سوراخ های بینی شما توسط یک دیواره نازک موسوم به تیغه بینی یا سپتوم (Septum) از هم جدا می شوند. سپتوم بینی از استخوان و غضروف ساخته شده و به عبور جریان هوا در معابر بینی کمک می کند. این دیواره می تواند به دلایل مختلفی آسیب دیده و منجر به بروز برخی عوارض تنفسی شود. یکی از انواع این آسیب ها سوراخ شدن تیغه بینی است.
وبسایت نسخه در این مقاله به بررسی علل، تشخیص و درمان سوراخ شدن تیغه بینی یا سپتوم می پردازد. لطفا این مقاله را تا پایان با دقت مطالعه بفرمایید.
علائم سپتوم سوراخ شده در افراد مختلف متفاوت است. نوع و شدت علائم، اغلب به اندازه سوراخ ایجاد شده در دیواره بین دو سوراخ بینی بستگی دارد. به طور کلی علایم بر حسب اندازه های زیر می تواند متفاوت باشد:
پزشک که معمولا متخصص گوش و حلق و بینی است قادر خواهد بود اندازه سوراخ را تعیین کند.
نکته: شما ممکن است هرگز نفهمید که تیغه بینی تان سوراخ شده است. زیرا این وضعیت در بسیاری از افراد علائمی ایجاد نمیکند.
شایعترین علایم در این وضعیت عبارتند از:
شایعترین دلایل سوراخ شدن سپتوم عبارتند از:
همچنین اگر با مواد شیمیایی خاصی مانند کودهای جیوه ای، آرسنیک، سیمان و سایر مواردی که در آبکاری کروم استفاده می شود کار میکنید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به سوراخ شدن تیغه بینی باشید.
اگر در این محیط ها این چنینی کار میکنید با رعایت موارد زیر خطر بروز این عارضه را کاهش دهید:
به طور کلی دنبال کردن توصیه های زیر به کاهش خطر ابتلا به این عارضه کمک کنید:
در بسیاری از افراد حتی با وجود سوراخ شدن تیغه بینی علائم خاصی بروز نمیکند. چنانچه متوجه شدید که احتمالا تیغه بینی شما سوراخ شده است و به دنبال آن با مشکل تنفسی مواجه شده اید حتما به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
پزشک برای تشخیص دقیق مشکل شما و علت ایجاد چنین عارضه ای اقدامات زیر را انجام خواهد داد:
اگر پزشک تشخیص دهد که سپتوم شما سوراخ شده است برای شما یک برنامه درمانی تدوین خواهد کرد. پزشک تلاش خواهد کرد طی این برنامه به درمان علت اصلی سوراخ شدن سپتوم، کاهش علائم ناشی از این عارضه، و بستن سوراخ بپردازد.
موارد زیر در مراحل اولیه برای تسکین ناراحتی بیمار تجویز خواهد شد:
به منظور بستن سوراخ پزشک تا آنجا که بتواند از جراحی استفاده نخواهدکرد. ممکن است با کمک یک پروتز مخصوص بخش هایی از سوراخ بسته شود و به کاهش علایم کمک شود.
بیشتر بخوانید :
فیلر بینی برا چه کسانی مناسب است؟
ماندگاری فیلر بینی
ممکن است لازم باشد برای ترمیم سپتوم و از بین بردن سوراخ، عمل جراحی انجام شود. جراح با کمک تکنیک های جراحی نقص ایجاد شده را ترمیم خواهد کرد. این عمل می تواند یک عمل جراحی پیچیده باشد که فقط پزشکان متخصص قادر به انجام آن هستند. پزشک جراح شما ممکن است با کمک غضروف گوش یا غضروف دنده خودتان برای ترمیم سپتوم استفاده کند.
داروهای خانگی می توانند برای کاهش علائم بعد از عمل کافی باشند و نیازی به صرف زمان بهبودی بیشتری نداشته باشید. درج و قرار دادن پروتز ممکن است به سادگی مراجعه به پزشک برای ویزیت باشد. اما دوره نقاهت موارد شدیدتر سوراخ شدگی سپتوم، که ممکن است به پروتز یا جراحی نیاز داشته باشد دشوارتر است. دوره نقاهت بعد از عمل جراحی ترمیمی میتواند زمانبر باشد و ممکن است چند هفته طول بکشد.
یکی دیگر از شرایطی که بر روی بینی تأثیر می گذارد به عنوان انحراف سپتوم شناخته می شود. انحراف بینی مشکلی متفاوت از سوراخ شد تیغه بینی است.
انحراف بینی در واقع منحرف شدن تیغه بینی به طرف چپ یا راست است. به گونه ای که شخص مبتلا با مشکل تنفسی همراه خواهد شد. علاوه بر این، این مشکل راه هوایی را در یک طرف بینی می بندد. و منجر به بروز علائم دیگری مانند احتقان، خروپف و آپنه خواب میشود.
سوراخ شدن و انحراف سپتوم می توانند علایمی مشابه یکدیگر داشته باشند. ترمیم و اصلاح انحراف بینی بسیار ساده تر از ترمیم و بستن سپتوم سوراخ شده است. انحراف را میتوان در کمتر از ۲ ساعت برطرف کرد. اما سوراخ شدن سپتوم چون پیچیده تر است شاید بیشتر طول بکشد.
طبق چیزی که در ابتدای مقاله ذکر شد، ممکن است شما با مشکل سوراخ شدن تیغه بینی مواجه باشید در حالی که هیچ علایم یا نشانه ای را تجربه نمی کنید. یا ممکن است علایم قابل توجهی را تجربه کنید. اگر حس کردید هر کدام از لایم ذکر شده در این مقاله را دارید میتوانید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline