ماه گذشته رعایت دستورالعمل بهداشت فردی در دندانپزشکی امری ضروری به نظر می رسد. رعایت بهداشت تنفسی و دست ها یکی از مهمترین موارد در جلوگیری از بروز و انتقال بیماری های ویروسی مثل کرونا و آنفلونزا است.
به بیماران و مراجعین دندانپزشکی پیشنهاد می شود در هنگام ورود و خروج از مطب و یا کلینیک و بیمارستان دست های خود را با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه بشویند. اگر به آب و صابون دسترسی ندارید استفاده از پد الکلی بسیار کمک کننده است. برای جلوگیری از ویروس کرونا محلول های ضد عفونی کننده دست که دارای حداقل ۶۰ درصد الکل می باشند نیز جایگزین مناسب آب و صابون می باشند. استفاده از یک دستکش مناسب نیز بسیار کمک کننده است.از تماس دست ها با سر، صورت، و چشم خودداری کنید. در صورتی که دارای علائم سرفه، عطسه، و یا آبریزش بینی هستید از ماسک و دستمال استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: ایمنی مواد غذایی در طول همه گیری کرونا
برای پیشگیری و جلوگیری از انتقال ویروس کرونا توصیه می شود به محض ورود به دندانپزشکی دست های خود را بشویید. برای شستشوی صحیح دست ها نیاز به آب گرم و صابون و ترجیحا صابون مایع می باشد. مراحل زیر را به ترتیب طی کنید:
برای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در دندانپزشکی علاوه بر بیماران و مراجعین دندانپزشکان و همکاران ایشان اقدامات مهمی را انجام می دهند. اقدامات پیشنهادی شامل موارد زیر است:
• ضدعفونی کردن روزانه سطوح فلزی، شیشه ای، و پلاستیکی به طور کامل.
• به کلیه بیماران به خصوص بیماران با علائم سرماخوردگی ماسک بدهید.
• به بیماران یادآوری کنید که به محض ورود و خروج دست ها را بشویند و یا ضدعفونی کنند.
• تمام سطوحی که ممکن است بیمار به آن دست بزند مثل کلید، دستگیره و شیرآلات را مرتبا و چند بار در روز ضدعفونی کنید.
• از بیماران بپرسید از کجا مراجعه می کنند و سابقه سفر اخیر آنها را بپرسید.
• بیماران دارای علائم تب، سرفه، تنگی نفس را به مراکز مراقبتی معرفی کرده و از پذیرش آنها خودداری کنید.
• کلیه کارکنان مطب به طور مداوم از ماسک و دستکش استفاده کنند.
• وسایل همراه بیمار مثل کیف و چتر را به اتاق دندانپزشک نبرید.
• دندانپزشکان و درمانگران حتما از شیلد محافظ استفاده کنند.
• طبق روال گذشته پسماندهای مطب ، کلینیک و یا بیمارستان را به سیسنتم دفع زباله های بهداشتی تحویل دهید و مطمئن شوید که این اقدام به طور کامل انجام شده است.
• وسایل یک بار مصرف بیمار را نیز طبق روال گذشته با دستکش محافظ در سیستم پسماند بسته بندی کنید.
• برای ضد عفونی سطوح و از بین بردن ویروس کرونا از این سطوح می توانید از این مواد استفاده کنید: سفید کنند یا کلر، حلال های اتری، اتانول ۷۵ درصد پراستیک اسید و کلروفرم.
• دستورالعمل هایی که برای جلوگیری از هپاتیت B استفاده می کنید را برای جلوگیری از کرونا نیز به کار بگیرید.
پس از توضیحات بالا لازم است به عنوان وظیفه اجتماعی خود، نکات لازم و پروتکل های بهداشتی مربوط به مقابله با ویروس کرونا را انجام دهیم. و به اطرافیان خود نیز توصیه های لازم را بگوییم تا از شر این بیماری در امان بمانیم. در انتها اگر مایل به دانستن نکاتی درباره سلامت دهان و دندان خود هستید می توانید از طریق لمس لینک مقابل به مطلب جالب مراقبت از لثه بروید.
منبع: جامعه دندانپزشکان آمریکا