سرطان لب (lip cancer) به فعالیت سلول هایی گفته می شود که از کنترل خارج می شوند و ضایعات یا تومورهایی روی لب ایجاد می کنند. سرطان لب در واقع نوعی سرطان دهان است. این سرطان در سلول های نازک و مسطحی به نام سلولهای سنگفرشی ایجاد می شود و میتوانند بخش های زیر را درگیر کند:
موارد زیر می توانند احتمال ابتلا به سرطان لب را افزایش دهند:
معمولاً دندانپزشکان اولین کسانی هستند که علائم سرطان لب را مشاهده می کنند ، که غالباً در یک معاینه معمول دندانپزشکی، چنین تشخیصی داده میشود. این سرطان هنگام در تشخیص زود به موقع قابل درمان است.
رفتارها و شیوه زندگی شما به شدت بر خطر ابتلا به این سرطان تأثیر می گذارد. تقریباً ۴۰۰۰۰ نفر هر ساله تنها در کشوری مثل آمریکا مبتلا به انواع سرطان های دهان می شوند. عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان های دهان و لب را افزایش دهند عبارتند از:
بیشتر سرطانهای دهان با مصرف دخانیات مرتبط هستند. این خطر در افرادی که هم تنباکو مصرف می کنند و هم مشروبات الکلی مصرف می کنندبیشتر است.
در مواردی حتی سرطان لب ممکن است علامتی نداشته باشد. دندانپزشکان اغلب در اولین معاینه معمول دندانپزشکی متوجه سرطان لب می شوند. اگر بر روی لکه، ضایعه یا تغییر رنگ وجود داشته باشد، لزوماً به معنای ابتلا به سرطان لب نیست. ولی در مورد هرگونه علائم با دندانپزشک یا پزشک خود صحبت کنید.
اگر علامت یا علائمی از سرطان لب دارید ، به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک شما برای لمس داخل لب از انگشت استفاده می کند و برای معاینه داخل دهان از آینه و چراغ استفاده می کند. همچنین ممکن است گردن شما را به دلیل تورم غدد لنفاوی لمس کند.
پزشک همچنین از شما سوالات زیر را خواهد پرسید:
اگر پزشک به سرطان لب مشکوک باشد، بیوپسی می تواند تشخیص او را تأیید کند. در طی بیوپسی، یک نمونه کوچک از ناحیه آسیب دیده برداشته می شود. سپس نمونه در آزمایشگاه آسیب شناسی تحت میکروسکوپ بررسی می شود.
اگر نتایج بیوپسی تأیید کند که شما مبتلا به سرطان لب هستید، ممکن است پزشک معالج شما آزمایش های دیگری را انجام دهد تا مشخص کند سرطان تا چه میزان پیشرفت کرده است یا اینکه در سایر قسمت های بدن شیوع دارد یا خیر.
آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
در صورت عدم درمان این عارضه، تومور لب می تواند به مناطق دیگر دهان و زبان و همچنین قسمت های دور بدن گسترش یابد. اگر سرطان متاستاز دهد، درمان بسیار دشوارتر می شود.
علاوه بر این، درمان سرطان لب می تواند عواقب کاربردی و زیبایی بسیاری داشته باشد. افرادی که برای از بین بردن تومورهای بزرگ روی لب خود جراحی می کنند، ممکن است بعد از عمل جراحی در گفتار، جویدن و بلعیدن دچار مشکل شوند.
جراحی همچنین می تواند منجر به بدتر شدن لب و صورت شود. اما جراحان ترمیمی و زیبایی می توانند استخوان ها و بافت های صورت را بازسازی کنند.
برخی از عوارض شیمی درمانی و پرتودرمانی عبارتند از:
این عارضه قابل درمان است. از آنجایی که لب برجسته و قابل مشاهده است و ضایعات را می توان به راحتی مشاهده و احساس کرد میتوان سریعا روند درمان را آغاز کرد.
اگر قبلاً مبتلا به سرطان لب بوده اید، احتمال ابتلا به سرطان ثانویه در سر، گردن یا دهان افزایش میابد. پس از پایان درمان سرطان، پزشک خود را برای معاینات مکرر و ویزیت های بعدی ملاقات کنید.
موارد زیر میتواند به پیشگیری از سرطان لب کمک کند: