سرطان دهان یا (Oral Cancer) نوعی عارضه غیرطبیعی و ناشی از تغییر عملکرد سلول ها در حفره دهان است. این سرطان در واقع یک حالت کلی است و اشاره به تعدادی از سرطان ها دارد که در گلو و دهان ایجاد می شوند. (خودش میتونه جزئی از سرطان های سر و گردن دسته بندی بشه).
بیشتر سرطان های دهان از سلول های پوششی دهان موسوم به سلول های سنگفرشی آغاز می شوند، که در گلو و دهان شما قرار دارند. این سرطان حتی به نوعی می تواند نوعی کارسینوم سلول سنگفرشی در نظر گرفته شود.
در ادامه با ۴ حقیقت کوتاه درباره سرطان دهان آشنا خواهید شد. لطفا مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.
مشابه سایر انواع سرطان ها، این عارضه نیز به مراحل مختلفی تقسیم می شود. سرطان دهان بر اساس سیستم مرحله بندی TNM انجام می شود:
برای فهمیدن مرحله ابتلا به سرطان، ابتدا باید تحت آزمایش یا معاینه قرار بگیرید. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
استعمال سیگار و نوشیدن بیش از حد الکل یا سوء مصرف آن در کنار هم می توانند خطر ابتلا سرطان دهان را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. برخی از مطالعات نشان می دهد که افراد الکلی که بیش از اندازه مصرف میکنند و سیگاری نیز هستند، ۱۰۰ برابر بیشتر از افرادی مشروبات الکلی یا سیگار مصرف نمیکنند به این سرطان مبتلا می شوند.
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب، نداشتن کرم ضد آفتاب و یا مراجعه به سالن برنزه شانس ابتلا به سرطان لب را افزایش می دهد. استفاده از کرم های ضد آفتاب حاوی SPF به محافظت از لب در مقابل نور خورشید در طولانی مدت محافظت میکند.
نکته: خوشبختانه سرطانهای دهان ناشی از اشعه ماوراء بنفش در سالهای اخیر کاهش یافته است. این خبر خوب احتمالاً مربوط به آگاهی بیشتر مردم از این ریسک فاکتور و محافظت از خود در برابر خورشید است.
علائم اولیه سرطان های دهان، مانند زخم لب یا دهان و درد مداوم، اغلب با سایر بیماری ها و مشکلات دیگر اشتباه گرفته می شوند. مراجعه مرتب به دندانپزشک یکی از ساده ترین و بهترین راهها برای اطمینان از تشخیص زود هنگام این سرطان است. اگر دندانپزشک یا پزشک شما به سرطان دهان مشکوک باشد، شما تحت معاینه جسمی و همچنین بیوپسی قرار خواهید گرفت.
بیشتر علائم و نشانه های غیرمعمول دهان به نظر نمی رسد که نشان دهنده سرطان باشد. با این وجود اگر علائم غیر قابل توضیح یا مزمنی دارید، باید در اسرع وقت به دندانپزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود مراجعه کنید.
اگر مبتلا به سرطان دهان هستید، تشخیص زودرس و معالجه می تواند احتمال موفقیت درمان را بالا ببرد. اما اگر تشخیص به تاخیر بی افتد درمان نیز دشوارتر می شود.
اگر به یکی از سرطان های دهان مبتلا شده اید، باید به صورت مرتب با پزشک خود صحبت تا از راهنمایی های او استفاده کنید. این لیست سوالات را در قرار ملاقات بعدی به پزشک نشان دهید تا پاسخ دهد: