شاید این روزها علاوه بر خود کلمه کرونا و بیماری آن، نام قرنطینه را نیز شنیده اید.در این مقاله با تعریف تاریخچه و چیزی که طی آن اتفاق می افتد آشنا خواهید شد.
این اصطلاح شاید خیلی قدیمی نباشد اما کاری که در آن انجام میشود قدمتی بسیار زیاد دارد. سال ها پیش به خاطر جلوگیری از شیوع بیماری های عفونی و مسری بین دام و انسان، قوانینی شبیه به قرنطینه اجرا میشد. در تاریخ اولین جایی که به این شرایط اشاره شده مربوط به دوره هخامنشی است که شواهد آن، در کتاب سفر لاویان به چشم میخورد. قرنطینه از آن زمان تاکنون مهمترین روش برای پیشگیری از شیوع بیماری های مسری در جامعه و جهان است.
آنچه که ما امروز تحت عنوان قرنطینه میشناسیم در واقع از یک واژه ایتالیایی می آید که معنای آن “چهل روز” است. ونیزی ها برای کشتی هایی که وارد یکی از بنادرشان میشدند به منظور پیشگیری از ورود طاعون قوانینی برای قرنطینه اعمال کردند. آن ها کشتی ها را به مدت ۴۰ روز در اسکله نگاه میداشتند و بعد از اطمینان از عدم شیوع طاعون آن ها را به داخل شهر راه میدادند. بیماری طاعون در بین سال های ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۹ میلادی جان حدود یک چهارم ساکنان اروپا را به کام مرگ کشاند.
اینکه چه مدت زمانی برای قرنطینه کردن شهر یا کشوری مورد نیاز است به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. اما به نظر میرسد که دو فاکتور (نوع بیماری عفونی) و (دوره نهفتگی بیماری) بیشترین تاثیر را در تعیین مدت زمان قرنطینه شدن دارند. اگر نمیدانید که دوره نهفتگی چیست باید گفت که معمولا به فاصله زمانی ابتلاء به یک بیماری تا زمانی که علائم آن بیماری ظهور میکند دوره نهفتگی گفته میشود. ما بر اساس این عامل مهم قادر خواهیم بود مشخص کنیم که افراد چند روز یا چند مدت باید در خانه ها بمانند.
این دوره زمانی، در خصوص ابولا حدود ۲۱ روز بود و در خصوص ویروس کرونای جدید دوهفته یا ۱۴ روز عنوان شده است. یعنی برای اینکه بتوان به طور موثر شهر یا کشوری را از وجود کرونا پاک کرد باید دست کم ۱۴ روز در خانه ماند و در این مدت پروتکل های تعیین شده توسط دولت ها را رعایت کرد.
برخی ها فکر میکنند که قرنطینه به معنی جدا کردن افراد آلوده و سالم از هم دیگر برای یک مدت معین است. اما این دو، دو مفهوم کاملا جدا هستند. ایزوله یا جدا کردن تنها زمانی اتفاق می افتد که ما بخواهیم بیماران سالم و عفونی را از هم جدا کنیم. برای مثال ایزوله در بخش عفونی بیمارستان به این شکل است که بیماران مبتلا به عفونت های مختلف را از هم جدا میکنند. اما قرنطینه معنا و مفهوم دیگری دارد.
ما در قرنطینه میخواهیم تردد و رفت و آمد را محدود کنیم. به این شکل که، مانع از عبور و مرور افراد سالم به سطح شهرها، اماکن و معابر شویم تا با مبتلایان در تماس نباشند و مشخص شود که ایا مبتلا یا آلوده هستند یا خیر. افرادی که تحت قرنطینه قرار دارند یا کاملا سالمند، یا از آلودگی خود خبر ندارند و یا اینکه علائم به طور مثال کرونا را ندارند.
دو سازمان معتبر بین المللی یعنی سازمان ملل متحد و همچنین سازمان بهداشت جهانی در این خصوص از پروتکل ها و قوانین کنترل اپیدمی و همه گیری تبعیت میکنند. این قوانین از سال ۱۸۵۱ تعیین شده و تا کنون هم در مورد همه گیری ها بر اساس این قوانین به مقابله با بیماری ها پرداخته شده. قوانین سلامت و کنترل همه گیری زمانی شکل گرفت که اروپا در مواجه با همه گیری وبا با شکست مواجه شد چون هیچ قانون خاصی در این خصوص وجود نداشت.
بر اساس این قانون، از آنجایی که رفت و آمد و همچنین عبور کالاها از مرز کشورها باعث شیوع بیماری ها و شرایط مسری میشود، کشورهایی که با هر نوع بیماری عفونی یا همه گیری خطرناک مواجه هستند، موظفند وضعیت و موارد شیوع کشور خود را به سازمان های جهانی اعلام کنند تا کشورهای همسایه یا مرتبط با آن ها در خصوص رفت و آمد و سایر مقوله های دیگر ممنوعیت و محدودیت اعمال کنند. این محدودیت ها به منظور کاهش شیوع بیماری و کمک به ریشه کن کردن آن است.
سازمان ملل زمانی با قرنطینه موافق است که وجود آن یا برقرار کردن آن یک ضرورت مطلق باشد و در طی آن به موارد زیر توجه ویژه شود:
دولت هایی که اقدام به قرنطینه کشور و محدوده حکمرانی خود میکنند باید در طول دوره قرنطینه به تعهدات تعیین شده عمل کنند. برخی از مهمترین وظایف دولت ها در این خصوص به شکل زیر است: