کمردرد بعد از خوردن غذا اغلب نتیجه یک درد ارجاع شده است. درد ارجاعی به دردی گفته می شود که معمولا دورتر از محلی که درگیر شده است احساس می شود. در ادامه با ۸ علت اصلی کمر درد پس از صرف غذا آشنا خواهید شد. اگر شما هم پس از خوردن غذا متوجه می شوید که کمر درد یا درد پشت دارید، حتما این مقاله را بخوانید تا علت درد خود را پیدا و درمان کنید.
۱. آلرژی و عدم تحمل
افراد مبتلا به آلرژی یا عدم تحمل غذاهای خاص، ممکن است بعد از خوردن غذا علائمی مثل التهاب و درد تجربه را کنند. اگر این افراد از قبل درد کمر داشته باشند، التهاب می تواند علائم را بدتر کند.
نمونه هایی از غذاها و موادی که باعث التهاب و کمردرد می شوند عبارتند از:
برخی از مواد غذایی می توانند شرایط اساسی را تشدید کنند و در نتیجه باعث کمردرد می شوند. به عنوان مثال ، غذاهای بسیار تند می توانند باعث سوزش سر دل شوند و درد کمر را بدتر کند.
۲. التهاب کیسه صفرا و سنگ کیسه صفرا
کیسه صفرا اندام گلابی شکل است که در زیر کبد قرار دارد. این اندام ماده صفرا را ذخیره و آزاد می کند (صفرا مایعی است که به بدن کمک می کند چربی ها را هضم کند.)
کیسه صفرا به ویژه اگر دچار سنگ کیسه شود، می تواند ملتهب شود. خوردن غذاهای چرب می تواند باعث بروز حمله کیسه صفرا شود، که در آن اندام ملتهب و دردناک می شود.
علائم معمول حمله کیسه صفرا، شامل حالت تهوع و درد شدید در قسمت بالای شکم است. این درد ممکن است به پشت کمر نیز منتقل شود.
۳. حمله قلبی
کمردرد به خصوص اگر همراه با علائم زیر باشد می تواند نشانه حمله قلبی باشد:
براساس گزارش انجمن قلب آمریکا، زنان بیش از مردان علائم حمله قلبی غیر معمولی را تجربه می کنند. این علایم عبارتند از:
نکته: لازم به ذکر است که زنان هنگام تجربه مشکلات قلبی همیشه دچار درد قفسه سینه نمی شوند.
۴. سوزش سر دل
درد کمر بعد از خوردن غذا ممکن است ناشی از سوزش سر دل باشد (سوزش سر دل در اصل نوعی بیماری مربوط به فرآیند هضم است که باعث بروز سوزش در ناحیه قفسه سینه می شود.
علائم دیگر سوزش سر دل ممکن است شامل احساس طعم ترشی در دهان، گلو درد و سرفه باشد. برخی از غذاها مانند موارد زیر ممکن است علائم سوزش سر دل را ایجاد کنند:
تجربه سوزش سر دل بیش از دو بار در هفته، ممکن است نشان دهنده بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) باشد. که در صورت عدم مدیریت صحیح می تواند منجر به زخم معده و مری می شود.
۵. عفونت کلیه
عفونت کلیه می تواند باعث کمردرد و همچنین سایر علایم زیر شود:
علائم عفونت کلیه به طور معمول در طول روز وجود دارن ، اگرچه برخی از افراد ممکن است بعد از خوردن غذا بیشتر متوجه آنها شوند. هرکسی که گمان می کند عفونت کلیوی دارد باید برای جلوگیری از بروز عوارض بیشتر، به دنبال مراقبت پزشکی باشد.
۶. پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده
لوزالمعده ارگانی است که در هضم و تنظیم قند خون شرکت می کند. التهاب لوزالمعده به پانکراتیت معروف است. علائم این بیماری شامل موارد زیر میشود:
نویسندگان یک منبع مطالعاتی در سال ۲۰۱۳ گزارش دادند که تقریبا ۷۰ درصد موارد پانکراس در اثر مصرف طولانی مدت و زیاد الکل ایجاد می شود.
۷. ضعف بدنی
ضعف بدن و ایجاد فشار به ستون فقرات نیز علت شایع دردهای کمری است. علاوه بر این داشتن وضعیت و پوزیشن نامناسب حین غذا خوردن، میتواند باعث ایجاد انسداد در لوله گوارشی و تجربه درد کمر شود.
۸. زخم
زخم معده یا مری ممکن است منجر به دردی شود که به پشت منتقل می شود. سایر علایم زخم معده و مری عبارت است از:
عفونت با هلیکوباکتر پیلوری اغلب باعث ایجاد زخم در مری و معده می شود. این زخم ها همچنین ممکن است در اثر استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، مانند ایبوپروفن (Advil ، Motrin) یا ناپروکسن سدیم (Aleve) ایجاد شوند.
نکته: غذاهای تند یا اسیدی می توانند علائم زخم را بدتر کنند.
درمان کمردرد بعد از غذا خوردن بستگی به علت اصلی این درد دارد. روشهای درمانی معمول در ادامه ذکر شده است.
اگر کمردرد ناشی از سوزش سر دل ، زخم ها یا عدم تحمل مواد غذایی باشد، ممکن است حذف غذاهای محرک از رژیم غذایی برای از بین رفتن درد کمر مفید باشد.
عذاها و موارد زیر می تواند گزینه هایی باشند که از رژیم غذایی حذف می شوند:
داروهایی که برای درمان کمردرد پس از خوردن غذا استفاده می شود، بسته به نوع مشکل متفاوت هستند، برای مثال:
فیزیوتراپیست ها می توانند وضعیت ضعیف بدن شما را اصلاح کنند. آنها ممکن است حرکات کششی و ورزش هایی را برای کمک به تقویت عضلات درگیر و حمایت از کمر و ستون فقرات توصیه کنند. علاوه بر این تمریناتی که در یوگا، پیلاتس و تای چی انجام می شود نیز ممکن است برای درمان درد کمر بسیار مفید باشند.
اگر پزشک نتواند علت درد کمر بعد از خوردن غذا را مشخص کند، داروهای معمول برای کمردرد عمومی را امتحان کنید. این موارد شامل استراحت، استفاده از کمپرس یخ و مصرف داروهای تسکین دهنده درد است.