آرامگاه شاعر و پارسی گوی نامی کشور حکیم ابولقاسم فردوسی در شهر تاریخی توس میزبان بسیاری از گردشگران تور مشهد می باشد. آرامگاهی که طراحی آن توسط آندره گدار فرانسوی و بهزاد، هنرمند معمار ایرانی انجام شده است و این طراحی در بازدیدکنندگان احساس غرور و افتخاری را که فردوسی در شاهنامه ساری و جاری کرده است، بوجود می آورد. بازدید از این مکان ادای دینی است که هریک از ایرانیان نسبت به فردوسی برگردن دارند.
آرامگاه حکیم الولقاسم فردوسی در ۲۵ کیلومتری شمال غربی قیمت تور مشهد سفر باتو و در کنارشهر تاریخی طابران و در ۲۰ کیلومتری روستای پاژ، محل تولد این شاعر حماسه سرای ایرانی و شیعه مذهب قرار گرفته است. جسد حکیم فردوسی در باغ شخصی او در شهر طابران به خاک سپرده شد، چرا که بدلیل شیعه مذهب بودن مورد غضب حاکم وقت قرار گرفت و مردم آن دوره تحت تاثیر حکومت وقت اجازه تدفین او را در گورستان ندادند. آرامگاه فردوسی در ابتدا بسیار محقر و کوچک بنا گردید و همین بنای کوچک بارها و بارها تخریب شد. این مقبره کوچک توسط ارسلان جاذب بنا گردید، اما پس از حمله مغول در سال ۶۴۱، بنای آرامگاه به منظور استفاده از مصالح بکار برده شده در آن جهت ساخت قلعه ای در شهر توس تخریب گردید. پس از آن مجددا آرامگاه بنا گردید که متاسفانه برای چندمین بار و این دفعه توسط عبیدالله خان ازبک و ناشی از تنفر وی از شیعیان کاملا تخریب شد و محل آرامگاه به گندم زار تبدیل گردید و عملا محل دفن حکیم فردوسی از نظرها ناپدید گردید.
به گزارش سفر باتو ، در زمان ناصرالدین شاه قاجار و بدستور وی عبدالوهاب آصف الدوله والی خراسان، ماموریت یافت تا با کمک مشاوران فرانسوی محل قبر را پیدا نماید. پس از کشف و تعیین محل دقیق تدفین، ناصرالدین شاه دستور ساخت آرامگاه را صادر نمود. محمد تقی بهار، شاعر نامدار ایرانی، با تحریک احساسات ناسیونالیستی رضا شاه، او را مجاب کرد تا بنایی در خور نام شاعر عظیم الشان پارسی گوی بسازد. در سال ۱۳۰۷ طرح ساخت مقبره از سوی دولت ایران به مسابقه گذاشته شد. طرحهایی از سوی طاهرزاده بهزاد، هرتسفلد، آندره گدار و نیکلای مارکف پیشنهاد گردید که در نهایت طرح طراح ایرانی، طاهرزاده بهزاد، مورد تایید کمیسیون تشکیل شده قرار گرفت. در میانه ساخت بنا، ساخت آن از بهزاد گرفته شد و از آندره گدار خواسته شد تا طرح جدیدی ارائه نماید. تیمورتاش، به طرح ارسالی گدار گنبدی را افزود که مورد تایید کمیسیون ساخت بنا قرار نگرفت و مجددا از بهزاد خواسته شد تا با درنظر گرفتن طرح گدار، کار را ادامه دهد. ساخت بنا در سال ۱۳۱۳ به اتمام رسید، اما بدلیل فرونشست زمین، در سال ۱۳۴۷ توسط استاد هوشنگ سیحون و مطابق طرح گدار بازسازی گردید. در حال حاضر زیربنای ساختمان اصلی مقبره ۱۰۴۳ متر مربع و ارتفاع آن ۱۸ متر می باشد. تور آنکارا سفر باتو را ببینید.
گردشگران تور مشهد که به منظور بازدید از آرامگاه فردوسی عازم منطقه گردشگری توس می گردند، پس از پیمودن ۱۱ کیلومتر در بزرگراه آزادی، در سه راهی فردوسی با رستم، قهرمان نامی شاهنامه مواجه می گردند که سوار بر رخش و گرز در دست، تمامی قدرت و عظمتی را که حکیم ابوالقاسم فردوسی در وصف رستم دستان نقل کرده است، بخوبی نشان می دهد. با ادامه مسیر در بلوار شاهنامه و مشاهده باغات فراوان حاشیه این بلوار متوجه می شوید که این منطقه بدلیل آب و هوای مناسبش به یک منطقه ییلاقی برای مردم مشهد تبدیل شده است. در طی مسیر از کنار بنای تاریخی زندان هارونیه نیز عبور می کنید که بازدید از این بنا در مسیر بازگشت از آرامگاه فردسی خالی از لطف نمی باشد. فضای اطراف باغی که آرامگاه در آن قرار گرفته است بسیار زیبا و مناسب آماده شده است. با خرید بلیط وارد مجموعه می شوید. در بدو ورود به باغ، در مقابل شما استخر آب کم عمقی قرارگرفته است که امتداد نگاه شما را تا بنای اصلی آرامگاه همراهی می کند. فواره های کوچک تعبیه شده در این حوض مستطیل شکل، ترنم صدای جوشش آب را در محوطه باغ طنین انداز می سازد. ساختمان مکعبی زیبای بنا که با سنگهای بزرگ مرمر پوشش داده شده است و در هر چهار طرف با اشعار این شاعر بزرگ زینت یافته است، حس غروری را که خوانندگان شاهنامه در زمان خواندن اشعار فردوسی تجربه می کنند را، عینا به بیننده این بنا منتقل می کند. چهارطرف بنای آرامگاه به یک شکل ساخته شده است و در گذشته در هر چهار طرف پله و ورودی به آرامگاه وجود داشت. پس از ورود به داخل آرامگاه با معماری دوره اشکانی مواجه می شوید. ابیاتی از شاهنامه که بر روی کتیبه های سنگی نوشته شده است، بر دیوارهای داخلی آرامگاه خودنمایی می کنند. در وسط هم مقبره حکیم ابوالقاسم فردوسی که با سنگ مرمر بسیار مرغوب ساخته شده است، قرار گرفته است تا محلی برای بروز احساسات و کانونی جهت بیان سپاسگزاری از این شاعر بلند آوازه باشد. درسمت راست آرامگاه، ساختمان موزه توس واقع شده است که بازدید از آن، اطلاعات جامع و کاملی را از دوره زندگی این بزرگ مرد تاریخ ایران زمین در اختیار گردشگران قرار می دهد. تور کیش با سفرهای ویژه را کجا رزرو کنیم؟
از دیگر مواردی که در بازدید از مجموعه آرامگاه فردوسی باید حتما مورد توجه قرارگیرد، زیارت قبر شاعر نامدار و معاصر کشورمان، مهدی اخوان ثالث می باشد که در قبری ساده و در مقابل سردیسی از وی آرامیده است. در پشت آرامگاه فردوسی منطقه تاریخی شهر طابران و دیوار تاریخی این شهر قرار دارد که بخوبی مرمت شده است و گردشگران علاقمند تور مشهد به آثار باستانی را اغنا می سازد.