متاسفانه ویروس کرونا جدید وارد کشور ما هم شده و در این میان سوالات متعدد و بدون پاسخی در ذهن ما شکل گرفته است. ما در این مقاله سعی کرده ایم به بررسی برخی از مهمترین سوالات در زمینه شیوع کروناویروس جدید بپردازیم. با وبسایت نسخه همراه باشید.
اولین مبتلایان به کرونا در قم تشخیص داده شدند اما واقعا تعداد کل مبتلایان چقدر هستند؟ این ویروس تا کجاها و در میان چند نفر پخش شده است؟ و تا چه میزان میتواند پیشرفت کرده یا افراد بیشتری را مبتلا کند؟
داده های جهان نشان میدهد که میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در حدود ۲ تا ۳ درصد متغیر است. البته این احتمالا به صورت میانگین باشد زیرا درصد مرگ و میر در شهرهای مختلف چین کاملا متفاوت است. برای مثال در شهر ووهان که محل شیوع کروناویرس جدید بوده به نظر میرسد که نرخ مرگ و میر ۴.۹ درصد بوده. همین نرخ در استان خوبی ۳.۱ درصد و در سایر شهرهای کشور چین کمتر از ۱ درصد اعلام شده.
با یک حساب سرانگشتی و با در نظر گرفتن آمار جهانی احتمالا در خوشبینانه ترین حالت ممکن ۴۰ نفر تاکنون در ایران آلوده شده اند و در بدبینانه ترین حالت هم احتمالا ۲۰۰ نفر آلوده شده اند.
خواندن مطلب زیر نیز به شما توصیه میشود
تمام آمارها نشان میدهد که احتمالا قم نخستین مبدا شیوع کروناویروس جدید در ایران است. در همین خصوص رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک عنوان میکند که از بین تعداد کسانی که گمان میرفت مبتلا به کرونا باشند تنها یک نفر نتیجه آزمایشش مثبت شده که او هم یک پزشک بوده است که مدام در حال رفت و آمد بین اراک و قم بوده است. این پزشک البته حالش رو به بهبود است.
از طرفی در همان روز اعلام شد دو نفر که از قم به بابل رفته اند مشکوک به علائم کرونا و عفونت آن بوده اند. اما در مورد خانمی که از ایران به کانادا سفر کرده هنوز مشخص نیست که آیا در قم بوده یا نه. این خانم در فرودگاه و در کشور کانادا با علایم کرونا تشخیص داده شده است.
اولین تست ها و آزمایش هایی که روی بستگان و اطرافیان فوتی های ناشی از شیوع کرونا در قم انجام شده در نوع خود جالب هستند. نتیجه آزمایش ها در آن ها منفی اعلام شده. اگر شیوع کرونا از یک قاعده و قانوان خاص پیروی کند مهار آن شاید بهتر باشد اما اگر خدای ناکرده شیوع آن الگوی خاصی در کشور نداشته باشد چه؟ آیا با این استنباط میتوان نتیجه گرفت که کرونا در کشور ما میتواند خطرناکتر باشد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت، شاید بیمارستان ها و مراکز درمانی ما از لحاظ دارا بودن داروهای ضد ویروسی و امکانات مقابله چندان مجهز نباشند، اما نتیجه تحقیقات نشان میدهد که ظهور یک عامل مرگبار مثل کروناویروس جدید در یک کشور نمیتواند خطرناک تر از کشورهای دیگر باشد. اگر همه چیز اصولی پیش برود احتمال مرگ و میر در کشور ما هم درست مانند کشورهای دیگر کاهش پیدا خواهد کرد.
مهمترین مساله در حال حاظر پیدا کردن نخستین کسی است که باعث شیوع کرونا شده است. زیرا تا زمانی که آن شخص پیدا نشود همچنان نمیتوان به طور موثر جلوی اپیدمی را گرفت. از طرفی به نظر میرسد کسانی که طی چند روز گذشته در شهر قم فوت کرده اند هیچکدام مسافرت خارجی نداشته اند و همگی در داخل شهر آلوده شده اند. ادعا میشود که هیچکدام از این افراد با چینی های مبتلا در تماس نبوده اند.
چند روز پیش فایل صوتی منتصب به یکی از پزشکان قمی منتشر شد که در آن پزشک اعلام میکند تمام کسانی که در قم مبتلا شده اند از طریق تماس با سطوح آلوده، مبتلا شده اند. و البته این گفته تنها یک حدس و گمان است و هنوز تحقیقات برای پیدا کردن اولین قربانی در حال انجام است. همه باید بدانیم که کشف علت و اولین مبتلا، واقعا مهم است چرا که مقابله با شیوع کرونا را تحت الشعاع خود قرار میدهد.
خواندن مطلب زیر نیز به شما توصیه میشود
قم یکی از شهرهای مذهبی مشهور است که جمعیت قابل توجهی هم دارد. اینکه شیوع کرونا از قم آغاز شد مهم نیست مهم آن است که این شهر در نزدیکی پایتخت ایران است که در شبانه روز میلیون ها نفر انسان در آن جابجا میشوند و همین حالا هم حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد. تصور اینکه بیماری بتواند به هر طریقی به شهری با این همه جمعیت برسد فاجعه بار است.
به نظر میرسد که هنوز شهر قم به صورت کامل قرنطینه نشده و نه اماکن عمومی و نه مراکز مذهبی شاخص این شهر هنوز تعطیل اعلام نشده اند. امیدواریم با توجه به اینکه اوضاع میتواند وخیم شود و شمار زیادی از همشهریان قمی و به طبع شهروندان دیگری در سراسر ایران مبتلا شوند، هرچه زودتر قم به طور کامل قرنطینه شود زیرا هنوز فرصت برای مهار شیوع کرونا وجود دارد.
اولین مرحله مبارزه با هر بیماری و ویروس خطرناکی قطعا پیشگیری از آن است. حالا که ما نتوانسته ایم از شیوع کرونا جلوگیری کنیم و پای این ویروس به اغلب شهرهای کشورمان باز شده باید به فکر جلوگیری از پیشرفت آن باشیم. اگر از همین لحظه و زمانی که هنوز ویروس در کشور جولان نداده مسئولان وزارت بهداشت اقدامات لازم را انجام دهند، آموزش های ضروری و ابتدایی را به مردم ارائه دهند و از جامعه جهانی مخصوصا سازمان بهداشت جهانی کمک بگیرند میتوان جلوی یک فاجعه انسانی را گرفت. و شیوع کرونا با این تفاسیر هنوز هم قابل کنترل است.
چنانچه از کشورهای دیگر و بهداشت جهانی کمک بخواهیم و مسیر را برای ارائه کمک ها باز بگذاریم خوشبختانه میتوانیم به راحتی که نه، اما با تلاش های شبانه روزی ویروس و بیماری همراه آن را مهار کنیم. زیرا زیرساخت های بهداشتی و پزشکی کشور ما قابل توجه است اما اگر دست روی دست بگذاریم ممکن است اوضاع از کنترل مقامات وزارت بهداشت خارج شده و دیگر توانایی کنترل آن را نداشته باشیم. ما امیدواریم که مسئولان و مردم در کنار هم بتوانند نهایت تلاششان را بکنند.
خواندن مطلب زیر نیز به شما توصیه میشود
در روزهایی که هیچ منبع موسخی جزئیات و اخبار مربوط به شیوع کرونا در کشو را مطرح نمیکند، ما مردم باید به وظیفه خود در مقابل پیشروی و مقابله با این ویروس مرگبار عمل کنیم. لطفا تا آنجا که برایتان مقدور است به جهت مقابله هرچند کوچک با این شرایط به موارد زیر توجه کنید: