کم خونی یا آنمی وقتی رخ می دهد که بدن شما به اندازه کافی گلبول قرمز نداشته باشد. این بیماری عمدتاً در اثر موارد زیر ایجاد می شود:
انواع مختلفی از کم خونی یا آنمی وجود دارد. شایعترین نوع آن، کم خونی فقر آهن است. گلبولهای قرمز حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین هستند. هموگلوبین ها نیز معمولا حاوی مقادیر بالایی از آهن اند. زمانی که این ماده معدنی در بدن شما کم باشد، بدن نمی تواند هموگلوبین مورد نیاز خود را ایجاد کند، در نتیجه تولید گلبول های قرمز کامل نیز با مشکل روبرو می شود.
عدم وجود فولات و ویتامین B-12 نیز ممکن است بر توانایی بدن شما در ساخت گلبول های قرمز تأثیر بگذارد. اگر بدن شما نتواند B-12 را به درستی پردازش کند، ممکن است دچار درجاتی از کم خونی شوید. داشتن و فرآهم کردن رژیم غذایی سرشار از آهن و ویتامین های خانواده B می توانند برای کسانی که از آنمی رنج می برند مفید باشد.
رژیم درمان کم خونی ، اغلب شامل ایجاد تغییرات در رژیم غذایی است. بهترین رژیم غذایی برای این افراد شامل غذاهای سرشار از آهن و سایر ویتامین های ضروری برای تولید هموگلوبین و گلبول های قرمز است. (و قاعدتا امتناع از مصرف برخی مواد غذایی که مانع از جذب صحیح آهن توسط بدن شما میشوند)
به طور کلی، در مواد غذایی کلا دو نوع آهن وجود دارد:
آهن هم در گوشت، مرغ و غذاهای دریایی یافت می شود. آهن غیر هِم نیز در غذاهای گیاهی و غذاهای غنی شده با آهن یافت می شود. بدن شما می تواند هر دو نوع آهن را جذب کند. اما بدن به طور خاص آهن هم را راحت تر جذب می کند.
اگرچه بیشتر برنامه های درمانی برای معالجه کم خونی به صورت انفرادی هستند، اما برآورد شده بیشتر افرادی که با این مشکل مواجه هستند، باید روزانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم آهن دریافت کنند.
اما متاسفانه به دست آوردن این سطح و میزان آهن، از طریق رژیم غذایی دشوار است و قطعا نیاز به مصرف مکمل آهن احساس می شود. برای دریافت آهن بیشتر و کمک به مبارزه با کم خونی فقر آهن این غذاها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
سبزیجات برگ، به ویژه آنهایی که تیره هستند، از بهترین منابع آهن غیر هِم هستند. برخی از این سبزیجات عبارتند از:
نکته: ویتامین C به معده شما در جذب آهن کمک می کند. بنابراین خوردن سبزیجات برگدار با غذاهایی مانند پرتقال، فلفل قرمز و توت فرنگی که حاوی ویتامین C هستند، ممکن است باعث افزایش جذب آهن شود.
تمام گوشت ها به ویژه مرغ حاوی آهن هم هستند. خوردن گوشت یا مرغ همراه با غذاهای حاوی آهن غیر هِم، مانند سبزیجات برگ دار، می تواند باعث افزایش جذب آهن شود.
بسیاری مردم از خوردن گوشت اندام (مانند جگر) دوری می کنند، غافل از اینکه، این گوشت ها منبع خوبی از آهن هستند. جگر محبوب ترین گوشت ارگان است که سرشار از آهن و فولات زیادی است. برخی دیگر از ارگان های غنی از آهن، زبان، قلب و کلیه گاو هستند.
برخی غذاهای دریایی آهن هِم مورد نیاز بدن را تامین می کنند. برای مثال صدف و میگو منابع خوبی برای افراد دچار آنمی هستند. علاوه بر این ها، بیشتر ماهی ها نیز حاوی آهن هستند:
اگرچه ماهی قزل آلا تازه و کنسرو شده نیز منابع خوبی از آهن هستند، اما به واقع دارای کلسیم زیادی هستند. (کلسیم هم نمیذاره آهن جذب شه). کلسیم به آهن متصل شده و میزان جذب آن را کاهش می دهد. غذاهای سرشار از کلسیم نباید همزمان با غذاهای سرشار از آهن مصرف شوند. نمونه های دیگر غذاهای سرشار از کلسیم عبارتند از:
بسیاری از غذاها با آهن غنی شده اند. اگر گیاهخوار هستید یا با خوردن منابع دیگر آهن مشکل دارید، این غذاها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
لوبیا منبع خوبی از آهن برای گیاهخواران و گوشتخواران مبتلا به کم خونی است. لوبیاها ارزان و به فراوانی در دسترس هستند.
بسیاری از انواع آجیل و دانه ها منبع خوبی از آهن هستند. آنها به تنهایی طعم خوبی دارند و یا همراه سالادها یا ماست مصرف میشوند. در هنگام انتخاب آجیل و دانه، سعی کنید انواع خام آن ها را انتخاب کنید. برخی آجیل ها و دانه های حاوی آهن عبارتند از:
بادام ها همچنین منبع خوبی از آهن هستند. آنها به عنوان بخشی از یک برنامه غذایی سالم برای افرادی که آنمی یا کم خونی دارند عالی اند، اما از آنجا که کلسیم آن ها زیاد است، ممکن است باعث افزایش سطح آهن شما نشوند.
هیچ کس با خوردن غذا به تنهایی نمی تواند کم خونی و آنمی را درمان کند. اما خوردن یک رژیم غذایی سالم و سرشار از سبزیجات تیره و برگدار، آجیل و دانه ها، غذاهای دریایی، گوشت ها و لوبیا می تواند به شما در جذب آهن مورد نیاز برای مدیریت کم خونی کمک کند.