کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدی، شرایطی است که در آن میزان تولید هورمون های تیروئیدی کاهش پیدا کرده یا متوقف می شود. هدف از درمان کم کاری تیروئید، جایگزینی هورمون هایی است که باید تیروئید تولید و ترشح میکرد که اکنون کاهش یافته است. دارو درمانی در این وضعیت به شما کمک می کند انرژی بیشتری داشته باشید و به حالت طبیعی خود برگردید.
پس از تشخیص کم کاری تیروئید، پزشک معالج شما به احتمال زیاد برای ثبات سطح هورمون های تیروئید، برای شما دارو تجویز خواهد کرد. شما تحت هر شرایطی نباید از این داروها استفاده کنید. و اصولا دستورالعمل هایی برای مصرف داروی تیروئید وجود دارد که باید درباره آنها اطلاعات بیشتری در دست داشته باشید.
در ادامه به ۸ اشتباه رایج در مصرف این داروها اشاره شده است. ادامه این مقاله را بخوانید تا متوجه شوید این اشتباه ها کدامند و چگونه باید از بروز آن ها پیشگیری کرد.
هورمون های مصنوعی و داروهای تیروئید به درستی جذب بدن نمی شود، مگر اینکه آن را با معده خالی مصرف کنید و ۴۵ تا ۶۰ دقیقه صبر کنید آنگاه غذا بخورید.
ساده ترین راه برای دستیابی به این امر، مصرف داروی تیروئید در اوایل صبح است. اگر تصمیم دارید که داروی تیروئید خود را در طول شب مصرف کنید، مهم است بدانید که ۴ ساعت قبل از مصرف آن نباید چیزی بخورید.
درست مشابه قانون بالا که به شما تاکید شد داروی تیروئیدی را با معده خالی بخورید، باید از مصرف همزمان این داروها با سایر داروهای دیگر پرهیز کنید.
مصرف همزمان داروهای تیروئیدی با داروهای زیر می تواند در نحوه جذب هورمون تیروئید اختلال ایجاد کند:
بنابراین، باید تا چهار ساعت قبل یا بعد از مصرف داروی تیروئید خود این داروهای خاص را مصرف نکنید. بیشتر داروهای دیگر معمولاً ۴۵ دقیقه تا یک ساعت پس از داروی درمان کم کاری تیروئید مصرف می شوند.
طبق گزارش انجمن تیروئید آمریکا (ATA)، برخی از داروها ، از جمله قرص های ضد بارداری ، استروژن ، تستوسترون ، داروهای تشنج و برخی داروهای افسردگی، بر نحوه جذب داروهای هورمونی تیروئید شما تأثیر می گذارد.
این بدان معنا نیست که شما نمی توانید از این داروها و موارد مشابه دیگر استفاده کنید. اما اگر این کار را کردید، باید حتماً پزشک خود را آگاه کنید. به همین ترتیب ، هر زمان که مصرف این داروها را متوقف کرده و یا تغییری در نحوه مصرف ایجاد کردید، ممکن است نیاز به تنظیم جدید میزان مصرف داروهای تیروئید هورمون داشته باشید.
از نظر ATA، هر مارک و داروی عمومی تیروئید حاوی همان مقدار هورمونی است که قرار است جایگزین هورمون های تولید نشده در تیروئید باشد. با این وجود، بسیاری از متخصصان غدد درون ریز بر این باورند که بین مارک های مختلف، میزان تغییرات ایجاد شده در کم کاری تیروئید متفاوت است. که می تواند در چگونگی جذب هورمون تغییراتی ایجاد کند.
بنابراین، هنگام دریافت دارو از داروخانه سعی کنید دقیقا همان برندی که پزشک درخواست داده را تهیه کنید.
هورمون مصنوعی تیروئید T4 نسبتاً بی خطر است و اگر به طور تصادفی یک دوز اضافی مصرف کردید، نباید نگران باشید. اما استفاده از مقادیر زیاد آن می تواند عوارض جانبی داشته باشد. برای مثال موارد زیر میتواند نشان دهنده مصرف بیش از حد این دارو باشد:
اگر برای درمان کم کاری تیروئید از داروهای ترکیبی مثل T4 و T3 استفاده می کنید، باید میزان و دوز دارو دقیقا مطابق تجویز پزشک باشد. زیرا مصرف زیاد آن می تواند خطرناک باشد.
ATA خاطرنشان می کند که عوارض جانبی و احتمالی استفاده بیش از حد از درمان با داروهای ترکیبی شامل موارد زیر میشود:
در صورتی که به صورت اتفاقی بیشتر از حد تجویز شده مصرف کرده اید، بلافاصله با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود تماس بگیرید.
برای اینکه دارو شما به درستی اثر کند، باید آن را به طور مرتب و مداوم و طبق یک الگوی خاص مصرف کنید. موارد زیر می تواند اثر گذاری داروها را کاهش داده یا بی اثر کند:
همانطور که پیشتر گفته شد باید ۴۵ حداقل ۴۵ دقیقه بعد از مصرف دارو چیزی نورد. قرص تیروئید در اکثر موارد بیشتر غذاها تداخلی ندارد. اما اگر به اندازه کافی صبر نکنید، برخی غذاهای خاص ممکن است جذب داروی کم کاری تیروئید توسط بدن را کاهش دهد. برخی از این غذاها شامل شیر ، پنیر ، ماست و اسفناج هستند یعنی مواردی که دارای کلسیم بالایی هستند.
همچنین تصور بر این است که خوردن سویا در مقادیر بالا باعث اختلال در جذب هورمون تیروئید می شود. اما لازم نیست بیشتر افراد مبتلا به بیماری تیروئید از خوردن غذاهای سویا اجتناب کنند. زیرا دوز دارو می تواند توسط پزشک تغییر کند.
ارائه دهنده خدمات درمانی شما باید از مکمل هایی که مصرف می کنید مخصوصا “ید” اطلاع داشته باشد. زیرا ممکن است بر درمان کم کاری تیروئید شما تأثیر بگذارد. دکتر آدیمولام متخصص غدد درون ریز می گوید، در حالی که ید برای تولید هورمون های تیروئیدی بدن ضروری است، اکثریت قریب به اتفاق مردم ایالات متحده به اندازه کافی ید را از غذا و آب دریافت می کنند. از آنجا که مصرف زیاد ید باعث می شود سطح هورمون های تیروئید شما خیلی زیاد یا خیلی پایین برود، بهتر است از این مکمل خودداری کنید.