تغذیه مناسب با ارتقاء سلامتی و همچنین با پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها گره خورده است. دریافت مقادیر توصیه شده ویتامین ها به صورت روزانه، بخش مهمی از رژیم غذایی ما انسان ها است.
تحقیقات نشان می دهد که ویتامین های گروه B موجود در سبزیجات سبز، غلات سبوس دار یا غنی شده با ویتامین، لبنیات و گوشت، به افزایش متابولیسم سالم بدن کمک می کنند. و همچنین با کاهش خطر سکته مغزی مرتبط هستند.
به عنوان مثال مصرف ویتامین B12 که یک ویتامین محلول در آب است، نقش مهمی در بهبود عملکرد اعصاب، تشکیل گلبول های قرمز و تولید DNA دارد.
در حالی که بیشتر افراد در رژیم غذایی معمول و متعادل خود مقادیری از این ویتامین را به دست می آورند، اما کسانی که رژیم گیاهخواری دارند، در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستید. همچنین، افراد مسن و افراد دارای اختلال دستگاه گوارش معمولا از کمبود این ویتامین رنج می برند.
علائم کمبود ویتامین B12 شامل موارد زیر است:
در ادامه این مقاله شما با ۸ مزیت و فایده فوق العاده مفید مصرف انواع ویتامین ها یا ویتامین ب کمپلکس بیشتر آشنا خواهید شد.
علاوه بر نقش آنها در تسهیل سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت پوست و مو، ویتامین های گروه B خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش میدهند.
یک بررسی بالینی تصادفی که حدود شش ماه به طول انجامید، نشان داد که مصرف مکمل های ویتامین B توسط یک گروه بزرگ از افراد شرکت کننده (۵۰هزار نفر) ۷ درصد احتمال سکته مغزی کاهش پیدا کرد.
میزان توصیه شده مصرف روزانه ویتامین B1 که به آن تیامین نیز گفته می شود به قرار زیر است:
ویتامین B1 نقش مهمی در سوخت و ساز مواد غذایی و تبدیل آن ها به انرژی دارد. B1 در غلات سبوس دار، مخمر، لوبیا، آجیل و گوشت یافت می شود.
کمبود ویتامین B1 باعث بروز مشکلات زیر میشود:
بری بری در بیمارانی که سوء تغذیه دارند و یا در افرادی که سوء مصرف مشروبات الکلی دارند، دیده می شود. علائم بری بری شامل موارد زیر است:
افرادی که مقدار زیادی الکل مصرف می کنند، باید مکمل ویتامین B استفاده کنند. تا مطمئن شوند که به میزان کافی B1 دریافت می کنند. همچنین مصرف هر یک از ویتامین های گروه B برای مدت طولانی می تواند منجر به عدم تعادل سایر ویتامین های مهم B شود. به همین دلیل ممکن است بخواهید ویتامین B کمپلکس مصرف کنید که شامل تمام ویتامین های گروه B نیز باشد.
برای جلوگیری از کمبود ریبوفلاوین، یک رژیم غذایی سرشار از ویتامین B2 ، که به عنوان ریبوفلاوین نیز شناخته می شود، لازم است. مکمل های روزانه توصیه شده برای B2 در مردان ۱.۳ میلی گرم در روز و ۱.۱ میلی گرم در روز برای خانم ها است.
زنان باردار روزانه به ۱.۴ میلی گرم نیاز دارند و مادران شیرده باید روزانه ۱.۶ میلی گرم از این ویتامین مصرف کنند. شما می توانید این ویتامین B را از منابع طبیعی مانند آجیل، سبزیجات سبز، گوشت و لبنیات دریافت کنید.
ریبوفلاوین به بدن شما کمک می کند تا سوخت و ساز کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها به درستی صورت بگیرد و انرژی بذن تامین شود.
دریافت ریبوفلاوین کافی ممکن است در پیشگیری از بروز سردردهای میگرنی و آب مروارید مفید باشد. ریبوفلاوین همچنین باعث افزایش سطح انرژی، تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان آکنه، گرفتگی عضلات و سندرم تونل کارپال می شود.
به ویتامین B3، اسید نیکوتین یا نیاسین نیز گفته می شود. ما به صورت روزانه نیازمند دریافت این ویتامین تا مواد غذایی را که می خوریم به انرژی مورد استفاده خود تبدیل کند.
همه افراد در سن ۱۴ سالگی و بالاتر از آن باید روزانه ۵ میلی گرم ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید) دریافت کنند. ویتامین B5 را می توانید در سبزیجات خانواده کلم مانند کلم بروکلی و کلم معمولی و همچنین در آووکادو پیدا کنید.
بعلاوه غلات سبوس دار، سیب زمینی، لبنیات و گوشت ارگان مانند جگر منابع خوبی از این ویتامین هستند. این نوع ویتامین B برای بسیاری از واکنش های بیوشیمیایی از جمله تجزیه کربوهیدرات ها و چربی ها که هر روز در سلول های ما جریان دارد، مورد نیاز است.
از آنجا که این ویتامین محلول در آب است، شما هر روز به مصرف مقادیر کافی از آن در رژیم غذایی خود نیاز دارید. اسید پانتوتنیک برای تولید هورمونها در بدن ما ضروری است و برای رشد نیز بسیار حیاتی است.
طبق گفته های موسسه ملی بهداشت، میزان مصرف روزانه ویتامین B6 که به آن پیریدوکسین نیز گفته می شود، ۱.۳ میلی گرم برای بزرگسالان تا سنین ۵۰ سالگی است. نوجوانان، زنان باردار یا شیرده به حدود ۲ میلی گرم از این ویتامین در طول روز نیاز دارند. B6 را می توانید در غذاهای زیر پیدا کنید:
ویتامین B6 به دلیل داشتن بیش از ۱۰۰ نوع واکنش آنزیمی در سلولهای بدن از اهمیت زیادی برخوردار است. و به ما در متابولیزه کردن اسیدهای آمینه از مواد غذایی و ایجاد گلبول های قرمز خون کمک می کند.
تحقیقات جالبی وجود دارد که نشان می دهد B6 ممکن است به کاهش خطر ابتلاء انسان به بیماری های قلبی کمک کند. اما این مزیت هنوز به طور قطعی مشخص نشده است.
بزرگسالان و بالغین روزانه به دریافت حدود ۲.۴ میکروگرم ویتامین B12، که به آن سیانوکوبالامین نیز گفته می شود، نیاز دارند.
خانم های باردار، شیرده و نوجوانان به مقدار بیشتری از این ویتامین نیاز دارند (۲.۶ تا ۲.۸). ویتامین B12 به طور طبیعی در غذاهای گیاهی قابل دریافت نیست. بنابراین ممکن است گیاهخواران و کسانی که رژیم های مبتنی بر گیاهخواری دارند به اندازه کافی در رژیم های غذایی این b12 دریافت نکنند و نیازمند مصرف مکمل باشند.
منابع طبیعی سرشار از ویتامین B12 عبارتند از:
ویتامین B12 برای ساخت سلولهای خونی و حفظ سلولهای عصبی در بدن ضروری است. علائم کمبود B12 شامل موارد زیر است:
کمبود این ماده با ارزش همچنین می تواند به سیستم عصبی آسیب رساند و می تواند باعث افسردگی، سردرگمی و زوال عقل شود.
ویتامین B9 که به آن اسید فولیک یا فولات نیز گفته می شود، یک ماده مغذی است که برای رشد و نمو بدن مخصوصا در دوران جنینی ضروری است. انستیتوی ملی بهداشت توصیه می کند که:
فولات به صورت طبیعی در بسیاری از منابع وجود دارد:
علاوه بر این، اسید فولیک به بسیاری از غذاها افزوده میشود (مانند غلات و نان ها)
ممکن است برای نوجوانان و خانم هایی که باردار هستند یا قصد بارداری دارند، دریافت مقدار کافی فولات دشوار باشد. اما این ویتامین B برای سلامتی و رشد کودک بسیار مهم است. دریافت مقدار کافی فولات از بروز نقص لوله عصبی (مغز و ستون فقرات) در جنین و نوزاد جلوگیری میکند و باعث رشد سالم او می شود.