همانطور که می دانید، بدن طی دوره بارداری شاهد تغییر و تحولات زیادی است. از تغییرات هورمونی تا ورم بارداری، گوشه هایی از این تغییرات هستند. اما پس از زایمان و به دنیا آمدن نوزاد، بدن زنان چگونه تغییر پیدا می کند؟ شما انتظار دارید که پس از یک دوره سخت بارداری، چگونه بدنتان تغییر کند. وبسایت نسخه در این مقاله به بررسی ۱۱ تغییر اساسی که پس از بارداری و زایمان در بدن زنان ایجاد می شود خواهد پرداخت.
چند هفته پس از زایمان، شما ممکن است متوجه شوید که موهایتان کما بیش در حال ریختن است. به طور متوسط در افراد سالم و غیر باردار، روزانه ۱۰۰ عدد مو از سر جدا می شود. اما خانم های باردار به دلیل افزایش برخی هورمون ها، کمتر از حد معمول با ریزش مو دچار می شوند.
اکنون که دوره بارداری به پایان رسیده است، بدن شما برای شش ماه اول پس از زایمان تعداد زیادی مو را به تلافی دوره بارداریتان از دست می دهد. اما نگران نباشید. زیرا پس از گذشتن این دوره، موهای شما به چرخه طبیعی خود باز خواهند گشت.
برخی از زنان در دوره بارداری وضعیتی به نام ماسک حاملگی یا ملاسما را تجربه می کنند. در این وضعیت، ناحیه برنزه رنگ اطراف چشم شما شروع به تغییر رنگ میکند.
زنانی که در دوران بارداری از آکنه شدید رنج می برند، پس از این دوره باید پوستشان به حالت نخست بازگردد و آکنه برطرف شوند.
با این حال، برخی با اتمام حاملگی، پوستشان مخصوصا در اطراف چانه و دهان، بثورات قرمز رنگی را تجربه می کند و پوستشان خشک می شود. اما این شرایط معمولا پس از ۲ هفته برطرف می شود.
احتمالاً سینه های شما یک یا دو روز بعد از تولد نوزاد کمی قرمز رنگ، متورم و احیانا خشک خواهند شد. این شرایط معمولا تا ۲ یا ۳ روز ادامه پیدا خواهد کرد.
پس از کاهش این تورم، که در حدود سه تا چهار روز طول میکشد، سینه های شما احتمالاً به خاطر کشیده شدن پوست کمی آویزان خواهند شد. همچنین ممکن است حتی زمانی که مادر به نوزاد شیر نمی دهد، شاهد نشت شیر از پستان باشد.
درست بعد از زایمان، رحم شما هنوز سخت، سفت و گرد است است. رحم در حوالی پس از زایمان وزنی در حدود کمتر از ۱ کیلو گرم دارد و با لمس دست در ناحیه شکم قابل تشخیص است. در حدود شش هفته پس از زایمان، وزن آن فقط ۲ اونس خواهد بود و با لمس شکم قابل شناسایی و تشخیص نیست.
معمولا خط قهوه ای مرموزی که احتمالاً در دوران بارداری در مرکز شکم بسیاری از خانم ها دیده میشود پس از این مدت زمان ناپدید می شود. اما متأسفانه،کشش پوست ناشی از رشد جنین، همچنان سرجای خودش است. و با به دنیا آمدن جنین بیشتر به چشم می خورد.
از آنجا که پوست و ماهیچه های شکم طی فرآیند بارداری کشیده شده اند تا جنین بتواند بهتر رشد کند، پس از بارداری وزن این ساختارها بر روی عضلات کمر خواهد افتاد و موجب کمر درد می شوند.
این کمر درد تا زمانی که عضلات شل شده به حالت سابق خود بازنگردند ادامه خواهد داشت. اما معمولاً این مشکلات باید در شش هفته اول پس از زایمان برطرف شود. اگر برطرف نشد بهتر است به دکتر مراجعه کنید تا او به شما کمک کند.
در دوران بارداری ممکن است شاهد تکرر ادرار باشید. اما پس از زایمان دیگر جنینی در شکم شما وجود نخواهد داشت. پس تکرر ادراری ندارید، چون فشاری روی مثانه نیست.
اما فشار وارد شده بر روی مجرای ادراری هنگام زایمان، می تواند ادرار کردن پس از تولد کودک را با دشواری روبرو کند. زنانی که برای نخستین بار زایمان کرده و صاحب فرزند شده اند ممکن است با مشکل بی اختیاری ادراری و یا عفونت مجاری ادراری مواجه شوند.
اگر در دوران بارداری یبوست داشته باشید، ممکن است هنوز هم بعد از زایمان با این مشکل مواجه باشید. اپیزیوتومی یا بواسیر ممکن است حرکت روده را در این افراد دردناک کند. داشتن رژیم غذایی پر فیبر و مصرف آب زیاد، شیر و سایر مایعات دیگر می تواند به کاهش درد ناشی از یبوست کمک کند.
واژن شما ممکن است بعد از زایمان دچار کشیدگی و حساسیت شود. اگر اپیزیوتومی داشته اید، استفاده از کمپرس سرد بلافاصله پس از زایمان می تواند به کاهش ناراحتی ناشی از آن کمک کند.
اندکی پس از زایمان، ممکن است ترشحات واژنی داشته باشید که عمدتا خونی هستند. و می توانند مربوط به تخلیه شدن رحم باشد. این روند می تواند تا چندین هفته ادامه یابد.
شما معمولاً حدود سه تا چهار هفته پس از زایمان، می توانید دوباره رابطه جنسی برقرار کنید. اگر به کودک خود شیر می دهید و مشکل خاصی در این زمینه ندارید، ممکن است خشکی واژن را تجربه کنید. که این امر می تواند مقاربت را بسیار ناراحت کننده و دردناک کند.
اگر شیردهی ندارید، باید انتظار داشته باشید که دوره قاعدگی شما حدود هفت تا نه هفته پس از زایمان دوباره بازگردد. اگر در حال شیردهی هستید، ممکن است دوره های شما برای چند ماه برنگردد. یا احتمالاً تا زمانی که به طور کلی شیردهی متوقف نشود اثری از قاعدگی نخواهد بود.
شما ممکن است تورم و پف کردن پاها را در دوران بارداری تجربه کرده باشید. این مشکل پس از زایمان کم کم از بین میرود. زیرا حجم مایعات در بدن مادر رو به کاهش مینهد و به حالت سابق می رسد.
با این حال، برخی از خانم ها بعد از زایمان، دچار گرفتگی در پاهای خود می شوند. اگر این اتفاق برای شما بی افتد، پیاده روی می تواند کمی آن را تسکین دهد.
رگ های واریسی احتمالاً با کاهش وزن پس از زایمان بهبود می یابند، اما آنها هرگز به طور کامل از بین نمی روند.
برخی از مادرانی که برای نخستین بار صاحب فرزند شده اند می گویند که نسبت به گذشته و قبل از بارداری احساس سرزندگی بیشتری می کنند. در حقیقت، ظرفیت تنفسی یک زن در شش هفته اول پس از زایمان می تواند تا ۲۰ درصد زمان حاملگی افزایش یابد.
ممکن است شب ها بعد از زایمان، افزایش عرق کردن یا تعریق بیش از حد را تجربه کنید. این بدان دلیل است که بدن شما باید از شر مایعات اضافی که در دوران بارداری جمع کرده است خلاص شود.
ترجمه شده از وبسایت: parents.com