سرطان پروستات شامل رشد کنترل نشده سلول های غده پروستات است. این غده مسئول ساخت مایعات تعدیل کننده ph مجرای ادراری و مایع منی است که وظیفه تامین امنیت و تغذیه اسپرم ها طی فرآیند انزال را بر عهده دارد.
پروستات در زیر مثانه قرار دارد و قسمتی از مجرای ادراری (لوله ای که ادرار را از مثانه به بیرون منتقل می کند) را احاطه کرده است.
مردان با افزایش سن در معرض خطر بیشتری برای سرطان پروستات قرار دارند. طبق آمار موسسه ملی سرطان، حدود ۲۰ درصد از مردان در طول زندگی خود این سرطان را تجربه می کنند.
در حالی که پزشکان می توانند اکثر اشکال مختلف سرطان را در مراحل اولیه خود تشخیص دهند، اما سرطان پروستات در مراحل اولیه ممکن است کشف نشود. مراحل پیشرفته این سرطان به محض گسترش و متاستاز به سایر نقاط بدن دیده می شود.
خوشبختانه این سرطان اغلب به مرحله پیشرفته تبدیل نمی شود، زیرا آزمایش های روتین می تواند در مراحل میانی و قابل کنترل تر به تشخیص و معالجه بیماری کمک کنند.
سرطان پیشرفته پروستات قبل از ورود به مرحله پیشرفته، مراحل مختلفی را طی می کند. در آغاز این بیماری هنگامی رخ می دهد که سلول های غده پروستات جهش یافته و شروع به توسعه غیر طبیعی می کنند.
آنها با سرعت کنترل نشده ای تقسیم می شوند. در بعضی موارد سلول ها می توانند به سایر قسمت های بدن نیز سرایت کنند. سلول های سرطانی می توانند از طریق بافت، خون یا سیستم لنفاوی متاستاز دهند.
بعد از تشخیص این بیماری، پزشکان باید از تهاجم سرطان به بافت های دیگر اطمینان حاصل کنند. بر اساس این آزمایشات متخصصان مرحله ای که سرطان در آن قرار دارد را مشخص می کنند (استیج یا مراحل ۱ تا ۴). مرحله چهارم ، پیشرفته ترین شکل سرطان و موضوع اصلی این مقاله است.
مرحله چهارم سرطان پروستات به غدد لنفاوی لگنی سرایت کرده یا مجرای ادرار را مسدود می کند. دو نوع سرطان پیشرفته پروستات در مرحله چهار وجود دارد:
سلول های سرطانی می توانند به سایر قسمت های بدن پخش شوند. اگر این اتفاق بی افتد، پزشکان می گویند سرطان “متاستاز”داده است.
مناطقی از بدن که این سرطان می تواند به آن ها متاستاز دهد عبارتند از:
براساس بنیاد سرطان پروستات، سن و سال بزرگ ترین عامل موثر در خطر ابتلا به سرطان پروستات است. تخمین زده می شود ۶۵ درصد از کل سرطان های این بافت در مردان مسن تر از ۶۵ سال تشخیص داده می شود.
سایر عوامل خطر عبارتند از:
پروستات نزدیک بخشی از سیستم ادراری است که ادرار را از بدن تخلیه می کند. در نتیجه، بسیاری از علائم سرطان این غده، بر روند ادرار کردن تأثیر می گذارد. نمونه هایی از این علائم عبارتند از:
برخی از این علائم به صورت طبیعی با افزایش سن و بزرگ شدن پروستات همراه است. و در نتیجه، برخی از مردان به جای مراجعه به پزشک، ممکن است این علائم را نادیده بگیرند.
درمان سرطان پیشرفته پروستات اغلب بر کاهش سرعت یا متوقف شدن گسترش سلول های سرطانی متمرکز است.
همزمان با ورود مردان به مرحله پیشرفته این سرطان درمان های زیر برای آن ها در نظر گرفته می شود:
اگر این روش ها به کنترل بیماری کمک نکند، پزشکان و تیم درمانی روش های دیگری را برای درمان شرایط در نظر می گیرند. برخی دیگر از پروسه های درمانی برای مراحل پیشرفته سرطان پروستات عبارتند از:
هورمون درمانی اغلب می تواند با متوقف کردن تولید هورمون های پروستاتی که به رشد سرطان کمک می کند، شیوع این بیماری را در بدن کاهش دهد.
نمونه هایی از هورمون درمانی برای سرطان پیشرفته پروستات عبارتند از:
درمان های دیگری نیز وجود دارد که پزشک ممکن است برای کاهش متاستاز این سرطان مورد استفاده قرار بگیرند:
تخمین ها برای ارزیابی احتمال زنده ماندن از سرطان پروستات، معمولا نسبی هستند. این نرخ ها در واقع مقایسه میزان بقا ۵ ساله بین یک مرد مبتلا به سرطان خاص پروستات و یک مرد سالم است.
برای همه انواع سرطان های پروستات، میزان نسبی عبارت است از:
میزان بقای سرطان پروستات می تواند براساس مرحله سرطان متفاوت باشد. مراحل بعدی سرطان به طور معمول در مقایسه با سرطان های مراحل اولیه میزان بقای کمتری دارند.
نرخ بقای ۵ ساله برای مراحل مختلف این سرطان عبارت است از: