اولسر ، زخم یا ضایعاتی هستند که معمولاً در طول دستگاه گوارش فوقانی ایجاد می شوند. هنگامی که این زخم ها در بخش فوقانی شکل بگیرند به مجموعه آن ها زخم های پپتیک یا اولسر پتیک گفته میشود.
در این مقاله به بررسی جزئیات زخم ها و اولسر مری از جمله علائم، دلایل و درمان ها موجود خواهیم پرداخت.
زخم یا اولسر مری نوعی زخم گوارشی است که در لایه داخلی مری، لوله ای که گلو را به معده وصل می کند، ایجاد می شود. زخم مری هنگامی رخ می دهد که موکوس، لایه مخاطی که بخش داخلی دستگاه گوارش را حمایت و محافظت می کند، از بین می رود. این لایه تحت تاثیر اسید معده و سایر محرک ها از بین رفته و زخم ایجاد میکند.
گذشته از احساس درد در مرکز قفسه سینه، زخم و اولسر مری معمولاً باعث ایجاد درد یا احساس سوزش در پشت یا زیر جناغ میشود.
علائم آن دیگر عبارتند از:
علل اصلی ایجاد اولسر مری عبارتند از:
انجام مداخله اولیه برای جلوگیری از بروز عوارض ناشی از زخم مری بسیار مهم است. در موارد ریفلاکس اسید، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
زخم و اولسر مری که ناشی از GERD نباشد، ممکن است نیاز به مداخلات مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال، برای درمان زخم مری ناشی از عفونت، آنتی بیوتیک یا ضد قارچ تجویز شود.
ایجاد تغییر در شیوه زندگی و رژیم غذایی می تواند در کاهش ریفلاکس اسید و GERD که از علل مهم ایجاد اولسر مری هستند مفید باشد.
برخی از تغییرات سبک زندگی برای درمان زخم ها عبارتند از:
تغییرات رژیم غذایی برای درمان زخم ها شامل خوردن یک رژیم متعادل از پروتئین بدون چربی، غلات کامل، آجیل، دانه ها، میوه ها و سبزیجات است.
برخی از غذاها و نوشیدنی ها باعث ایجاد GERD می شوند، و باید از آنها اجتناب کرد. بعضی از این مواد عبارتند از:
از آنجا که غذاهایی که باعث ریفلاکس اسید و GERD می شوند در افراد مختلف تاثیرات متفاوتی می گذارند، می توانید خودتان تمام غذاهایی که باعث ایجاد علایم چنین مشکلاتی می شوند را یادداشت کرده و از مصرف آن ها اجتناب کنید.
پزشک بر اساس موارد زیر علت اصلی ایجاد زخم مری را تشخیص میدهد:
در صورت تشخیص زخم، پزشک می تواند نمونه کوچکی از بافت زخم را برای بررسی بیشتر برداشته و به آزمایشگاه بفرستد.
شرایط متعددی می تواند خطر ایجاد زخم مری را افزایش دهد. برخی از این موارد عبارتند از:
عوارضی که ممکن است در اثر زخم مری به وجود بیاید شامل موارد زیر است: