آهن یک ماده معدنی اساسی است که بدن شما باید برای انجام عملکردهای خود مقادیر کافی از آن را در اختیار داشته باشد. بنابراین، مصرف مقادیر کافی از آن در رژیم غذایی روزانه بسیار مهم است.
پس از جذب آهن توسط بدن، طی فرآیندهای خاصی از آن برای تولید هموگلوبین خون استفاده میشود. هموگلوبین پروتئین موجود در گلبول های قرمز است که به نقل و انتقال اکسیژن در بدن شما کمک می کند.
آهن همچنین جزئی از میوگلوبین است (پروتئین ذخیره اکسیژن در ماهیچه های شما). دامنه مقدار توصیه شده دریافت آهن ۷ تا ۱۸ میلی گرم در روز برای کلیه افراد و حداکثر ۲۷ گرم برای زنان باردار است .
کمبود آهن شایعترین علت کم خونی است که حدود یک میلیارد انسان در سرتاسر جهان را مبتلا می کند.
فردی که دچار کمبود آهن است ممکن است در هنگام انجام کارهای ساده علائم مختلفی از جمله خستگی ، سرگیجه ، سردرد ، حساسیت به سرما و تنگی نفس داشته باشد.
گروه های سنی زیر بیشتر در معرض فقر آهن قرار دارند:
در حالی که آهن در انواع رژیم غذایی و خوراکی های مختلف به یک اندازه جذب نمی شود، برخی از مواد غذایی می توانند توانایی بدن در جذب آهن را تقویت کنند:
نشان داده شده است که ویتامین C باعث افزایش جذب آهن می شود. این ماده آهن غیرهِم را به دام می اندازد و آن را به شکلی ذخیره می کند که توسط بدن شما راحت تر جذب می شود.
غذاهای سرشار از ویتامین C شامل موارد زیر میشود:
ویتامین A در حفظ بینایی ، رشد استخوان ها و سیستم ایمنی بدن نقش اساسی دارد. بتاکاروتن یک رنگدانه قرمز نارنجی است که در گیاهان و میوه ها یافت می شود. و می تواند در بدن شما به ویتامین A تبدیل شود.
منابع غذایی خوب بتاکاروتن و ویتامین A شامل موارد زیر میشود:
گوشت ماهی و طیور نه تنها آهن هِم بالایی دارند ، بلکه می توانند جذب آهن فرم غیر هِم را نیز تحریک کنند.
فیتات یا اسید فیتیک، در غذاهایی مانند غلات کامل، سویا، آجیل و حبوبات یافت می شود. حتی مقادیر کمی از فیتات می تواند جذب آهن را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
کلسیم یک ماده معدنی اساسی برای سلامت استخوان ها است. با این حال، برخی از شواهد نشان می دهد که این کلسیم مانع از جذب آهن می شود.
برای به حداکثر رساندن جذب آهن بدن، نباید غذاهای سرشار از کلسیم را همزمان با مکمل های آهن و یا غذاهای حاوی آن بخوریم.
پلی فنول ها در مقادیر مختلفی در غذاهای گیاهی و نوشیدنی ها، از جمله سبزیجات، میوه ها، برخی از غلات و حبوبات، چای، قهوه و شراب یافت می شوند.
قهوه و چای ، که هر دو به طور گسترده در وعده های غذایی مورد مصرف قرار می گیرند ، دارای محتوای بالایی از پلی فنول ها هستند ، و نشان داده شده است که مانع از جذب آهن غیر هِم می شوند.
سمیت آهن از موارد بسیار نادر است. پس از اینکه آهن مصرف میکنید ، بدن شما سیستم متعادل ساز خود را دارد تا اطمینان حاصل کند که هرچیزی به اندازه دریافت میشود.
با این وجود، یک گزارش نشان داد که مصرف بیش از حد مکمل های آهن یا مصرف بیش از حد آن می تواند حتی کشنده باشد.
نکات زیر می تواند به شما کمک کند میزان مصرف و جذب آهن از مواد خوراکی را افزایش دهید: