از لحاظ آناتومیکی، سینه خانم ها در شکل، اندازه و رنگ های مختلفی شکل میگیرند. هر خانمی در طول زندگی خود شاهد بروز تغییراتی خواهد بود که مخصوص بدن خودش و شرایط سلامتی اش است. ظاهر نوک پستان پس از دوران بلوغ تا دوران بارداری، شیردهی و حتی فراتر از آن، ممکن است دچار تغییر رنگ شود و تیره تر از قبل باشد.
حتی در برخی بیماری ها مانند دیابت، ممکن است یک خانم با تیره شدن نوک پستان مواجه شود. اگر میخواهید با تمام علت های سیاه و تیره شدن نوک پستان در خانم ها آشنا شوید حتما ادامه این مقاله را از وبسایت نسخه بخوانید.
ممکن است اولین بار در شروع دوران بلوغ متوجه تیرگی نوک پستان شوید. در این زمان تخمدان های شما شروع به ساخت هورمون استروژن می کنند. این تغییر هورمونی منجر به تجمع چربی در بافت پستان می شود. با بزرگ شدن سینه ها، ممکن است نوک سینه های شما نیز بزرگ شده و هاله اطراف آن نیز تیره تر شود.
با ورود به سن بلوغ قاعدگی نیز کم کم از راه میرسد. پس از شروع روند تخمک گذاری به طور منظم، سینه های شما نیز همچنان تغییر می کند. طی این دوره بافت پستان کم کم به بلوغ میرسد و مجاری شیری نیز به تکامل خود نزدیک میشوند.
هورمونهای استروژن و پروژسترون در این دوره ممکن است باعث شوند سینه های شما قبل و حین قاعدگی متورم و تیره تر شوند. برخی از خانمها همچنین متوجه می شوند که نوک پستان آن ها قبل از شروع قاعدگی یا هنگام تخمک گذاری تیره تر می شوند.
علاوه بر تیره شدن نوک سینه ها قبل و در طی قاعدگی، علایم زیر نیز در خانم های پریود دیده میشود:
مصرف قرص های ضد بارداری ممکن است بر روی سینه ها، نوک سینه و هاله اطراف آن نیز تأثیر بگذارد. زیرا این قرص ها حاوی درجات مختلفی از استروژن و پروژسترون هستند. این هورمون ها به طور طبیعی در بدن وجود دارند. هنگامی که شما مکمل های این هورمون ها مثل قرص های ضدبارداری را مصرف می کنید، ممکن است آنها به نوعی همانند دوره بلوغ، قاعدگی و سایر تغییرات هورمونی بر روی نوک سینه ها و هاله اطراف آن تأثیر بگذارند.
نکته:
تغییر رنگدانه های پوستی که در هنگام استفاده از داروهای خوراکی ضد بارداری تجربه می کنید، ملاسما نامیده می شود. و میتواند در تیره شدن نوک پستان تاثیر داشته باشد.
در کنار تغییرات در ظاهر پستان ها، زنان ممکن است ضمن مصرف قرص های ضد بارداری، طیف وسیعی از عوارض جانبی را نیز تجربه کنند.
علائم شایع مصرف داروهای ضدبارداری عبارتند از:
در صورت مشاهده موارد زیر با پزشک خود صحبت کنید:
وقتی باردار می شوید، سینه های شما کم کم خود را برای دوران شیردهی آماده میکنند. برای این منظور هورمون های استروژن و پروژسترون به توسعه سیستم مجاری شیر کمک می کنند تا پس از زایمان مادر بتواند به نوزادش شیر بدهد.
در این شرایط نوک سینه و هاله اطرافش تیره می شود و سینه های شما ممکن است دچار درد، تورم و لکه شود. (در حدود ششمین ماه بارداری ، ممکن است سینه های شما شروع به تولید آغوز کنند.)
حالت تهوع با استفراغ یا بدون آن
نکته مهم: اگر در دوره بارداری قرار دارید حتما سری به مقالات بخش بارداری وبسایت نسخه بزنید. ما سیر تا پیاز هر آنچه که باید در این دوره یاد بگیرید را در قالب مقالاتی علمی بارگزاری کرده ایم که خواندن آن ها برای هر زن بارداری لازم و ضروری است.
در اغلب خانم های شیرده نوک پستان تیره رنگ تر می شود و این کاملا طبیعی است. برخی پزشکان بر این عقیده اند که نوزادان تازه به دنیا آمده نمی توانند اطراف و حتی روبروی خود را خوب ببینند. این پزشکان معتقدند که نوزادان تازه متولد شده تنها می توانند تفاوت بین تاریکی و نور را درک کنند. در نتیجه، تیره شدن نوک سینه ها در اوایل شیردهی می تواند راهنمای خوبی برای نوزاد باشد تا بتواند با گرفتن نوک پستان از سینه مادرش شیر بمکد.
بسیاری از این تغییرات طبیعی هستند و باید با گذشت زمان معکوس شوند. اما اگر دچار قرمزی، گرما، درد یا توده خاصی هستید، باید به پزشک مراجعه کنید.
هایپرپیگمانتاسیون پوست یک علامت احتمالی و شایع دیابت است. این وضعیت در پاسخ به مقاومت به انسولین ایجاد می شود. این بیماری به طور خاص آکانتوزیس نیگریکانس نامیده می شود و غالباً بر لایه های پوستی اطراف زیر بغل، کشاله ران، گردن و اندام های دیگر تأثیر می گذارد. این وضعیت میتواند در هاله اطراف نوک سینه نیز تاثیراتی بر جای بگذارد.
اگر هر یک از این علائم را تجربه کرده اید، برای تشخیص بهتر و به موقع به پزشک مراجعه کنید.
تیرگی نوک پستان لزوماً دلیلی برای نگرانی نیست. تغییر در ظاهر پستان و بدن شما در طول زندگی و شرایط مختلف مانند بلوغ یا شیردهی طبیعی است.
با این وجود، اگر در هر شرایطی بجز ۶ مورد بالا دچار تغییر رنگ سینه شده اید حتما با پزشک خود صحبت کنبد تا علت اصلی آن را پیدا کنید. نوک سینه تیره رنگ ممکن است علامت و نشانه برخی بیماری مانند دیابت باشد یا نشان دهنده بارداری شما باشد. در صورت بروز هرگونه علائم عفونت از جمله تب، درد، قرمزی یا گرما باید به پزشک مراجعه کنید.