دیافراگم یک سد عضلانی و گنبدی شکل است که بین قفسه سینه و شکم وجود دارد. این عضله وسیع، قلب و ریه های شما را از اندام های شکمی (معده، روده ها، طحال و کبد) جدا می کند.
فتق دیافراگم یا (Diaphragmatic Hernia) هنگامی رخ می دهد که یک یا چند عضو شکمی از طریق نقص در دیافراگم (باز شدن) جابجاد شود. هرنی دیافراگماتیک همیشه یک اورژانس پزشکی است و برای اصلاح سریع نیاز به جراحی فوری دارد.
فتق دیافراگم مادرزادی (CDH) به دلیل رشد غیر طبیعی دیافراگم در حین شکل گیری جنین رخ میدهد. نقص در دیافراگم جنین، اجازه می دهد تا یک یا چند عضو از شکم او به داخل قفسه سینه حرکت کرده و فضایی را که به طور معمول باید متعلق به ریه ها باشد را اشغال میکنند. در نتیجه ریه ها به درستی نمی توانند رشد کنند. در بیشتر موارد این نقص، تنها روی یک ریه تاثیر میگذارند.
فتق دیافراگم اکتسابی (ADH) معمولاً نتیجه یک صدمه یا ترومای بلانت یا نافذ است. تصادفات با وسائط نقلیه و یا سقوط، بیشترین آسیب های بلانت را بر بدن وارد میکند.
صدمات نافذ و شدید معمولاً به دلیل زخم های چاقو یا اصابت گلوله رخ میدهند. جراحی روی شکم یا قفسه سینه نیز ممکن است باعث آسیب تصادفی به دیافراگم شما شود. به ندرت، فتق دیافراگمی ممکن است بدون دلیل شناخته شده ای رخ دهد و برای مدت زمانی تشخیص داده نشود، تا اینکه به اندازه کافی شدید شده و باعث بروز علایم شود.
بیشتر فتق های دیافراگمی مادرزادی ایدیوپاتیک یا ناشناخته هستند و علت آنها مشخص نیست. اعتقاد بر این است که ترکیبی از چندین عامل منجر به ایجاد چنین ناهنجاری هایی میشود.
ناهنجاری های کروموزومی و ژنتیکی، قرار گرفتن در معرض محیط زیست و مشکلات تغذیه ای ممکن است همه به نوعی در شکل گیری این فتق ها نقش داشته باشند. این بیماری همچنین می تواند با سایر مشکلات ارگان ها مانند رشد غیر طبیعی قلب، دستگاه گوارش یا دستگاه تناسلی ایجاد شود.
عوامل زیر ممکن است خطر ابتلا به فتق دیافراگم اکتسابی را افزایش دهد:
شدت علائم فتق دیافراگمی بسته به اندازه، علت و اندامهای درگیر در آن می تواند متفاوت باشد. برخی از علایم شایع در این هرنی عبارتند از:
پزشکان معمولاً می توانند قبل از تولد نوزاد، فتق مادرزادی دیافراگمی را تشخیص دهند. حدود نیمی از موارد، در طی سونوگرافی از جنین قابل تشخیص هستند. همچنین ممکن است مقدار مایع آمنیوتیک (مایعی که جنین را احاطه کرده و محافظت می کند) افزایش یابد.
بعد از تولد ، ناهنجاری های زیر ممکن است در طول معاینه جسمی ظاهر شود:
آزمایشات زیر معمولاً برای تشخیص هر دو نوع اکتسابی و مادرزادی هرنی دیافراگماتیک صورت میگیرد:
هر دو فتق دیافراگم مادرزادی و اکتسابی معمولاً نیاز به جراحی فوری دارند. برای خارج کردن اندام های شکمی از قفسه سینه باید جراحی انجام شود و آنها را دوباره به داخل شکم بازگرداند.
در خصوص هرنی دیافراگمی مادرزادی، جراحان می توانند از ۴۸ تا ۷۲ ساعت پس از به دنیا آمدن نوزاد، عمل جراحی را انجام دهند. ممکن است در شرایط اضطراری جراحی زودتر اتفاق افتاده یا ممکن است به تأخیر بیفتد.
اولین قدم، تثبیت وضعیت کلی سلامتی کودک و افزایش سطح اکسیژن رسانی به اندام های او است. انواع داروها و تکنیک ها برای کمک به تثبیت سلامتی کودک و کمک به تنفس او مورد استفاده قرار می گیرد.
در حال حاضر، هیچ روش شناخته شده ای برای جلوگیری از CDH یا نوع مادرزادی این عارضه وجود ندارد. مراقبت اولیه و منظم در دوران بارداری برای کمک به تشخیص این مشکل قبل از تولد مهم است.
برخی از اقدامات اصلی پیشگیری که می تواند به شما در جلوگیری از ابتلا به ADH یا فتق دیافراگمی اکتسابی کمک کند عبارتند از:
چشم انداز و آینده بیماران داراری CDH بستگی به شدت و میزان آسیب ریه ها و همچنین شدت درگیری اعضای دیگر بدن دارد. طبق تحقیقات انجام شده، میزان بقای کلی برای فتق دیافراگم مادرزادی ۷۰-۹۰ درصد است.
میزان بقا برای یک شخص که نوع اکتسابی این فتق را گرفته، به طور مستقیم با نوع آسیب، سن و سلامت کلی فرد و موارد زیر در ارتباط است:
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com