معمولا اختلالات پردازش حسی با مشکل در آموزش کنترل ادرار و مدفوع کودک همراه است. به لحاظ رشدی ، کودکان از سن ۱۸ تا ۳۶ ماهگی آماده می شوند تا تحت آموزش توالت رفتن قرار بگیرند. اجازه ندهید این سن شما را آزار دهد یا منبع استرس شود. همه کودکان مثل هم نیستند. کودکان دارای SPD یا همان اختلال پردازش حسی ممکن است بسته به نیازهای حسی خود، کمی طولانی تر از توالت استفاده کنند.
به یاد داشته باشید، بدن دارای پنج حس است: بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه و چشایی و هر حس به طرز منحصر بفردی با بدن یکپارچه می شود. علاوه بر این، بدن حسی را دارد که از حس ارگانهای داخلی را به مغز مخابره می کند، و به عملکردهایی از بدن اشاره دارد که نیازی به فکر آگاهانه ندارد. مثلا کارکردهای حیاتی زندگی از جمله ضربان قلب، احساس گرسنگی، تشنگی، هضم، وضعیت برانگیختگی و عملکرد روده.
کودکان داری SPD ممکن است در هر یک از این حسها بیش پاسخ دهی (تدافع حسی) یا کم پاسخ دهی (حس طلبی) داشته باشند که هرکدام به نوبه خود آموزش کنترل ادرار و مدفوع را تحت تاثیر قرار می دهد.
تشخیص اینکه کدام راه آموزش برای کودک دارای SPD موثرتر است کمی دشوار است. بخاطر داشته باشید در این مسیر با سرعت کودک خود پیش بروید.
به کودک زمان دهید تا مهارتهای خود را تقویت کند و از لحاظ جسمی و عاطفی برای این کار آماده شود و در این راه از تقویت مثبت (تشویقی) استفاده کنید. صرف نظر از اینکه کودک ۲ ساله است یا ۶ ساله، به هیچ وجه کودک را تنبیه نکنید و در مسیر تلاشش برای یادگیری از او انتقاد نکنید.
اگه دوست دارین بدونین رشد حرکتی، شناختی, اجتماعی و زبانی کودکتون چطور بوده، پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار رشدیار هست.
در اینجا به هشت نکته برای آموزش توالت در کودکان SPD می پردازیم:
بعنوان یک والد، آموزش توالت رفتن یکی از فرسایشی ترین آموزشهای دوران رشد کودک است. فراموش نکنید که کودک از شما و با شما آموزش میبیند.
با تشکر از: شیوا عابدینی – کارشناس کاردرمانی