رنگ مدفوع معمولی به دلیل وجود سطح نرمال و طبیعی بیلی روبین دفع شده و صفرا، تقریبا قهوه ای است. بعضی اوقات ممکن است فرد متوجه مدفوع دارای یک رنگ غیرطبیعی است. یکی از حالات غیرمعمولی می تواند وجود مدفوع زرد رنگ در انسان یباشد.
مدفوع می تواند به دلایل مختلف از جمله تغییرات رژیم غذایی و شرایط و بیماری های اساسی دچار تغییر رنگ شود.
در این مقاله به علل زرد رنگ شدن مدفوع در بزرگسالان و نوزادان خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
علل احتمالی شکل گیری مدفوع زرد عبارتند از:
آنچه که فرد می خورد می تواند روی رنگ مدفوع اش تأثیر بگذارد. هویج، سیب زمینی شیرین، زردچوبه و غذاهایی که حاوی مواد و ترکیبات زرد رنگ هستند ممکن است مدفوع فرد را زرد کند.
رژیم غذایی پر چربی یا حاوی گلوتن نیز می تواند به مدفوع زرد منجر شود. اگر فردی به دلیل تغییرات رژیم غذایی مرتباً مدفوع زرد رنگ داشته باشد، باید سعی کند از مصرف غذاهای چرب، غذاهای فرآوری شده، گلوتن و یا هر چیزی که باعث معده درد و یا ناراحتی شکم میشود اجتناب کند.
استرس و اضطراب می تواند تأثیرات زیادی از جمله سرعت بخشیدن به روند هضم روی بدن داشته باشد. در نتیجه، بدن ممکن است نتواند تمام مواد مغذی موجود در مواد خوراکی را جذب کند، که در نتیجه ممکن است منجر به اسهال یا مدفوع زرد شود.
موارد زیر به کاهش استرس کمک میکند:
اگر مبتلایان به سلیاک گلوتن و جو را بخورند، سیستم ایمنی بدن آنها با حمله به بافتهای روده کوچک پاسخ ناخوشایندی به مصرف این مواد میدهد.
این پاسخ ایمنی باعث آسیب بافتی شده و توانایی روده در جذب مواد مغذی را به خطر می اندازد.
علاوه بر زرد شدن مدفوع ، علائم بیماری سلیاک می تواند شامل موارد زیر باشد:
هیچ درمانی برای بیماری سلیاک وجود ندارد ، اما فرد می تواند با اجتناب از مصرف گلوتن ، این بیماری را به طور مؤثر مدیریت کند.
اختلالات مختلف پانکراس می تواند باعث خروج مدفوع زرد یا کم رنگ شود. این مشکلات شامل موارد زیر هستند:
در مبتلایان به این شرایط ، لوزالمعده قادر به تهیه آنزیم های کافی برای هضم غذاها به خصوص چربی در روده نیست. چربی غیر قابل هضم می تواند به زرد شدن مدفوع منجر شود که به نظر می رسد چرب یا کدر است.
اختلالات کبدی ، مانند سیروز و هپاتیت ، می توانند نمک های صفراوی را در بدن پایین آورده یا از بین ببرد. نمک صفراوی برای هضم غذا و جذب مواد مغذی ضروری است. از بین رفتن این نمک ها می تواند باعث زرد شدن مدفوع شود.
مشکلات کیسه صفرا و سنگ کیسه صفرا نیز می تواند سطح نمک صفرا در بدن را کاهش دهد. این کاهش می تواند منجر به بروز انواع علائم زیر شود:
درمان این اختلالات به برطرف کردن عامل اصلی ایجاد آن ها بستگی دارد. به عنوان مثال، درمان سنگ های کیسه صفرا ممکن است شامل دارودرمانی برای از بین بردن سنگ ها باشد. در بعضی موارد ممکن است فرد نیاز به عمل جراحی داشته باشد.
سندرم گیلبرت نوعی اختلال ژنتیکی کبد است که ۳ تا ۷ درصد از مردم ایالات متحده را مبتلا می کند. افراد مبتلا به سندرم گیلبرت دوره هایی دارند که میزان بیلی روبین آنها خیلی زیاد است. علائم این بیماری شامل زردی خفیف و مدفوع زرد رنگ است.
با این حال، این علائم می تواند به حدی خفیف باشد که بیشتر افراد متوجه آنها نشوند یا ندانند که این بیماری را دارند.
ژیاردیازیس یک عفونت شایع در روده است که توسط یک انگل میکروسکوپی ایجاد می شود و معمولاً “تب بید” نامیده می شود. فرد می تواند انگل ژیاردیا را با خوردن کیست ژیاردیازیس در مواد غذایی یا آب کثیف وارد بدن خود کند.
علائم ژیاردیازیس عبارتند از:
پزشک می تواند با آزمایش نمونه مدفوع، بیماری ژیاردیازیس را تشخیص دهد. درمان این عفونت شامل مصرف آنتی بیوتیک ها است و می تواند چند هفته ادامه یابد.
بهترین رنگ مدفوع برای نوزادان شیرخوار، زرد خردلی مانند است. اگر شیرخوار دارای مدفوع قرمز، سیاه و سفید یا سفید باشد، والدین باید با پزشک تماس بگیرند.
مدفوع زرد معمولاً به دلیل تغییر رژیم غذایی یا رنگهای موجود در غذا است. اما اگر تغییر رنگ برای چند روز ادامه داشته باشد یا علائم دیگری همراه این تغییر رنگ وجود داشته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر همراه با زرد شدن مدفوع ، فرد باید به پزشک مراجعه کند:
علت زرد رنگ شدن مدفوع معمولاً مربوط به تغییرات رژیم غذایی فرد است، اما این وضعیت همچنین می تواند نتیجه مشکلات بهداشتی اساسی باشد. ضروری است که در صورت تداوم رنگ زرد مدفوع همراه با علائم اضافی، به پزشک مراجعه کنید.