در این مقاله به صورت جامع درباره کووید-۱۹ و سالمندان اطلاعاتی ارائه شده است. چنانچه در خانه سالمند و یا افراد سالخورده دارید و از بابت سلامتی آن ها نگران هستید و یا خودتان سالمند هستید میتوانید با خواندن این مقاله اطلاعات به روز و مفیدی در خصوص زندگی در دوران همه گیری کرونا به دست بیاورید. این مقاله در مورد کرونا و بزرگسالان مسن است.
آیا سالمندان واقعا بیشتر از همه در معرض کرونا هستند؟
در صورت نداشتن سیستم ایمنی قوی ، خطر بروز هرگونه عفونت و همچنین عوارض احتمالی ناشی از آن بیشتر است. ابتلا به بیماری مزمن، مصرف داروهای خاص یا تجربه برخی از معالجات پزشکی و افزایش سن همگی عواملی هستند که در سالمندان وجود دارند و می توانند بر سیستم ایمنی بدن شما تأثیر بگذارند.
سالمندان نسبت به سایر افراد جامعه در خطر ابتلاء بیشتری به کرونا قرار دارند و علائن یا شدن بیماری در آن ها به مراتب بیشتر از سایرین است. عوارض احتمالی شایع کرونا در سالمندان شامل عفونت ثانویه، سپسیس و یا ذات الریه است.
بیماری ها و شرایطی که شدت بیماری کرونا را افزایش میدهند
بیماری ها و شرایطی که شدت COVID-19 را افزایش می دهد عبارتند از:
همچنین ممکن است افراد در صورت داشتن شرایط یا بیماری هایی مانند سرطان و HIV / AIDS که سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار میدهند بیشتر در خطر ابتلاء و شدید شدن بیماری باشند.
علاوه بر این، گیرندگان پیوند عضو و افرادی که داروی بیولوژیک برای بیماری های خود دریافت میکنند به دلیل تضعیف سیستم ایمنی بیشتر در معرض کرونا هستند.
. در نهایت در حالی که افراد در هر سن و سالی می توانند این شرایط را داشته باشند و با عوارضش مواجه شوند به نظر نیرسد این مشکلات در افراد مسن بسیار قابل توجه تر و البته دردسرسازر باشند. به طوری که داده های سازمان بهداشت جهانی (WHO) نشان می دهد احتمال مرگ ناشی از بیماری COVID-19 با افزایش سن افزایش می یابد. برای مثال احتمال مرگ و میر در سن ۸۰ سالگی به بالا ۳ برابر بیشتر میشود.
مراقبت در خانه، کمک به زندگی و آسایشگاه های سالمندی
افراد سالخورده همچنین عوامل خطر خاصی دارند که مربوط به زندگی اجتماعی و زندگی روزمره آنها است. برخی از این عوامل خطر که میتواند آن ها را در معرض کرونا و ویروس های مشابه قرار دهد در عبارتند از:
سالمندان در مواجهه با کرونا باید چه کاری انجام دهند؟
تجربه احساسات و شرایطی مانند سردرگمی، نگرانی و حتی اضطراب در مورد خطرات مرتبط با کرونا ویروس بدون توجه به سن و یا وضعیت معمول سلامتی امری کاملا طبیعی است و مختص تنها سالندان نیست. با این وجود احساس ناراحتی، نا امیدی و حتی درماندگی در کتار احساسات دیگر میتواند بیشتر در افراد مسن و سالمندان دیده شود.
در حالی که شما نمی توانید هر عامل موثر در ایجاد خطر ابتلاء به کووید-۱۹ را کنترل یا حتی آن را بدانید، تنها باید برخی اقدامات لازم جهت محافظت از خود و عزیزانتان را که لازم است انجام دهید. به عنوان سالمند تلاش کنید جهت حفظ سلامتی خود در مواجهه با کرونا به موارد زیر توجه ویژه داشته باشید.
با پزشکتان صحبت کنید
اگر مطمئن نیستید که سن و سال یا وضعیت سلامتی شما چه تاثیری در مواجهه با کرونا دارد، بهترین کاری که می توانید انجام دهید صحبت کردن با پزشک است. در حالی که ممکن است شما نتوانید همانطور که معمولاً برای قرار ملاقات های دوره ای به مطب بروید، ممکن است بتوانید با یک تماس ساده تمام سوالات خود را از پزشکتان بپرسید.
علاوه بر اینکه شما باید تمامی دستورالعمل ها و توصیه های سازمان جهانی بهداشت را رعایت کنید لازم است که به دستورالعمل های اختصاصی که پزشکتان به شما ارائه میدهد نیز توجه و عمل کنید. زیرا او به طور کامل تاریخچه پزشکی شما را میداند و میداند که چه چیزی برای شما خوب یا بد است.
پزشک در این راستا میتواند به شما در در موارد زیر کمک کند:
رفت و آمد و قرار گرفتن در معرض آلدگی را کاهش دهید
حفظ فاصله فیزیکی از افراد دیگر (حتی افرادی که ظاهرا سالم هستند) به کاهش مواجهه شما به عنوان یک سالمند با COVID-19 کمک می کند. محدود کردن دفعات بیرون رفتن شما و همچنین محدود کردن افرادی که به خانه شما می آیند، به کاهش خطر تماس شما با شخصی که آلوده است کمک می کند. همچنین، اگر در یک مکان عمومی مانند خانه سالمندان زندگی می کنید، ممکن است فعالیتهای گروهیتان لغو شود و ممکن است مهمانان نتوانند از شما بازدید کنند.
مراقب کلاهبرداران باشید
به تماس های تلفنی ، ایمیل یا پیام های رسانه های اجتماعی که از شما درخواست اطلاعات شخصی یا پول میکنند یا به بهانه واکسیناسیون تحویل دارو به خانه شما مراجعه میکنند باشید. همچنین به کسانی که ادعا میکنند با دارو یا درمان کووی-۱۹ به خانه شما سر میزنند نیز پاسخ ندهید.
اگر در مورد کسانی که با شما تماس می گیرند اطمینان ندارید و فکر می کنید ممکن است کلاهبرداری باشد، حتما با مراکز و مراجع قانونی تماس بگیرید و موضوع را به آن ها اطلاع دهید.
به طور منظم دستهایتان را بشووید
در خصوص کرونا و سالمندان صحیح شستن دست ها عادتی است که می تواند جان شما (و حتی دیگران) را نجات دهد. این موضوع همیشه صادق است و تها مختص دوران همه گیری بیماری نیست. رعایت بهداشت صحیح دست ها فقط به معنای همیشه شستن دست ها قبل از غذا و بعد از استفاده از توالت نیست. این موضوع بیشتر از همه روی نحوه صحیح شستن دست ها تمرکز دارد.
اگر به آب تمیز دسترسی ندارید و دستانتان چندان کثیف نیست، استفاده از اسپری های ضدعفونی کننده دست، ژل یا دستمال مرطوب که حداقل حاوی ۶۰ درصد الکل هستند می تواند به تمیز شدن و ضدعفونی دستهایتان کمک کند. این مواد ضد عفونی کننده همچنین می تواند برای از بین بردن آلودگی و ویروس هایی چون کرونا از روی سطح اشیاء و سطوح ماشین و خانه شما و همچنین موارد دیگری مانند تلفن، کیف پول و … نیز مفید باشد.
بیرون رفتن خود را محدود کنید
کرونا و سالمندان: از ذهن، بدن و روحتان مراقبت کنید
تمام تلاش خود را بکنید تا به کارهایی که به طور معمول و روزانه برای سالمن ماندن انجام می دهید همچنان ادامه دهید. این کارهای معمول میتوانند شامل خوب خوردن، نوشیدن کافی آب، خواب کافی و ورزش کردن باشند. علاوه بر این موارد سعی کنید که طی دوران همه گیری کرونا حتما به موارد زیر را نیز در نظر داشته باشید:
مانند سابق همه چیز را انجام دهید
سعی کنید روال روزانه سابق خود را تا حد ممکن حفظ کنید. اگر تاکنون به صورت روزانه و منظم کارهای خاصی انجام نمیدادید سعی کنید در دروان همه گیری چند عادت و روتین کوچک برای خودتان ایجاد کنید تا روزانه به آن ها سرگرم شوید. برای مثال یکی از عادات جدید میتواند حل کردن جدول برای کاهش استرس باشد.
اگر حیاط یا باغ کوچکی دارید روزی چند بار بیرون بروید
اگر یک حیات کوچک دارید که رفت و آمد ندارد و معمولا ککسی در آنجا نیست میتوانید برای رسیدگی به گل و گیاه حیاط خانه و یا مطالعه یک کتاب یا حتی خواندن روزنامه آنجا بروید. این کار تا آنجا منعی ندارد که از نظر پزشکتان برای سلامتی شما مشکلی ایجاد نکند.
با دیگران در تعامل باشید
هرچند ما میگویییم که در تعامل باشید ولی لزوما این تعامل به معنی خروج از خانه و ملحق شدن به اجتماعات نیست زیرا در این صورت شما قطعا در معرض و خطر ابتلاء به کرونا خواهید بود. منظورمان تعاملات از راه دور از طریق تلفن های همراه و سیستم های کامپیوتری متصل به اینترنت است.
در خصوص کرونا و سالمندان مشاوره آنلاین را فراموش نکیند
احساس ترس، اضطراب ، غم و عدم اطمینان در طول بیماری های همه گیری مانند کووید-۱۹ طبیعی است. فعال بودن در زمینه سلامت روان و انجام کارهای توصیه شده در خصوص سلامتی ذهن و روان می تواند به تقویت ذهن و بدن شما کمک کند. اگر به تنهایی نمیتوانید در این خصوص کاری کنید میتوانید به صورت آننلاین از مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشت روان مشاوره دریافت کنید.