گروه درمانی (Group Therapy) نوعی روان درمانی است که در آن یک یا چند درمانگر همزمان با چندین نفر کار می کنند. این نوع درمان روانشناختی به طور گسترده در مکانهای مختلفی از جمله در مراکز درمانی خصوصی، بیمارستانها، کلینیکهای بهداشت روان و مراکز اجتماعی انجام می شود. گروه درمانی گاهی اوقات به تنهایی برای درمان و تسکین مشکلات روانی افراد استفاده می شود، اما معمولاً با یک برنامه جامع درمانی که شامل درمان فردی و دارو نیز می باشد، ادغام می شود.
اصول گروه درمانی
در تئوری روان درمانی گروهی ، ایروین د.یالوم به تشریح اصول درمانی کلیدی پرداخته که در ادامه با آن ها آشنا خواهید شد:
گروهها می توانند سه یا چهار نفر باشند. اما اغلب جلسات گروه درمانی حدوداً هشت تا دوازده نفر را درگیر می کند (نفرات بیشتر هم میتونن باشن). این گروه به طور معمول در طول هفته، ۱ یا ۲ جلسه تشکیل می دهند که هر جلسه ۱ یا ۲ ساعت زمان می طلبد.
حداقل تعداد جلسات گروه درمانی معمولاً حدود شش جلسه است اما جلساتی وجود دارد که تا ۱ سال هم طول می کشد.
این جلسات ممکن است باز یا بسته باشد. در جلسات آزاد، شرکت کنندگان جدید در هر زمانی می توانند به گروه ملحق شوند. در یک گروه بسته، فقط یک گروه اصلی از اعضا دعوت می شوند و تا پایان فقط همان ها می توانند شرکت کنند.
در بسیاری از موارد، این گروه در اتاقی که صندلی ها به صورت دایره وار چیده می شوند تا اعضا در مقابل هم قرار گرفته و یکدیگر را ببینند جمع می شوند.
در آغاز جلسه، اعضای گروه خود را معرفی می کنند. و دلیل حضورشان را در گروه اعلام می کنند. اعضا همچنین ممکن است تجربیات و پیشرفت خود را از آخرین جلسه درمانی خود به اشتراک بگذارند. (اگه به صورت فردی تحت درمان هستن)
شیوه دقیق درمان و نوع موضوعات مطرح شده در جلسه گروه درمانی تا حد زیادی به اهداف گروه و سبک درمان بستگی دارد. برخی از درمانگران ممکن است یک شیوه گفتگوی آزاد تر را ترجیح دهند. در عوض سایر درمانگران برای هر جلسه برنامه خاصی دارند که ممکن است شامل کسب مهارت های جدید در میان اعضای گروه است.
گروهدرمانی به ویژه در برخی مواقع خاص می تواند بسیار مؤثر باشد. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، محققان نتایج بیماران را در یک کلینیک تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که گروه درمانی یک انتخاب درمانی مؤثر برای افسردگی در برخی از بیماران است. (از بین هر ۵ فر با این درمان دوره افسردگی رو با موفقیت طی کرد)
مقاله ای که در ژورنال روانشناسی انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده است، حاکی از آن است که ، گروهدرمانی معیارهای اثربخشی تعیین شده توسط انجمن روانشناسی بالینی را برای اختلال هراس، اختلال دو قطبی، اختلال وسواس – اجباری، هراس اجتماعی را دارا است. و میتوان چنین مشکلاتی را با این شیوه روان درمانی با موفقیت درمان کرد.
برخی از برجسته ترین مزایای اصلی این روان درمانی عبارت است از: