در یک مطالعه بر روی ۷۸ بیمار مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) که در ژوئن سال ۲۰۱۶ در یک مجله تغذیه منتشر شد، ۶۸ نفر از مصاحبه شوندگان گفتند که رژیم غذایی بر IBD آنها تأثیر دارد. هفتاد و دو درصد از افراد با محدود کردن غذاهایی مانند لبنیات، گوشت فرآوری شده، فست فود و الکل علائم خود را بهبود بخشیده بودند.
پزشکان و متخصصان تغذیه توصیه می کنند افرادی که به کولیت اولسراتیو (UC) مبتلا شده اند، رژیم غذایی خود را تغییر دهند تا اطمینان حاصل کنند که بدون تشدید علائم، مواد مغذی مورد نیاز خود را مصرف و دریافت می کنند.
برای شروع، یک بار، تمام غذاهایی را که در طول روز می خورید در دفتر خاطرات یا یک برگه جداگانه به همراه علائمی که تجربه می کنید را ثبت کنید. شما می توانید این کار را با قلم و کاغذ یا با ابزارها و برنامه های آنلاینی مانند GI Monitor انجام دهید.
همچنین تعدادی رژیم غذایی خاص وجود دارد که افراد مبتلا به UC ممکن است بخواهند امتحان کنند (اگرچه توصیه های رژیم غذایی در افراد مختلف متفاوت خواهد بود.) به عنوان مثال، رژیم غذایی ویژه کربوهیدرات (SCD)، که به ویژه برای کنترل علائم بیماری IBD طراحی شده است بر مصرف موارد زیر بنا شده است:
در این رژیم از مصرف موارد زیر اجتناب میشود:
حتما قبل از شروع هرگونه رژیم غذایی مخصوص کولیت اولسراتیو با پزشک یا متخصص تغذیه صحبت کنید. اگر شروع به از بین بردن غذاهای خاص از رژیم خود کنید، ممکن است دچار کمبودهای غذایی شوید. پزشک یا متخصص تغذیه شما می تواند سطح مواد مغذی شما را آزمایش کرده و به شما در ایجاد یک برنامه غذایی مناسب کمک کند.
۱. لبنیات باعث شروع، تشدید و یا بدتر شدن علایم کولیت زخمی می شود
عدم تحمل لاکتوز یک مسئله متداول است که بر بسیاری از افراد و همچنین مبتلایان به کولیت اولسراتیو تأثیر می گذارد. عدم تحمل لاکتوز از هضم درست لاکتوز (قند موجود در شیر و فراورده های لبنی) جلوگیری می کند، زیرا روده کوچک فاقد آنزیم هضم مرتبط با آن یعنی لاکتاز است. عدم تحمل لاکتوز به طور مستقیم بر روده بزرگ یا کولون تأثیر نمی گذارد، اما می تواند باعث بروز علائمی مانند درد شکم و اسهال شود. که می تواند در بیماران مبتلا به کولیت زخمی خطرناک باشد. برای کاهش این علائم از لبنیات بدون لاکتوز استفاده کنید.
۲. چربی های ناسالم برای روده های مبتلا به بیماری التهابی مضر است
مطالعه ای که در ماه مه سال ۲۰۱۴ در مجله Gut منتشر شد، نشان داد زنانی که رژیم غذایی حاوی چربیهای ترانس، مانند روغن های هیدروژنه موجود در غذاهای فرآوری شده داشتند، بیشتر در معرض خطر کولیت اولسراتیو بودند.
در مقابل، افرادی که اسیدهای چرب امگا ۳ بیشتری می خورند (که در ماهی های چرب وجود دارند) خطر ابتلا به UC را کمتر میکند.
۳. نوشیدنی های گازدار می توانند درد شکم را افزایش دهند
فیز (fizz) موجود در نوشیدنی های گازدار، اسید کربنیک است که می تواند باعث ایجاد گاز در شکم شود. بروز درد و تحریک روده ناشی از این نوشیدنی ها باعث ناراحتی بیشتر افراد مبتلا به کولیت زخمی میشود.
بسیاری از نوشابه ها یا نوشیدنی های انرژی زای گازدار حاوی کافئین نیز هستند که می تواند اسهال را بدتر کند. نوشیدن نوشابه های شیرین نیز می تواند به چاقی کمک کند، این امر خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سایر مشکلات سلامتی را افزایش می دهد. برای جایگزینی این نوشیدنی ها میتوانید آب میوه های طبیعی خانگی و یا دمنوش ها را در نظر بگیرید.
۴. بسیاری از افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو گلوتن را تحمل نمیکنند
حساسیت به گلوتن یا عدم تحمل آن نگرانی و موضوعی رو به رشد در بین مبتلایان به کولیت اولسراتیو است. طی سال های اخیر، افراد بیشتری علائم گوارشی و حساسیت به گلوتن را بدون داشتن بیماری سلیاک گزارش می کنند.
آزمایش خون، بیوپسی و پاسخ به یک رژیم غذایی فاقد گلوتن می تواند تعیین کند که آیا بیماری سلیاک عامل ایجاد علائم شکمی مانند گرفتگی، اسهال یا درد است یا خیر. این علایم ممکن است با علایم بیماری کولیت اولسراتیو اشتباه گرفته شود. اگر آزمایشات نشان دهد که شما مبتلا به سلیاک هستید، از بین بردن گلوتن علائم اضافی را کاهش می دهد.
۵. آجیل و مغزهای سخت برای کسانی که مشکل روده دارند قابل هضم نیستند
اگر به کرات و در طولانی مدت علایم مربوط به بیماری کولیت زخمی شما تشدید میشود، بهتر است غذاهایی را بخورید که هضم آنها آسان باشد. و باعث تحریک بیشتر روده شما نشوند.
این بدان معنی است که از خوردن غذاهای پر فیبر مانند آجیل، دانه ها، پوسته های ذرت و همچنین سبزیجات خام پرهیز کنید. پس از بهبودی روده بزرگ با درمانی مناسب، بهتر است همچنان غذاهایی زودهضم مصرف کنید که انرژی بدنتان به خوبی تامین شود.
۶. از ادویه های تند دوری کنید
پزشکان توصیه می کنند برای جلوگیری از تحریک دستگاه گوارش، فقط از ادویه های ملایم استفاده شود و از مصرف ادویه هایی مثل انواع فلفل ها خودداری کنید.
در فعال شدن یا تشدید علایم کولیت بهتر است از مصرف ادویه جات پرهیز کنید. به غذاهای ساده مانند سیب سبز، جو دوسر یا مرغ پخته شده رو بیاورید تا علائم را به حداقل برسانید و به روده بزرگ فرصت بهبودی دهید.
۷. وعده های غذایی سنگین دشمن روده ها
خوردن یک وعده غذایی بزرگ می تواند استرس و فشار زیادی را بر دستگاه گوارش شما وارد کرده و علائم بیماری التهابی روده را بدتر کند. وعده های غذایی زیاد و کوچک و سبک میتواند باعث بهبود روده های شما شود و فشاری بر آن ها ایجاد نکند. سعی کنید پنج یا شش وعده غذایی کوچکتر را هر دو یا سه ساعت به جای ۳ وعده اصلی در نظر بگیرید و تا مدت طولانی از همین فرمول بهره ببرید.