سندرم فانکونی (Fanconi syndrome) نوعی اختلال نادر است که بر لولههای فیلتر کننده (توبولهای پروگزیمال) کلیه تأثیر میگذارد.
به طور معمول، توبولهای پروگزیمال مواد معدنی و مواد مغذی (متابولیتها) را از جریان خون بازجذب میکنند. که برای عملکرد مناسب بدن ضروری هستند. در این سندروم، توبول های پروگزیمال مقادیر بالای از این مواد را بازجذب نمیکنند و باعث خروج آن ها از طریق ادرار به خارج از بدن میشوند. مواد اساسی و مورد نیاز بدن که در این سندروم از بدن خارج میشوند عبارتند از:
کلیه های شما روزانه حدود ۱۸۰ لیتر (۱۹۰.۲ کوارتز) مایعات را فیلتر میکنند. بیش از ۹۸ درصد از موادی که کلیه ها بازجذب میکنند باید مجدداً به خون جذب شود. اما در سندروم فانکونی چنین اتفاقی رخ نمی دهد.
فقدان متابولیت های اساسی در بدن می تواند باعث کمبود آب بدن، تغییر شکل استخوان ها و عدم رشد بدن و ارگان ها شود.
برخی روشهای درمانی وجود دارد که میتوانند جلوی پیشرفت FS گرفته و یا متوقف کنند. سندروم فانکونی در اغلب موارد به ارث برده میشود. اما میتوان آن را از طریق مصرف برخی داروهای خاص، مواد شیمیایی یا داشتن بیماری های خاصی تجربه کرد.
این سندروم برای نخستین بار توسط پزشک متخصص اطفال سوئدی یعنی گیدو فانکونی کشف شد. نام این بیماری از روی همین متخصص سوئدی گرفته شده است.
علائم سندرمفانکونی ارثی را میتوان در اوایل شیرخوارگی مشاهده کرد. این علایم عبارتند از:
علائم FS اکتسابی شامل موارد زیر است:
سیستینوز شایعترین علت ایجاد این سندروم است. سیستینوز یک بیماری ارثی نادر است. در این بیماری، اسید آمینه سیستین در بدن تجمع مییابد. این وضعیت منجر به تاخیر در رشد و یک سری اختلالات دیگر مانند ناهنجاری های استخوانی می شود.
سایر بیماریهای متابولیک ارثی که می توانند با با سندروم فانکونی در ارتباط باشند عبارتند از:
علل سندرمفانکونی اکتسابی متفاوت است. این علل میتوانند شامل موارد زیر باشد:
بروز عوارض سمی ناشی از مصرف برخی از داروها می تواند شایعترین علل ایجاد سندروم اکتسابی باشد. معمولاً این علائم قابل درمان یا معکوس شدن هستند.
برخی از داروهای ضد سرطان در ارتباط با FS شامل موارد زیر هستند:
سایر داروهای دیگری که میتواند باعث بروز سندروم فانکونی شوند عبارتند از:
سایر شرایط مرتبط با علائم FS عبارتند از:
معمولاً علائم سندروم در مراحل نوزادی و کودکی ظاهر می شود. والدین ممکن است بیشتر از اینکه متوجه تاخیر در رشد شوند، متوجه تشنگی شدید در نوزاد و کودک خود باشند. علاوه بر این، کودک نیز می تواند دچار راشیتیسم یا بیماری کلیوی باشد. پزشک معالج برای تشخیص اولیه درخواست آزمایش خون و تست ادرار را خواهد داد. در مراحل بعدی تست های تخصصی تری از کودک خواهند گرفت.
پزشک تاریخچه پزشکی شما یا فرزندتان را با دقت بررسی خواهد کرد. برای مثال ممکن است موارد زیر را از شما بپرسد:
پزشک پس از این درخواست آزمایش خون و ادرار خواهد داد. سندروم فالکونی اکتسابی می تواند افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد.
درمان FS به موارد زیر بستگی دارد:
این بیماری به طور معمول هنوز قابل درمان نیست، اما علائم آن قابل کنترل هستند. هرچه تشخیص و درمان زودتر باشد، چشم انداز و آینده بیمار نیز بهتر خواهد وبد.
برای کودکان مبتلا به FS ارثی، اولین خط درمان، جایگزینی مواد ضروری و مهمی است که توسط کلیه دفع میشوند. جایگزینی این مواد ممکن است از طریق دهان یا با تزریق انجام شود. موادی که باید جایگزین شوند عبلارتند از:
به والدین توصیه میشود که برای حفظ رشد مناسب کودک، یک رژیم غذایی با کالری بالا برای کودکان خود در نظر بگیرند.
وجود سایر بیماریهای ژنتیکی ممکن است نیاز به درمان اضافی داشته باشد. به عنوان مثال، رژیم غذایی کم مس برای مبتلایان به بیماری ویلسون توصیه می شود. در سیستینوز ، FS با پیوند کلیه موفق به دنبال نارسایی کلیه برطرف می شود.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com