خونریزی مغزی خود نوعی سکته مغزی به شمار میآید که موجب ایجاد انسداد شریان در مغز و خونریزی موضعی در بافت های اطراف می شود و این خونریزی سلولهای مغز را می کشد. خونریزی به معنای واقعی کلمه خونریزی است ؛ خونریزی مغزی نیز خونریزی داخل جمجمه یا خونریزی داخل مغزی نام دارد. زمانی که خون از آسیب به بافتهای مغزی ایجاد می شود، باعث تورم می شود ، این به عنوان ادم مغزی نیز شناخته می شود. خون به توده ای به نام هماتوم تبدیل و این شرایط باعث افزایش فشار بر بافت مغز اطراف می شود و جریان خون حیاتی را کاهش و سلول های مغزی را می کشد.
خونریزی می تواند در داخل مغز رخ دهد، بین مغز و غشاء که آن را پوشش می دهد، بین لایه های پوشش مغز و بین جمجمه . هماتوم خونرسانی به سلولهای مغزی را مختل و سلولها بدون اکسیژن و مواد غذایی می میرند، از زمان شروع خونریزی تا مرگ سلولها و آسیب به مغز چند ساعت بیشتر طول نمی کشد، این یک زمان طلایی برای بیمار است که اگر به موقع به پزشک ارجاع داده شود می توان جلوی عوارض بد ناشی از مرگ سلولها را گرفت ولی اگر به موقع اقدام نشود ممکن است حتی جان بیمار را تهدید کند.
علل خونریزی مغزی
تروما و آسیب به سر : آسیب شایع ترین علت خونریزی مغزی برای کسانی است که کمتر از ۵۰ سال سن دارند.
فشار خون بالا : این بیماری مزمن در طولانی مدت، دیواره های رگ های خونی را تضعیف کند. فشار خون بالا که درمان نشده باشد علت اصلی قابل پیشگیری از خونریزی مغزی است.
آنوریسم : دیواره رگ خون که متورم می شود و می تواند به پاره شدن رگ و سکته مغزی منجر شود.
اختلالات رگی خون :ضعف عروق خونی در مغز و اطراف آن ممکن است در هنگام تولد وجود داشته باشد و زمان تشخیص علائم تشخیص داده می شود.
آنژیوپاتی آمیلوئید : اختلالی در دیواره رگ های خونی که بعضی اوقات با پیری و فشار خون بالا اتفاق می افتد.
اختلالات خون و خونریزی :هموفیلی و کم خونی سلولهای داسی شکل میتوانند باعث کاهش سطح پلاکت در خون شود.
بیماری کبدی :با افزایش خونریزی همراه است.
تومورهای مغزی :از دلایل خونریزی مغزی تومورهای مغزی هستند.
علائم خونریزی مغزی
علائم خونریزی مغزی ممکن است به محل خونریزی، شدت خونریزی و میزان آسیب بافت بستگی داشته باشد. همچنین امکان دارد ناگهان یا در طول زمان ایجاد شود و آنها ممکن است به تدریج بدتر یا ناگهان ظاهر شوند.
سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ می دهد که خونرسانی به قسمتی از مغز شما قطع یا کاهش پیدا کند و از رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به بافت مغز جلوگیری کند. در طی چند دقیقه سلول های مغزی می میرند.
علائم و نشانه های سکته مغزی
ریسک فاکتورهای سکته مغزی
عواملی هستند که میتوانند خطر سکته مغزی را افزایش دهند که شامل موارد زیر خواهند شد.
انواع سکته مغزی
سکته مغزی ایسکمیک یا شریان مسدود شده : شایع ترین نوع سکته مغزی ، این سکته زمانی اتفاق می افتد که رگ های خونی مغز تنگ یا مسدود می شوند و باعث کاهش شدید جریان خون (ایسکمی) می شوند. رگهای خونی مسدود شده یا تنگ شده در اثر رسوبات چربی ایجاد شده در رگهای خونی یا لخته شدن خون یا سایر بقایای خون در جریان خون شما ایجاد می شود و در رگ های خونی مغز شما جای می گیرد. سکته مغزی ایسکمیک منجر به خونریزی می شود.
سکته هموراژیک یا نشت یا ترکیدن رگ خونی: سکته مغزی هموراژیک هنگامی رخ می دهد که رگ خونی در مغز شما نشت یا پارگی پیدا کند. خونریزی مغزی می تواند ناشی از شرایط بسیاری باشد که بر رگهای خونی شما تأثیر می گذارد. عوامل مرتبط با سکته مغزی شامل: فشار خون بالا کنترل نشده، درمان با رقیق کننده خون، برآمدگی نقاط ضعف در دیواره رگهای خونی شما (آنوریسم) ، تروما (مانند تصادف رانندگی) ، رسوب پروتئین در دیواره رگهای خونی که منجر به ضعف در دیواره رگ (آنژیوپاتی آمیلوئید مغزی)
سکته ایسکمیک گذرا (TIA) : سکته مغزی کوچک TIA یک دوره موقتی از علائم مشابه موارد سکته مغزی است که باعث آسیب دائمی نمی شود. TIA مانند سکته مغزی ایسکمیک ،هنگامی رخ می دهد که یک لخته جریان خون را به بخشی از سیستم عصبی شما کاهش یا مسدود کند. داشتن TIA احتمال ابتلا به سکته مغزی را افزایش می دهد. پس در صورتی که فکر میکنید به TIA مبتلا شده اید، حتما باید به بهترین متخصص سکته مغزی مراجعه کنید.
دکتر رانوش پشم فروش
دکتر رانوش پشم فروش فوق تخصص نورواینترونشن ؛ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی عروق و مغز و نخاع از دانشگاه زوریخ سوئییس (University hospital of Zurich) و دارای بورد تخصصی بیماری های مغز ؛ اعصاب و ستون فقرات میباشند. آدرس مطب : تهران – خیابان ولی عصر – سه راه توانیر- روبروی بیمارستان دی(دوم گاندی) – ساختمان پزشکان آریا- طبقه سوم – واحد ۸