اگر یک خانم باردار هستید و یا یکی از خانم های اطرافتان باردار است، طبیعی است که درباره ویروس کووید-۱۹ که به سرعت در حال پیشرفت در سراسر جهان است و تبدیل به یک بیماری پاندمیک شده است نگران باشید. اگرچه در بسیاری از موارد علائم کرونا خفیف است، اما ویروس در برخی موارد باعث بیماری جدی و مرگ می شود. احتمالاً به عنوان یک خانم باردار اکنون نگران این هستید که در صورت ابتلاء، ویروس چه تاثیری وری شما و کودک دلبند داخل شکم شما خواهد گذاشت.
حقیقت این است که، وجود خانواده کروناویروس ها در جهان طبیعی و معمول است. زیرا ما تا همین چند سال گذشته با دو نمونه از ویروس های خانواده کرونا یعنی سارس و مرس مواجه بوده ایم. کووید-۱۹ نیز ویروسی از این خانواده است. با این تفاوت که جهش یافته و بسیار پیشرفته تر از نمونه های پیشین این ویروس است که گروه ها و جمعیت های مختلفی از انسان ها ار درگیر خود کرده است.
به طور کلی ، زنان باردار نسبت به زنان غیر باردار بیشتر مستعد ابتلا به بیماری هستند. زیرا بارداری به طور معمول در اغلب خانم ها سیستم ایمنی را تضعیف کرده و پاسخ های ایمنی را کاهش میدهد. زنان باردار دارای تغییرات ایمنی و فیزیولوژیکی هستند که ممکن است آنها را در معرض عفونت های تنفسی ویروسی ، از جمله COVID-19 حساس تر کند.
البته در حال حاضر اطلاعات محدودی در مورد چگونگی تأثیر COVID-19 به ویژه بر زنان باردار وجود دارد. اما براساس شیوع قبلی ویروس های خانواده کرونا مانند سارس و مرس، کالج آمریکایی زنان و زایمان (ACOG) هشدار می دهد که زنان باردار ممکن است در مقایسه با سایر جمعیت ها بیشتر در معرض خطر بیماری شدید، عوارض جانبی یا مرگ و میر قرار بگیرند.
در این خصوص باز هم داده ها و اساسا تحقیقات انجام شده هنوز بسیار محدود هستند. نتیجه یک تحقیق اولیه نشان میدهد که زنان باردار احتمال کمتری دارد که به بیماری کرونای شدید مبتلا شوند.
در فوریه سال ۲۰۲۰ ، مجله پزشکی The Lancet یک مطالعه بسیار کوچک در مورد تأثیر کووید-۱۹ بر زنان باردار منتشر کرد. چیزی که در این مطالعه گذشت به شکل زیر است:
دکتر ترانه شیرازیان متخصص ژینکولوژی، زنان و زایمان، و بنیانگذار موسسه نجات مادران در مصاحبه ای میگوید:
“این تحقیق به نتایج خوش بینانه ای برای مادران باردار اشاره دارد ، اما ما همچنان خواستار انجام مطالعات بیشتر در این خصوص هستیم تا شاید بتوان به قطعیت گفت که نتایج آزمایشات در خصوص تاثیرات کرونا بر مادران منفی نیستند و هم مادران و هم جنین سالم خواهند ماند.”
دکتر شیرازیان ادامه میدهند که:
“نتایج این تحقیق نشانه خوبی برای ما است اما نمیتوانیم بگوییم که نتایج شگفت آور هستند. و البته ما هنوز نمیدانیم که خود ویروس در خصوص سه ماهه اول یا دوم بارداری چه تاثیری میگذارد و هنوز نمیدانیم طی این ۶ ماه آیا روی جنین تاثیری گذاشته میشود یا خیر”
گزارشی که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) در فوریه ۲۰۲۰ منتشر شد نیز نتایج مشابهی را یافت. گزارش WHO در خصوص تاثیر کرونا بر مادران باردار به شکل زیر است:
متأسفانه تاکنون هیچ اطلاعاتی در مورد چگونگی تأثیر COVID-19 در خطر سقط جنین و مرده زایی وجود ندارد. با این حال، همانطور که سازمان پیشگیری از بیماری های آمریکا یا CDC اشاره می کند، شکست حاملگی یا پایان یافتن آن در خصوص عفونت سایر ویروس های خانواده کرونا مانند سارس و مرس وجود دارد. و باز هم تاکیرد میشود که اطلاعات هنوز در مورد خود کرونا کم است و آن تعداد بررسی و مطالعه ای که صورت گرفته هم تنها در خصوص زنان بارداری بوده که در سه ماهه آخر بارداری خود قرار داشته اند. بنابراین باید در این خصوص احتیاط کرد.
همانطور که CDC اشاره می کند، معمولا تب و افزایش دمای بدن در دوران بارداری خطر نقص عضو یا نواقص مادرزادی در هنگام تولد در نوزادان را افزایش می دهد. به طور کلی ، CDC می گوید، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ویروس هایی مانند آنفلوانزا می توانند عواقب نامطلوبی برای نوزادان، مانند تولد زودرس و وزن کم حین تولد داشته باشند. در این خصوص هم مرس و هم سارس با تولد زودرس نوزادان و کاهش وزن حین تولد همراه بوده اند. البته آخرین نتایج که در این مقاله هم ذکر کردیم، نشانی از نقص مادرزادی در نوزادانی که مادرانشان تست کرونایشان مثبت شده دیده نشده است.
این که آیا یک زن باردار مبتلا به COVID-19 می تواند ویروسی را که باعث بیماری شده به جنین خود منتقل کند هنوز مشخص نیست. با این وجود ، تاکنون هیچ موردی از مادران مبتلا به ویروس کرونا که بیماری را به جنین خود منتقل کرده باشد گزارش نشده است. در مطالعه Lancet نیز همانطور که گفتیم انتقال COVID-19 از مادر به نوزاد مشاهده نشد و ویروس در مایع آمنیوتیک یا خون بند ناف یافت نشد.
به عنوان یک قاعده کلی، زنان باردار همیشه باید از اقدامات احتیاطی اضافی استقبال کنند تا شانس ابتلاء به هر بیماری یا شرایطی را کاهش دهند. و از آنجا که هنوز چیزهای زیادی در مورد COVID-19 نمی دانیم ، معقول است که زنان باردار از نظر محافظت از خود در برابر عفونت همچنان هوشیار باشند.
اگر به عنوان یک زن باردار فکر میکنید که علائم کرونا را دارید باید حتما به ماما یا متخصص زنان خود اطلاع دهید. و نگرانی شما در این خصوص بسیار قابل درک است. در این وضعیت شاید مراجعه به مراکز درمانی کار درستی نباشد درنتیجه احتمالا متخصص به شما توضیحاتی ارائه خواهد داد یا اینکه شخصا برای بررسی به خانه شما خواهد آمد.
بسیاری از علائم COVID-19 به علائم سرماخوردگی و آنفولانزا شباهت دارد. اما مهمترین علائم کرونا که میتواند با سرماخوردگی و آنفولانزا متفاوت باشد عبارتند از:
۲ تا ۱۴ روز طول می کشد تا پس از مواجهه با ویروس یا گرفتن آن، علائم خود را نشان دهند. اگر فکر میکنید با شخصی که این علایم را داشته مواجه بوده اید، حتما تا دو هفته بعد از تماس با او، با دقت علائم خود را چک کنید. اگر دچار تنگی نفس هستید حتما با پزشک خود تماس بگیرید.