اگر در حال خواندن مقاله ای با این عنوان هستید، به احتمال زیاد یا باردار هستید و در این دوره قرار دارید، و یا قصد دارید به زودی باردار شوید. در هر صورت به شما تبریک میگوییم. سه ماهه اول بارداری واقعا جالب است و اتفاقات شگفت انگیزی طی این ۳ ماه رخ می دهد. هرچند که ما صفر تا ۱۰۰ بارداری از لحظه اقدام به بارداری تا لحظه زایمان را در مقالات زیادی پوشش داده ایم، اما تلاش کردیم سه ماهه اول، دوم و سوم را نیز در قالب مقاله های مجزا و جامع برای مادران باردار آماده کنیم.
در این مقاله به صورت خلاصه تمام اتفاقاتی که طی سه ماهه اول برای یک مادر باردار رخ می دهد را با هم مرور خواهیم کرد. پس حتما این مقاله را بخوانید و برای عزیزانتان هم به اشتراک بگذارید.
محاسبات بارداری می تواند کمی عجیب و غریب باشد. اما طبق یک قاعده کلی، زمان دقیق شروع بارداری شما، از اولین روز، بعد از آخرین دوره ماهانه شما حساب می شود.
یعنی اگر آخرین روز پریودی شما ۴ هفته پیش بوده است، و دو هفته قبل هم (یعنی ۱۴ روز پیش) تخمک گذاری داشتید، و بعد از آن رابطه جنسی برقرار کرده اید، اکنون شما یک ماه است که باردار هستید.
بنابراین اولین روز بارداری و آخرین روز آن به صورت زیر است:
البته تجربه علایم حاملگی در این سه ماهه ممکن است در اشخاص مختلف فرق کند. اما به صورت عمومی علایم زیر طی این ۳ ماه در اغلب خانم های باردار دیده میشود:
بعضی از خانم ها در روزهای اولیه حاملگی، حدود هفته سوم (پنج تا ۱۲ روز پس از لقاح) لکه های روشنی روی لباس زیر یا دستمال توالت مشاهده میکنند. علاوه بر این، علایمی مانند گرفتگی که ممکن است با قاعدگی اشتباه گرفته شود را تجربه می کنند.
این خونریزی ناشی از لانه گزینی تخمک بارور شده است؛ زیرا جنین در حال چسپیدن به دیواره داخلی رحم است.
لکه بینی می تواند یک یا چند روز به طول انجامد. گرفتگی شکمی خفیف (اغلب به عنوان احساس خستگی ناچیز توصیف می شود که خفیف تر از گرفتگی های قاعدگی است) ممکن است در هفته ۱۰ بارداری شروع شود (وقتی که بافت رحم شما شروع به کشش می کند.)
گونادوتروپین جفتی یا (hCG) همان فاکتوری است که برای اولین بار مشخص میکند شما باردار هستید و نتیجه آزمایش بارداری را مثبت میکند. این هورمون ، می تواند منجر به بروز طیف گسترده ای از علائم شود که ممکن است در حدود هفته چهارم شروع شود. (یعنی تقریبا از شروع هفته چهارم سطح هورمون گونادوتروپین بالا میره و اونجاس که کم کم تغییرات شما شروع میشه.)
تغییرات هورمونی و افزایش ضربان قلب که در نتیجه آن خون بیشتری در بدن پمپ می شود، موجب بروز سرگیجه در یک خانم باردار می شود. موارد زیر میتواند طی ۳ ماهه اول سرگیجه را بدتر کنند:
حدود ۸۰ درصد از زنان حامله در سه ماهه اول بارداری خود بیماری صبحگاهی (که می تواند در هر ساعت از روز اتفاق بیفتد) را تجربه میکنند. بیماری صبحگاهی اغلب از حدود هفته ششم شروع می شود.
یکی از عجیب ترین و قابل تامل ترین تغییرات ایجاد شده طی سه ماهه اول بارداری و دقیقا همزمان با بیماری صبحگاهی، افزایش حساسیت بویایی است. به طرز خارق العاده ای بویایی یک زن باردار می تواند طی این دوره افزایش پیدا کند. که به دنبال آن، مادر میتواند از بوی چیزهایی که دوست دارد لذت ببرد. و با تنفر از غذای خاصی حالت تهوع بگیرد و حتی استفراغ کند.
برخی از محققان بر این عقیده اند که بروز چنین واکنشی در یک زن حامله ریشه ای قدیمی و باستانی دارد. به نظر می رسد بروز بیماری صبحگاهی مکانیسمی است که از قدیم برای حفاظت از جنین در برابر خوردن غذاهای سمی و یا ناسالم بوده است. به طوری که با بوییدن یک ماده خوراکی سمی به خاطر اجتناب از خوردن آن، حالت تهوع و استفراغ به مادر دست میداده است، و برعکس.
بیماری صبحگاهی، به عنوان حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری نیز شناخته می شود. و هرچند که چنین واکنشهایی اصلا جالب نیست، اما کمی تهوع در واقع نشانه خوبی تلقی می شود که بارداری شما به طور عادی و سالم پیش می رود.
اگر علائم شما شدید است با ارائه دهنده خدمات پزشکی صحبت کنید. این علایم عموماً در پایان سه ماهه اول یا در آغاز سه ماهه دوم شما رو به کاهش می گذارد.
احساس خستگی و خواب آلودگی مفرط اغلب به دلیل افزایش سطح برخی هورمون ها در بدن است. برای مثال سطح هورمون پروژسترون طی این این ۳ ماه افزایش پیدا می کند. افزایش این هورمون نیز به نوبه خود باعث کاهش سطح قند و فشار خون می شود که همه این اتفاقات با هم یک زن حامله را دچار خستگی می کند.
حدودا از هفته هفتم بارداری سایز رحم شما نسبت به قبل از حاملگی دو برابر شده است که کم کم روی مثانه فشار وارد میکند. و در نهایت شما بیش از موقع دیگری دچار تکرر ادرار می شوید (مخصوصا که مصرف مایعات شما هم بیشتر شده)
بعلاوه، تغییرات هورمونی طی سه ماهه اول به طرز عجیبی فعالیت کلیه های شما را بالا میبرند تا سطح ادرار شما بیشتر شود.
بزرگتر شدن سینه ها و احساس درد در آن ها نیز یکی دیگر از نشانه های اولیه و زودرس حاملگی است. تاثیرات تغییرات هورمون های بدن به این محدود نمیشود و روی پوست شما نیز آکنه ظاهر می شود که البته طبیعی است و بعدها از بین میرود.
این مقاله دارای دو بخش است لطفا برای مطالعه بخش دوم و مهمتر آن روی این لینک کلیک کنید.
هر مادر بارداری باید درباره یکی از مهمترین دوره های زندگی خود اطلاعات کاملی داشته باشد. در سراسر اینترنت منابع زیادی درباره بارداری وجود دارد که هم ممکن است گیج کننده باشد و هم تا حدودی نامعتبر.
وبسایت نسخه طی چند سال اخیر تلاش کرده تا اطلاعات کامل و جامعی درباره بارداری و اتفاقات قبل و بعد از آن برای مادران ایرانی آماده کند.
به جای اینکه چندین منبع نامطمئن را به عنوان مرجع بارداری خودتان انتخاب کنید، میتوانید سری به بخش بارداری وبسایت ما بزنید و با خیال راحت تا آخرین روز بارداری از اطلاعات مفید آن استفاده کنید.
این مقاله دارای دو بخش است برای مطالعه بخش دوم کلیک کنید