سکته چشمی مانند سکته مغزی در مغز، زمانی اتفاق می افتد که جریان خون در شبکیه که یک لایه نازک از بافت چشم است، مسدود شود.شبکیه بافتی است که باعث می شود ببینیم.این بیماری می تواند باعث تاری دید و حتی نابینایی کامل شود.شدت از بین رفتن دید به میزان و محل انسداد رگ ها بستگی دارد.
شریان ها خون را از قلب به شبکیه منتقل می کنند.در صورت انسداد این رگ ها جریان خون به شبکیه با اختلال مواجه می شود در نتیجه سلول های موجود در شبکیه اکسیژن کافی دریافت نمی کنند و ظزف چند دقیقه تا چند ساعت می میرند در این حالت سکته چشمی رخ می دهد.این بیماری حالتی اورژانسی است و باید فورا تحت درمان قرار گیرد.
معمولاً انسداد ناشی از ایجاد لخته خون است . لخته ممکن است در شبکیه تشکیل شود یا در قسمت دیگری از بدن که شبکیه را تحت تاثیر قرار می دهد رخ دهد، همچنین وجود یک پلاک چربی در شریان باعث انسداد رگ شود. داشتن بیماری هایی مانند دیابت ، فشار خون بالا ، کلسترول بالا یا بیماری قلبی – می تواند احتمال سکته چشمی را افزایش دهد.
نشانه اصلی سکته چشمی تغییر ناگهانی در بینایی است.اغلب اوقات مشکل در بینایی فقط در یک چشم اتفاق می افتد و معمولا بدون درد است. افرادی که دچار سکته چشمی می شوند ممکن است متوجه از دست دادن کامل یا بخشی از دید خود شوند،اجسام را تار و محو ببینند، وجود نقاط کور و محدودیت دید جانبی داشته باشند و یا نقاط سیاهی مشاهده کنند.
شایع ترین نوع سکته چشم انسداد شریان مرکزی شبکیه نامیده می شود که باعث کاهش دید مفید می گردد.در این حالت فرد حتی نمی تواند انگشتان دست خود را بشمارد. اگر انسداد در عروق کوچکتر رخ دهد ، ممکن است بینایی در حدود ۸۰٪ به حالت عادی برگردد.در صورت جدی تر بودن شرایط بیماری متاسفانه به ندرت بینایی بهبود می بخشد.
زمان باارزش ترین چیزی است که پس از سکته چشمی اهمیت دارد، اگر پزشکان بتوانند انسداد مرکزی شریان را پاک کرده و جریان خون را طی کمتر از ۲ ساعت بازگردانند ، ممکن است از صدمات پایدار جلوگیری شود. اما پس از ۴ ساعت، انسداد می تواند به بینایی آسیب برساند. درمان هایی که برای سکته چشمی صورت می گیرد شامل :
افراد معمولا به دلیل بیماری هایی مثل فشار خون بالا و دیابت دچار سکته چشمی می شوند.بنابراین کنترل میزان کلسترول،فشار خون و قند خون سهم زیادی در جلوگیری از این بیماری دارند.توصیه می شود کسانی که مبتلا به بیماری دیابت هستند به منظور بررسی چشم های خود هرساله به چشم زشک مراجعه کنند.
عمل شبکیه چشم انواع متفاوتی دارد و با توجه به عارضه به وجود آمده در شبکیه چشم می تواند متفاوت باشد. لیزر شبکیه ، تزریق گاز یا سیلیکون، جراحی ویترکتومی از انواع جراحی های رایج شبکیه چشم هستند که مورد استفاده قرار می گیرند. مدت زمان هر یک از این جراحی با توجه به شدت جراحت متفاوت است.
پارگی شبکیه چشم یکی از رایج ترین عارضه هایی است که برای شبکیه اتفاق می افتد و برای درمان آن از عمل شبکیه چشم استفاده می شود. عمل جراحی ویترکتومی معمولا برای ترمیم پارگی شبکیه مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از تکنیک جراحی اسکلرال باکلینگ برای ترمیم جداشدگی شبکیه نیز استفاده می شود.
رتینوپاتی دیابتی دیابتی یکی دیگر بیماری های شبکیه چشم است که ممکن است فرد را به انجام عمل شبکیه نیازمند کند. رتینوپاتی را می توان از جمله خطرناک ترین عوارض ابتلا به دیابت دانست . تمامی روش های درمانی این بیماری برای جلوگیری از رشد بیماری می باشد و درمان قطعی برای آن وجود ندارد . اما در صورت عدم درمان می تواند عوارض جدی همچون نابینایی را به دنبال داشته باشد
نکته بسیار مهم در درمان هر یک از بیماری های شبکیه تشخیص به موقع و اقدام به درمان درست است که این موضوع توسط فوق تخصص شبکیه محقق می شود. در انتخاب جراح دقت کافی داشته باشید و زمان را از دست ندهید. نکته مهم در این جراحی ها این است که به توصیه ها و مراقبت های بعد از جراحی که توسط پزشک تذکر داده شده اند توجه نمایید تا نتیجه خوبی را به دنبال داشته باشید.