رنگ مدفوع نوزاد می تواند یکی از شاخص های سلامتی کودک شما باشد. کودک شما به ویژه در سال اول زندگی با تغییرات رژیم غذایی، طیف مختلفی از رنگ مدفوع را تجربه خواهد کرد. وبسایت نسخه در ادامه به بررسی رنگ های مختلف مدفوع در نوزادان و ارتباط آن ها با سلامتی شان خواهد پرداخت.
احتمالاً اولین مدفوع یک نوزاد، سیاه رنگ و با رگه های تار مانند باشد. اولین مدفوع نوزاد در واقع مکونیوم نام دارد و حاوی مخاط، سلولهای پوستی و مایع آمنیوتیک است. مدفوع سیاه بیش از چند روز تولید نمی شود.
پس از گذر از مکونیوم، مدفوع یک نوزاد ممکن است به رنگ زرد خردلی باشد. مدفوعی با این رنگ بیشتر در نوزادان شیرده دیده می شود.
در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند (و گاهی اوقات نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می کنند) مدفوعی به رنگ زرد روشن دیده شود. این آبکی است و به صورت مکرر ممکن است از نوزاد دفع شود. بهتر است نگران کم آبی بدن نوزاد باشید.
مدفوع نارنجی از رنگدانه هایی که در دستگاه گوارش کودک شما جمع می شود تشکیل می شود. این وضعیت در هر دو نوزادی که با شیر مادر و یا شیر خشک تغذیه میشوند دیده میشود.
گاهی اوقات، به خاطر مصرف مواد غذایی قرمز رنگ و تیره، مانند آب گوجه فرنگی یا چغندر قرمز مدفوع قرمز دفع میشود. مدفوع قرمز همچنین می تواند به این معنا باشد که مشکلی در سیستم گوارش کودک (روده ها) ایجاد شده است که منجر به خونریزی در مدفوع میشود.
علاوه بر این، وجود خون در مدفوع می تواند ناشی از حساسیت به شیر یا شکاف و فیشر مقعدی باشد.
اگر کودک شما مدفوعی قرمز رنگ دارد، بهتر است که با پزشک متخصص اطفال خود تماس بگیرید. اگر آنها به تازگی غذای قرمز خورده اند، بعد از دفع مواد اضافی غذا مدفوع به رنگ اصلی خودش باز میگردد.
نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند ممکن است مدفوعی داشته باشند که رنگی بین سبز و زرد دارد. این مدفوع معمولا از مدفوع عادی یک شیرخوار سفت تر است.
مدفوعی به رنگ سبز تیره بیشتر در نوزادانی که به تازگی شروع به مصرف غذاهای جامد و به رنگ سبز مانند اسفناج و نخود فرنگی کرده اند شایع است. علاوه بر این ها، مکمل های آهن نیز می توانند باعث ناراحتی کودک و تغییر رنگ مواد دفع شده از آن ها شود.
مدفوع سفید رنگ نشان می دهد که کودک شما به اندازه کافی ماده صفراوی در کبد خود تولید نمی کند. صفرا به هضم غذا کمک میکند. اگر این ماده ترشح نشود رنگ مدفوع روشنتر و مایل به سفید میشود. این وضعیت یک مشکل جدی است. چنانچه رنگ مدفوع نوازد شما مایل به سفید است حتما با متخصص اطفال صحبت کنید.
همانند مدفوع سفید، خاکستری شدن مواد دفع شده توسط کودک می تواند به معنای آن باشد که کودک شما غذا را آنطور که باید هضم نمی کند. اگر مدفوع کودک خاکستری و چرب است حتما با متخصص اطفال تماس بگیرید.
رنگ می تواند اطلاعات کمی از وضعیت کودک شما را نشان دهد، اما در نظر گرفتن بافت مدفوع نیز مهم است. در نظر گرفتن بافت و رنگ مواد دفع شده از نوزاد با هم میتواند تا حد زیای به والدین کمک کند که سلامتی نوزادانشان را زیر نظر بگیرند.
مدفوع یک نوزاد تازه متولد شده دارای غلیظ است. هر دو مولفه مدفوع یعنی رنگ و بافت طی دو سه روز آینده پس از تولد تغییر میکند. اما چنانچه مدفوع نوزاد شل و زرد رنگ باشد ممکن است نشان دهنده عدم دریافت کافی شیر باشد.
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می شوند دارای مدفوع شل تری هستند که ممکن است حاوی مواد دانه مانند باشد. این قوام لزوماً به این معنی نیست که کودک شما اسهال دارد.
نوزادانی که با شیرخشک تغذیه می شوند، دارای مدفوعی به رنگ قهوه ای یا رنگ های سبز و زرد باشد. این نوزادان ممکن است دچار یبوست مکرر شوند.
هنگامی که غذاهای جامد را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کردید، مدفوع آن ها سفت تر شده و شبیه مدفوع بچه های بزرگتر می شود.
وجود مخاط در مدفوع یک نوزاد تازه متولد شده کاملا طبیعی است (به خاطر دفع مواد و مایع آمنیوتیک بلعیده شده در کیسه آب). اما اگر نوزاد شما بزرگ تر است و مثلا بیش از ۳ روز سن دارد، احتمالا وجود مخاط و موکوس در مدفوعش نشان دهنده عفونت باکتریایی در روده های او است. در این شرایط باید با پزشک خود یا متخصص اطفال صحبت کنید.
وجود خون در مواد دفع شده از نوزاد شما میتواند نشان دهنده موارد زیر باشد:
در هر دو مورد حتما با متخصص اطفال صحبت کنید و یا نوزاد خود را به نزد او ببرید.
نکته: در صورت ترک خوردن و یا شکافته شدن جزئی نوک پستان، مقادیر کمی خون در طول فرآیند شیردهی وارد بدن نوزاد می شود که میتواند رنگ مدفوع او را به رنگ قرمز تیره در بیاورد.
هنگامی که نوزاد شروع به مصرف مواد جامد میکند، ممکن است متوجه شوید که قطعات ریز غذایی در مدفوع آنها ظاهر می شود. این بدان دلیل است که بعضی از غذاها برای دستگاه گردن نوزادان قابل هضم نیستند و به سرعت از کانال گوارشی کودک شما عبور کرده و دفع میشود.
نکته: باید بدانید که تغییر رنگ و حتی قوام مدفوع نوزادان در اولین سال زندگی آن ها طبیعی است. اما نظارت بر این تغییرات در مواردی که حتما لازم است با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید نیز مهم است.
مدفوع نوزادان در ابتدای زندگیشان از لحاظ رنگ و قوام متغییر است. تغذیه و سن کودک می توانند بر کلیت رنگ و قوام آن تأثیر بگذارد. اگر تاکنون نگران حرکات روده کودک خود هستید ، برای مشاوره به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
مدفوع بسیار سخت و خشک معمولاً نشانه یبوست است. اما اگر کودک شما دچار استفراغ شده باشد، ممکن است نشانه ای از کمبود آب بدنش باشد. اگر مشکوک به کمبود بدن نوزادتان هستید، به پزشک متخصص اطفال خود مراجعه کنید. سایر علائم کم آبی در کودک شامل موارد زیر است: