لخته های خون می توانند در تمامی رگ های بدن از جمله رگ های بازو ایجاد شوند. این لخته ها در صورت خارج شدن و حرکت به سوی قسمت های دیگر بدن می توانند خطرناک باشند. بنابراین درمان سریع و اورژانسی در خصوص بیشتر انواع لخته ها ضروری است.
بدن در پاسخ به برش، خراشیده شدن یا آسیب دیدگی، به صورت طبیعی برای پیشگیری از خونریزی مراحل انعقاد و لخته شدن خون را فعال می کند.
اگر فردی زخم باز داشته باشد، پلاکت های داخل خون به هم می چسپند تا بتوانند خونریزی را متوقف کنند. هنگامی که اتصال پلاکت ها به هم در محل برش یا آسیب دیدگی منجر به خونریزی شود، کاملا مفید خواهد بود. اما اگر لخته ها و اتصال پلاکت ها در عروق خونی بزرگ باشد، نتیجه می تواند منفی و حتی تهدید کننده حیات باشد.
در این مقاله، با هم نگاهی به علل تشکیل لخته در عروق بازو و درمان آن خواهیم انداخت. با وبسایت نسخه همراه باشید.
بسیاری از افراد وقتی با تشکیل DVT یا ترومبوز ورید عمقی در بازو مواجه می شوند، علامتی را تجربه نمی کنند. در موارد دیگر، علائم ممکن است به آرامی بروز کند.
در صورت بروز، علائم لخته شدن خون در بازو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
از آنجایی که DVT در بازوها می تواند بسیار خطرناک باشد، لازم است به محض اطلاح یا احساس هر کدام از علایم بالا حتما به پزشک مراجعه کنید.
برخی از عوارض احتمالی لخته خون در بازو می تواند خطرناک باشد. یکی از بزرگترین خطرات این است که لخته می تواند از موضع خود رها شده و به ریه ها منتقل شود. اگر این اتفاق بیافتد، به آن آمبولی ریوی گفته می شود. این وضعیت می تواند جریان خون ورودی به بخشی از ریه ها را مسدود کند و باعث از بین رفتن آن ناحیه از بافت ریه شود.
آمبولی ریوی می تواند کشنده باشد. بنابراین جدی گرفتن آن بسیار مهم است. اگر فردی درد در سینه را همراه با تنگی ناگهانی نفس تجربه کند، ممکن است دچار آمبولی ریوی باشد.
علاوه بر این، علایم زیر میتوان نشان دهنده آمبولی ریوی باشد:
در صورت تجربه هر یک از علائم لخته شدن لخته در بازوها یا آمبولی ریوی، فرد باید تحت درمان با کمک های پزشکی فوری قرار بگیرد. پزشک می تواند قبل از وخیم شدن اوضاع لخته خونی را تشخیص داده و برای جلوگیری از عوارض بیشتر درمان مناسبی ارائه دهد.
هنگامی که لختهخون در بازو شکل می گیرد، پزشکان آن را به صورت اولیه یا ثانویه طبقه بندی می کنند:
لخته های اولیه در مقایسه با لخته های ثانویه نادر هستند. یکی از علل شناخته شده بروز این عارضه در بازو سندرم Paget-Schroetter است که به طور معمول در پی یک فعالیت شدید مانند قایقرانی که از بازو استفاده می شود رخ می دهد.
رشد عضلانی، رشد استخوان و شکستگی آن نیز می تواند باعث لخته شدن اولیه شود. بعضی اوقات، علت لخته شدن اولیه ناشناخته خواهد بود.
لخته های ثانویه بسیار شایع تر هستند و در ۸۰٪ از کل موارد DVT نقش دارند. لخته های ثانویه هنگامی رخ می دهند که یک رویداد باعث ایجاد آن شود. برخی از رویدادهایی که می توانند این اثر را داشته باشند عبارتند از:
برخی دیگر از عواملی که خطر ابتلا به لخته شدن خون در بازو را افزایش می دهد عبارتند از:
تشخیص به طور معمول با معاینه فیزیکی از ناحیه ای که فرد در آن دچار علائم می شود، شروع می شود.
در حالی که پزشک منطقه ایجاد عارضه را معاینه می کند، احتمالاً سؤالاتی را در مورد زمان شروع علائم، اتفاقات قبل از شروع علایم و هرگونه علائم دیگری که فرد تجربه می کند خواهد پرسید.
اگر پزشک گمان کند که لخته خونی در بازو وجود دارد، اغلب اسکن تصویربرداری را درخواست می دهد. یکی از متداول ترین اسکن ها سونوگرافی است. پزشک همچنین ممکن است یکی از موارد زیر را دستور دهد:
در اکثر برنامه های درمانی برای برطرف کردن این عارضه، اهداف عبارتند از:
روشهای معمولی برای درمان لخته خون در بازو شامل موارد زیر است:
اگر لخته به این درمانها پاسخ ندهد، پزشک ممکن است برای برداشتن آن اقدام تهاجمی انجام. پزشک می توانند با استفاده از یک عمل جراحی جزئی یا تزریق دارو، لخته را از بین ببرند.
با گذشت زمان، ممکن است فرد مجبور به استفاده از رقیق کننده خون باشد. انجام این کار می تواند به جلوگیری از ایجاد لخته دیگری در بازو کمک کند.
اگر فردی گمان می کند که ممکن است لخته خون در بازو داشته باشد، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.
لخته شدن خون در هر یک از بازوها می تواند خطرناک باشد. زیرا ممکن است حرکت کرده و وارد ریه ها شود. اگر این اتفاق بیافتد، می تواند وضعیتی خطرناک برای زندگی ایجاد کند. پزشک می تواند با چند روش درمانی ساده ، لخته خون در بازو را درمان کند.