خشکی و سوزش واژن طی دوره یائسگی طبیعی است، اما روش هایی طبیعی نیز برای بهبود برخی از علائم شایع یائسگی اینچنینی وجود دارد. در دهه ۴۰ و ۵۰ زندگی زنان، اتفاقات زیادی بروز می کند و همه خانم ها از بیشتر این تغییرات استقبال نمی کنند.
در دوران یائسگی، خانم ها، افت سطح استروژن و تغییرات بدنی مخصوصا در واژن، ولو و دهانه واژن را تجربه می کنند. کاهش میزان این هورمون می تواند باعث بروز علائمی مانند خشکی و عفونت ادراری در این خانم ها شود.
بر اساس یک بررسی تحقیقاتی که در دسامبر سال ۲۰۱۶ در ژورنال آمریکایی زنان و زایمان انجام شد، این تغییرات، که معمولا به آن آتروفی واژن گفته می شود، اکنون به عنوان سندرم تناسلی ادراری یائسگی (GSM) شناخته می شود. این سندروم شرایطی است که بیش از نیمی از زنان یائسه را درگیر می کند.
خبر خوب این است که این تغییرات قابل درمان است و معمولا معکوس می شود. در ادامه با ۵ تغییر شایع که در این دوره در واژن رخ می دهد بیشتر آشنا خواهید شد.
قبل از یائسگی، مهبل دارای دیواره ای ضخیم است که از چین های محافظتی تشکیل شده است. این ساختارها چین هایی مانند آکاردئون هستند که اجازه می دهند مهبل (واژن) گسترش یابد تا کودک یا آلت تناسلی بتواند وارد مجرای واژن شوند.
در دوران یائسگی، واژن بسیاری از زنان نازک شده یا به اصطلاحا دچار آتروفی می شود. طی این فرآیند، چین ها و ساختارهای که گفته شد نیز کاهش پیدا می کند. نتیجه این تغییرات باعث میشود که واژن طی برقراری رابطه جنسی دردناک شود.
گذشته از این احساس ناخوشایند طی مقاربت جنسی، به طور کلی ممکن است احساس سوزش یا درد واژن در دوره یائسگی بارها در این زنان وجود داشته باشد.
برای بهبود و تسکین این علایم در حین مقاربت یا برای کاهش خشکی واژن، از روان کننده های مرطوب کننده بدون نسخه که در داروخانه ها در دسترس هستند استفاده کنید.
آیا در دوره یائسگی هنگام ادرار کردن در ناحیه واژن احساس سوزش می کنید؟ شما در این علایم اصلا تنها نیستید و افراد زیادی طی این دوره با این علامت ناخوشایند دست و پنجه نرم می کنند.
بافت هایی که واژن و مجرای ادرار را تشکیل می دهند، از این لحاظ که هر دو گیرنده استروژن دارند تقریبا مشابه هستند. هنگامی که سطح استروژن در خانم یائسه کاهش می یابد تغییراتی در واژن بروز می کند. در نتیجه این وضعیت، بافت ها تشکیل دهنده واژن خشک می شوند و این باعث می شود که باکتری های مضر در اطراف واژن به سرعت رشد کرده و تقسیم شوند.
این وضعیت می تواند شما را در معرض عفونت های مجاری ادراری و حتی مثانه قرار دهد. نوشیدن مایعات زیاد و ادرار کردن به صورت منظم هر دو عادات خوبی هستند که میتوانید میزان بروز عفونت ادراری در این دوره را تا حد زیادی کاهش دهند. مکمل های کرانبری (یکی از میوه های خانواده بری شبیه به زغال اخته) همچنین می تواند به جلوگیری از چسبیدن باکتری ها به دیواره مثانه کمک کند.
یائسگی تنها باعث تغییراتی مثل خشک شدن واژن و یا سوزش آن نمی شود. این دوره میتواند شکل خارجی آلت زنانه را نیز دستخوش تغییراتی کند.
طی این دوره، در بسیاری از خانم های یائسه، ساختاری با نام لابیای ماینور یا لابیای کوچک دچار تغییراتی خواهد شد. این تغییرات معمولا به صورت نازک شدن است. حتی در برخی از افراد ممکن است لابیای ماینور کاملا کاهش یافته و از بین برود.
به همین دلیل این مهم است بدانید که لزوما همیشه قرار نیست داخل واژن تغییر کند، و درمان تنها نباید محدود به تغییرات ایجاد شده در داخل واژن باشد.
همزمان با یائسگی تغییرات PH واژن نیز میتواند رخ دهد. به طور معمول و طبیعی میزان و محدوده PH واژن کم است و نزدیک به اسیدی است. اما PH در یک زن یائسه افزایش پیدا میکند و محیط واژن بیشتر متمایل به یک فضای قلیایی میشود.
افزایش سطح pH به تنهایی هیچ علائمی را ایجاد نمی کند، اما این وضعیت باعث تغییر در وضعیت میکروبیوم واژن (شبکه ای از باکتری ها در اطراف واژن) میشود و منجر به افزایش خطر عفونت های واژن می شود.
برای کاهش سطح pH و بهبود شرایط باکتریهای خوب و مفید واژن ، ممکن است بخواهید درمان هایی مثل استروژن واژن را انتخاب کنید. در مورد گزینه های درمانی این وضعیت با پزشک خود صحبت کنید.
اگر با عطسه متوجه می شوید که واژن شما ترشحاتی را تخلیه کرده احتمالا به خاطر تضعیف عضلات کف لگن چنین چیزی را تجربه می کنید. برخی از خانم های یائسه با چنین وضعیتی روبرو هستند و باید برای تقویت این عضلات حتما به پزشک مراجعه کنند. یا اقدام به انجام تمرینات کگل کنند.
ترجمه شده از وبسایت: everydayhealth.com