پانکراس یا لوزالمعده ارگانی است که در مجاورت کبد و معده قرار دارد. این ارگان وظیفه تولید و ترشح آنزیم هایی را بر عهده دارد که به هضم غذا کمک می کنند، و علاوه بر این، هورمون هایی که به تنظیم سطح قند خون کمک می کنند را به سیستم گوارش آزاد می کند.
اگر مبتلا به سرطان لوزالمعده هستید، نمی توانید هنگام فشار دادن سطح شکم، توده یا توده هایی را احساس کنید. و ممکن است تا زمانی که سرطان به مراحل پیشرفته تر وارد نشود علایم خاصی را تجربه نکنید.
بر خلاف سرطان سینه، روده بزرگ و پروستات، سرطان لوزالمعده به طور معمول با آزمایش های غربالگری تشخیص داده نمی شود. زیرا هیچ آزمایش غربالگری خاصی برای سرطان لوزالمعده در نظر کرفته نشده است.
سرطان لوزالمعده بعضاً بیماری سکوت نیز نامیده می شود زیرا تشخیص زودهنگام آن در مرحله ای که قابل درمان باشد، دشوار است. علاوه بر شناخت علائم، دانستن عوامل خطر سرطان لوزالمعده بهترین محافظت در برابر این بیماری است.
اغلب در مرحله اولیه این سرطان علائمی مشاهده نمی شود. با بزرگ شدن تومور، ممکن است برخی از علائم بالقوه رخ دهند.
با گسترش سرطان، تومورها می توانند روی اعصاب یا اندام های دیگر فشار بیاورند که باعث ایجاد درد می شود. انسداد در دستگاه گوارش نیز می تواند منجر به بروز درد شود. بیشتر افراد مبتلا به درد ناشی از سرطان لوزالمعده ، دردی در ناحیه شکم یا پشت خود تجربه می کنند.
سرطان پانکراس می تواند اشتهای شما را کاهش داده و منجر به کاهش وزن شود. برخی از انواع سرطانهای پانکراس هورمون هایی تولید می کنند که دریافت مواد مغذی از مواد غذایی را با مشکل مواجه میکند. بنابراین حتی اگر بیمار مبتلا به این سرطان، یک رژیم غذایی معمولی و متعادل بخورد، ممکن است کاهش وزن پیدا کرده یا دچار سوء تغذیه شود.
این علائم بیشتر نشانه های دیابت هستند. دیابت ناشی از سرطان پانکراس هنگامی رخ می دهد که سرطان، سلولهای سازنده انسولین در لوزالمعده را از بین ببرند.
صفرا یک مایع قهوه ای مایل به زرد است که توسط کبد آزاد می شود و به بدن در هضم غذا کمک می کند. صفرا به طور معمول در کیسه صفرا ذخیره می شود. این مایع از مجرای صفراوی مشترک به روده ها می رود تا از طریق مدفوع از بدن خارج شود. اما هنگامی که مجرای صفراوی مشترک توسط تومور مسدود می شود، بیلی روبین قابل حذف نیست و تولید آن در بدن بیشتر و بیشتر میشود.
بیلی روبین اضافی میتواند از طریق ادرار دفع شود و رنگ ادرار را تیره یا قهوه ای کند.
اگر مجرای صفراوی مشترک مسدود شود، صفرا می تواند در کیسه صفرا به دام بی افتد. این وضعیت باعث می شود کیسه صفرا بزرگتر از حد طبیعی شود. پزشک ممکن است در طول معاینه بتواند کیسه صفرا بزرگ شده را حس کند. همچنین ممکن است شخص مبتلا حساسیت بالایی نسبت به لمس در شکم داشته باشید.
این موارد علائم لخته شدن خون در ورید عمقی پا است. ترومبوز ورید عمقی (DVT) نامی است که به این وضعیت داده شده است. لخته گاهی اوقات اولین نشانه سرطان لوزالمعده است. اگر لخته جدا شود و به ریه جابجا شود، می تواند باعث آمبولی ریوی شود و در این موقعیت احتمالاً تنگی نفس را تجربه خواهید کرد.
این موارد، علائم انسولینوما یا تومورهایی است که انسولین را تولید می کنند. افزایش سطح انسولین، سطح قند خون شما را پایین می آورد. اگر قند خون شما خیلی کم باشد، می توانید ضعف کرده یا حتی به حالت اغما بروید.
لوزالمعده نقش مهمی در هضم غذا دارد. در صورت ایجاد تومور در لوزالمعده، ممکن است دستگاه گوارش شما تحت تأثیر قرار بگیرد، که می تواند منجر به کاهش وزن عمومی و یا ترکیبی از علائم زیر شود.
برخی از سرطان های لوزالمعده میزان اسید موجود در معده شما را افزایش می دهند. برخی دیگر معده و روده را بطور جزئی یا کاملاً مسدود می کنند و مانع از عبور غذا می شوند.
اسهال همراه با انواع خاصی از سرطان لوزالمعده ممکن است رخ دهد. همچنین می تواند نشانه توموری به نام VIPoma باشد. این تومور نادر لوزالمعده، ماده ای به نام پپتید روده وازواکتیو (VIP) را آزاد می کند که باعث افزایش آب و مایعات دستگاه گوارش میشود. آب اضافی در روده ها می تواند منجر به بروز اسهال شدید و آبکی شود.
مدفوع که حاوی مقادیر کم بیلی روبین یا حتی بدون آن باشد، معمولا به رنگ روشنتری است. سرطان پانکراس همچنین می تواند مانع از انتشار آنزیم های گوارشی لوزالمعده شده و کار بدن را برای تجزیه چربی سخت تر می کند. این چربی غیر قابل هضم به نوبه خود می تواند در مدفوع ظاهر شود.
با بزرگ شدن تومور، ممکن است برخی از علائم پوستی زیر را نیز تجربه کنید:
وقتی زردی دارید، رنگ پوست و سفیدی چشم شما زرد می شود. افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده وقتی توموری در لوزالمعده داشته باشند، دچار تغییر رنگ پوست میشوند زیرا مجرای صفراوی مشترک در این حالت مسدود شده است.
وقتی این انسداد اتفاق بیفتد، بیلی روبین نمی تواند از مجرا عبور کند بنابراین مقدار اضافی از آن در بدن ایجاد می شود و باعث زردی می شود.
هنگامی که بیلی روبین اضافی در پوست تجمع پیدا کند، باعث ایجاد خارش و سوزش نیز می شود.
مبتلایان به نوع خاصی از تومور لوزالمعده، می توانند در قسمت های مختلف بدن خود یک بثورات قرمز و تاول مشاهده کنند. این بثورات از تولید بیش از حد هورمون گلوکاگون ایجاد می شود.