چه موقع شیوع بیماری نگران کننده است؟ و چه تفاوتی بین همه گیری (اپیدمی) و عالم گیری (پاندمی) بیماری وجود دارد؟ در این مقاله درباره این ۳ موضوع مهم مطالبی خواهید خواند و قادر خواهید بود تفاوت میان آن ها را تشخیص دهید.
در حالت عادی خیلی کم پیش می آید که یک جامعه یا یک منطقه دچار بیماریی شود که تعداد زیادی را درگیر کند. اما اگر در یک فصل بیماری وجود داشته باشد که بیش از تعداد قابل پیش بینی از جمعیت را درگیر خود کند میگویند که آن بیماری شیوع پیدا کرده است. ممکن است شیوع بیماری در یک جامعه یا حتی در چندین کشور دیده شود. این وضعیت می تواند از روزها به سالها ادامه یابد.
شیوع میتواند حالت های مختلفی داشته باشد. برای مثال ما ممکن است به یک بیماری ناشناخته که تنها یک نفر را مبتلا کرده باشد نیز شیوع بگوییم. به طور مشابه اگر یک بیماری که سالهاست ریشه کن شده و کسی را مبتلا نکرده باشد نیز اگر چند نفر را مبتلا کند میشود شیوع. اگر آنچه را که فکر می کنید ممکن است شیوع بیماری باشد مشاهده کرده اید ، فوراً آن را به ارائه دهنده خدمات درمانی یا بخش بهداشت عمومی منظقه خود گزارش دهید.
هنگامی که یک بیماری عفونی به سرعت در بسیاری از افراد گسترش یابد، همه گیری بیماری ایجاد می شود و گفته میشود که آن بیماری عفونی خاص اپیدمیک است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۰۳ ، سندرم شدید تنفسی حاد اپیدمیک (SARS) جان نزدیک به ۸۰۰ نفر در سراسر جهان را گرفت. ویروس کرونا نیز تا زمانی که در حالت اپیدمیک بود جان چند هزار نفر را در جهان گرفت.
بیماری پاندمیک به شیوع بیماری جهانی یک بیماری گفته میشود. HIV یا ایدز نمونه ای از یکی از مخرب ترین بیماری های همه گیر جهانی در طول تاریخ است. آخرین نمونه یک بیماری عالم گیر و پاندمیک کرونا است که توسط سازمان جهانی بهداشت به عنوان خطرناک ترین بیماری چندین دهه پیش شناخته میشود.
یکی دیگر از نمونه های پاندمی، آنفولانزا است که انسان ها هنوز مصونیت بسیار کمی نسبت به آن دارند و هر ساله تعداد زیادی از افراد به وسیله این ویروس از دنیا میروند. دقیقا مشابه کرونا، همه میتوانند در معرض آنفولانزا باشند. آنفولانزا بیش از یک بار در جهان به عنوان پاندمی شناخته میشود.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) یک سیستم هشدار برای بیماری های عالم گیر یا پاندمیک ایجاد کرده که دارای ۶ فاز مختلف است. برای اینکه یک بیماری بتواند عالم گیر شود باید تمامی این ۶ مرحله را پشت سر گذاشته باشد.
فاز ۱: یک ویروسی که در حیوانات وجود دارد هیچ گونه عفونت شناخته شده ای در انسان ایجاد نکرده است.
فاز ۲: ویروسی که منشاء حیوانی دارد باعث ایجاد عفونت در انسان شده است.
فاز ۳: موارد پراکنده یا اندکی از بیماری در انسان رخ می دهد. و هنوز انتقال بیماری از یک انسان به انسان دیگر برای شیوع بیماری کافی نیست.
فاز ۴: خطر ابتلا به بیماری پاندمیک بسیار افزایش یافته اما هنوز به این سطح نرسیده است.
فاز ۵: بیماری به بیش از یک کشور سرایت کرده.
فاز ۶: افزایش تعدا کشورها به طوری که شمار زیادی از مبتلایان در کشورهای مختلفی در سرتاسر جهان افزایش یافته باشد.
این که چند نفر از بیماری عالم گیر می میرند بستگی به موارد زیر دارد:
برای پیشگیری از این بیماری ها در حالت عادی و اولیه هیچ داروی خاصی وجود ندارد. با تلاش های بین المللی و همت مراکز تخقیقاتی، مراحل ساخت واکسن یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته شده و سرانجام با ساخته شدن واکسن و واکسیناسیون دسته جممعی میتوان جلوی مهار بیماری را گرفت.
علاوه بر واکسیناسیون، می توانید سایر اقدامات پیشگیری اساسی شامل موارد زیر را انجام دهید:
بیماری عالم گیر و پاندمیک به دلیل میزان بالای بیماری و غیبت کارگران باعث ایجاد اختلال اقتصادی و اجتماعی می شود. این امر به ویژه در صورت عدم حضور در خدمات کلیدی مانند حمل و نقل ، ارتباطات یا نیرو تأثیر دارد.
در اینجا چند کار وجود دارد که می توانید انجام دهید: