سازمان جهانی بهداشت طی جدیدترین بیانیه خود به سوالات و شایعات رایج در سراسر جهان درباره ویروس کرونا پاسخ داده است. چیزی که در این مقاله میخوانید برطرف کردن سوء تفاهم ها توسط این سازمان برای آگاهی بخشی به عموم مردم است.
مطاعات و تحقیقات جدید نشان میدهد که ویروس کرونا میتواند در مناطق گرم و حتی مرطوب هم جولان دهد. بنابراین بهتر آن است که شما به فکر پیشگیری و مبارزه جدی با آن باشید نه اینکه دست روی دست بگذارید تا هوا گرم شود و یا فرجی شود.
خیر این گفته به هیچ عنوان درست نیست و پایه علمی ندارد. سرما و برف ممکن است باعث سرماخوردگی شما شوند که اگر اینطور شود شاید هراس تشابه علایم سرماخوردگی با علائم کرونا حتی شما را بیشتر آزار دهد.
نه تنها آب گرم، بلکه حمام آب داغ هم نمیتواند روش درستی برای پیشگیری از کرونا باشد. شما هر کاری هم که انجام دهید دمای نرمال بدن نهایتا ۳۷ درجه است که این دما برای کشتن ویروس به تنهایی کافی نیست. اگر دمای آب را بالاتر ببرید جز اینکه به پوست شما آسیب وارد شود هیچ فایده دیگری برایتان ندارد.
اگر محصولات چینی بخرم یا سفارش شدهم امکان بیمار شدنم وجود دارد؟
نه چنین چیزی امکان ندارد. ویروس میتواند بسته به نوع سطحی که روی آن قرار میگرید تا چند ساعت زنده بماند اما خوشبختانه نمیتواند بیش از این زنده بماند. تا کالا از یک کشور دیگر به دست شما برسد چندین روز طول میکشد و ویروس تا آن زمان از بین میرود. در ثانی شما باید به محض اینکه بسته ای از راه دور به دستتان رسید آن را کاملا ضدعفونی کنید سپس استفاده کنید.
اگر هم ویروس چنین قابلیتی داشته باشد که از حشرات و پشه به بدن ما منتقل شود هنوز اطلاعات، مدارک و شواهدی برای اثباتش نداریم. تنها چیزی که ما میدانیم این است که ویروس دستگاه تنفس را آلوده میکند بنابراین از طریق مخاط، بزاق، ذرات ریز مایع در عطسه و سرفه و … میتواند منتقل شود و یه سیستم تنفسی قربانی بعدی منتقل شود. بنابراین شما هم باید حتی الامکان از این موارد دوری کنید و همواره دست و صورت خودتان را با آب و صابون بشویید.
خشک کننده های دست که معمولا در ورودی توالت ها و اماکن عمومی نصب میشوند تنها کارشان خشک کردن دست است و هیچ تاثیری روی مرگ و یا از بین بردن کرونا ندارند. شما باید تنها با آب گرم و صابون ویروس را از بین ببرید.
از این لامپ ها تنها برای ضدعفونی کردن سطوح و اماکن استفاده میشود. اگر شما به عنوان یک موجود زنده در معرض این اشعه قرار بگیرید قطعا آسیب خواهید دید. سرطان پوست از جمله عوارض قرار گرفتن بیش از حد در معرض این اشعه است. بنابراین حتی اگر سطوح را بتوان با کمک این روش از شر کرونا نجات داد اما شما را نه!
بله این دما سنج ها یا بهتر بگوییم این اسکنرها میتوانند حرارت بدن را تشخیص دهند. از آنجایی که کرونا میتواند باعث بالا رفتن دمای بدن و تب شود، اگر شخص مبتلا به این ویروس از نزدیک این اسکنر عبور کند، حرارت بالای بدنش توسط اسکنر تشخیص داده میشود. در همه کشورها از این اسکنر ها برای جدا کردن بیماران سالم و مشکوک از یکدیگر استفاده میکنند. اما بالا بودن دمای یک فرد صرفا به معنای این نیست که شخص حتما کرونا دارد.
یکی از تصورات و شایعات کاملا اشتباه درباره کرونا دقیقا همین جمله است. نه! این تصور اصلا درست نیست. اسپری الکل به لباس و بدن اصلا نمیتواند باعث کشته شدن ویروس کرونا شود. به جای کشته شدن ویروس به پوست و مخاط شما آسیب وارد میشود. دقت کنید که الکل و کلر تنها برای ضدعفونی کردن سطوح هستند و در تماس مستقیم و طولانی مدت با بدن باعث وارد شدن آسیب به آن میشوند. لطفا این موضوع را به اطرافیان خودتان هم بگویید.
تا این لحظه هیچ شواهد و مدارکی در خصوص ناقل بودن حداقل حیوانات خانگی و اهلی وجود ندارد. اما سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده صرفا جهت احتیاط بعد از تماس و دست زدن به حیوانات خانگی حتما دستان خود را بشویید. این کار حتی زمانی که کرونا وجود نداشته باشد توصیه میشود. زیرا برخی از باکتری های شایع مثل ایکولای و سالمونلا میتوانند از حیوان خانگی به انسان منتقل شه و باعث بیماری شوند.
سینه پهلو همان ذات الریه است. اگر کرونا بتوانند آسیب جدی به سیستم تنفسی و ریه ها بزند میتواند باعث شکل گیری سینه پهلو یا ذات الریه در بیمار شود. اما واکسن این بیماری و یا واکسن پنوموکوک و واکسن هموفیلوس آنفولانزای نوع ب نمیتوانند تاثیر بر کرونا داشته باشند.
با توجه به این که کرونا یک ویروس کاملا جدید است، هیچکدام از داروهای ضد ویروسی حال حاظر روی آن اثر نمیکنند. باید منتظر ماند تا واکسن کرونا ساخته شود تا با قطعیت بتوان آن را مهار و نابود کرد. با این حال زدن واکسن های ضدویروس خاصی مثل موارد بالا میتواند برای جلوگیری از بیماری سینه پهلو مفید باشد.
شستشوی بینی و دهان میتواند به حفظ سلامتی و بهبود عملکرد تنفسی کمک کند زیرا با پاکسازی این معابر، هوا بهتر جابجا میشود اما اینکه با انجام اینکار بتوان بتوان جلوی کرونا را گرفت وجود ندارد. ولی شما میتوانید برای اطمینان اینکار را انجام دهید اما دلخوش به تاثیرات شگفت انگیز پیشگیرانه آن نباشید. زیرا بعد از شستشو اگر در معرض قرار بگیرید باز هم قابلیت آلوده شدن دارید.
اینکه سیر یک محصول فوق العاده سالم و مفید است هیچ شکی در آن نیست. اینکه سیر خاصیت ضد میکروبی دارد نیز کاملا درست است. اما متاسفانه تاکنون هیچ شواهدی دال بر اینکه این محصول میتواند در پیشگیری و یا درمان کرونا موثر باشد وجود ندارد و به نظر نمیرسد که این موضوع ادعای درستی باشد.
متاسفانه تمام رده های سنی میتوانند به این ویروس آلوده و مبتلا شوند. اما ثابت شده افرادی که سن بالایی دارند و همزمان با مشکلات و بیماری های قلبی، تنفسی، دیابت و … مواجه هستند بیشتر احتمال ابتلاء دارند. ما افراد مسنی داریم که سالم هستند و تاکنون به کرونا آلوده نشده اند. از طرفی طیف جوانان و افراد کم سن و سال بدون هیچ بیماری و یا مشکلی هم داشته ایم که بعد از ابتلاء جان خود را از دست داده اند. سازمان جهانی بهداشت به تمامی رده های سنی توصیه میکند که در هر جای دنیا توصیه های بهداشتی را برای یپشگیری از مرونا رعایت کنند.
یکی از شایعات رایج در سطح جامعه در خصوص دریافت آنتی بیوتیک است. خیلی ها به اشتباه برای پیشگیری یا درمان کرونا داروهای آنتی بیوتیک مصرف میکنند که این کار کاملا اشتباه و حتی ممکن است خطرناک باشد. یادمان باشد که کرونا یک ویروس است و داروهای انتی بیوتیک تنها برای مدیریت باکتری ها کاربرد دارند. آنتی بیوتیک هیچ تاثیری روی ویروس ها ندارد. این داروها نه تنها برای درمان موثر نیستند بلکه حتی قابلیت پیشگیری از کرونا را هم ندارند.
متاسفانه تا این تاریخ (۲۲ اسفند ۹۸) که این مقاله نگاشته شده تاکنون هیچ دارو یا واکسنی برای کرونا ساخته نشده است. ساخت واکسن کرونا زمان میبرد و اگر بخواهیم مطابق با استاندارهای ساخت واکسن منتظر ساخت واکسن باشیم باید دست کم ۱ تا ۱ و نیم سال صبر کنیم که این واکسن به دست عموم جهان برسد.
کسانی که کرونای خفیف گرفته اند با از دیگران جدا شوند و تمام توصیه های لازم بجهت بهبود و پیشگیری از انتقال بیماری را رعایت کنند. کسانی که به طور جدی به کرونا مبتلا شده اند نیز باید در مراکز درمانی و بیمارستانی مجهز بستری شوند و به مدیریت علائم آن پرداخته شود. در حال حاظر مراکز تحقیقاتی زیادی درسراسر دنیا با سازمان جهانی بهداشت در حال همکاری جهت ساخت واکسن کرونا هستند.