اختلال پردازش شنیداری ( یا پردازش شنیداری مرکزی – CAPD ) اختلالی است که تشخیص تفاوت بین صداها و لغات را برای کودک دشوار می سازد. این اختلال، پردازش “آنچه دیگران میگویند” را متاثر می کند. در این مطلب به علائم APD و راههایی که می توان از طریق آن به کودک کمک کرد، می پردازیم.
طی یک تست شنوایی مشخص می شود که کودک شما در پردازش شنیداری دچار اختلال است. چگونه ممکن است کودک مشک پردازش شنیداری داشته باشد در حالیکه هیچ نقص شنوایی ندارد؟
کودکانی که APD دارند معمولا نقصی در شنوایی ندارند. اما در پردازش و فهم معانی صداهای مختلف دچار مشکل هستند، خصوصا زمانیکه محیط پر سر و صدا باشد.
تحقیقات نتوانستند به درستی تشریح کنند که دقیقا کجای مسیر آنچه گوش می شنود و آنچه مغز پردازش می کند اختلال ایجاد شده. اما نتیجه واضح است: کودکان مبتلا به APD در درک آنچه دیگران میگویند دچار مشکل هستند.
عموما مغز صداها را بصورت فوری و یکپارچه پردازش می کند. اکثر مردم می توانند بلافاصله آنچه که شنیده اتد را تفسیر کنند. اما با وجود APD، یک نقص فنی باعث ایجاد تاخیر یا دشواری در پردازش می شود. مثلا برای یک کودک مبتلا به APD جمله ” به من بگو سنگ با صخره چه شباهتی دارند؟ “ اینچنین شنیده می شود ” به من بگو سرد با تخته چه شباهتی دارند؟”
اختلالات متعددی از جمله بیش فعالی یا اوتیسم ممکن است درک شنیداری کودک از کلماتی که می شنود را متاثر کنند. آنچه APD را متمایز میکند این است که در این اختلال مشکل در تمییز “صداها”ی زبان بیانی ایجاد می شود نه فهم کلماتی که می شنوند.
تخمین زده می شود که تعداد کودکان مبتلا به این اختلال ۲ تا ۷ درصد باشد. برخی کارشناسان تخمین می زنند که پسران دو برابر دختران مبتلا به اختلال پردازش شنوایی هستند ، اما هیچ تحقیق جامعی برای اثبات این امر وجود ندارد.
علل دقیق بیماری APD هنوز ناشناخته است. تحقیقات حاکی از پیوندهای احتمالی به چندین عامل است. این موارد شامل زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد ، ضربه به سر ، عفونت مزمن گوش و مسمومیت با سرب است.
چندین نوع مشکل پردازش شنوایی وجود دارد. علائم این اختلال از خفیف تا شدید متغیر است. کودکان مبتلا به APD می توانند در یک ، برخی یا تمام این حیطه ها ضعف داشته باشند:
کودکان مبتلا به APD برخی از علائم زیر را دارا هستند:
تشخیص کودکان مبتلا به APD قبل از ۷ یا ۸ سالگی دشوار است. برخی از این مهارتهای شنیداری تا آن زمان پیشرفت نمی کنند. دریافت تشخیص نیاز به یافتن یک متخصص شنوایی متخصص دارد که می تواند آزمایشات الکتروفیزیولوژیکی را انجام دهد. این آزمایشات نحوه پاسخ مغز به صداها را ضبط می کند.
متخصصان موافق این هستند که کودکان می توانند یاد بگیرند که در هنگام مواجهه با APD در مورد چالش هایی که با آنها روبرو هستند تمرین کنند. اما در صورت عدم تشخیص و مدیریت ، APD می تواند مشکلات مادام العمر را به وجود آورد. در اینجا مهارتهایی را ذکر می کنیم که معمولاً تحت تأثیر قرار می گیرند:
اولین قدم این است که پزشک متخصص اطفال سایر احتمالات مانند کم شنوایی مربوط به عفونت گوش را رد کند. یک آسیب شناس زبان و گفتار یا روانشناس مدرسه نیز ممکن است کودک شما را ارزیابی کند که زبان دریافتی یا مهارت درک مطلب و همچنین توانایی های شناختی را بررسی کند. اما فقط یک شنوایی شناس (ادیولوژیست) آموزش دیده می تواند آزمایشات لازم را برای تشخیص بیماری APD انجام دهد.
بسیاری از کودکان مبتلا به APD دچار نارسا خوانی (دیس لکسیا)، ADHD و سایر اختلالات همراه نیز هستند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که مسائل مربوط به پردازش شنوایی می تواند یک عامل مؤثر در نارسا خوانی باشد.
متخصصین اظهار می کنند که معمولا کودکان مبتلا APD با بیش فعالی اشتباه گرفته می شوند. هر دو گروه دچار مشکل در توجه هستند، در حالیکه علت نقص توجه در کودکان APD عدم درک کلمات دیگران است اما در ADHD مشکلات اساسی در زمینه توجه وجود دارد.
بیش از یک روش برای کمک به کودکان مبتلا به APD وجود دارد. اگر فرزند شما تشخیص داده شده و واجد شرایط دریافت خدمات آموزش ویژه باشد ، مدرسه با یک برنامه حمایتی همراه خواهد شد. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
از جمله روشهای درمانی و درمانی که ممکن است به شما کمک کند:
تطابق هایی که ممکن است شما و مدرسه بخواهید در نظر بگیرید شامل موارد زیر است:
توجه: بسیاری از خدمات و تطابقی که در اینجا ذکر شده است نیازمند این است که دانش آموز دارای یک برنامه آموزش فردی (IEP) باشد. اما حتی بدون تشخیص ، مدرسه ممکن است مایل به ارائه حمایت غیر رسمی (مانند تهیه نسخه ای از یادداشت های کلاس درس) برای کمک به موفقیت فرزند شما باشد.
حتی مراحل کوچک می تواند تأثیر زیادی در عملکرد کودک شما در خانه داشته باشد. در اینجا چند پیشنهاد وجود دارد که ممکن است بخواهید آنها را امتحان کنید:
کارهای زیادی برای کمک به فرزندتان می توانید انجام دهید – و لازم نیست این کار را به تنهایی انجام دهید. معلمان ، پزشکان و متخصصان دیگر می توانند به شما کمک کنند ، همچنین والدین دیگری که در آن مراکز بوده اند شما را راهنمایی می کنند.
با تشکر از: شیوا عابدینی – کارشناس کاردرمانی