کیست (Cyst) ساختاری کیسه مانند و از جنس بافت غشایی است که میتواند پر از مایعات، چرک، هوا یا مواد دیگر باشد. کیستها میتوانند در هر بخشی از بدن شما ایجاد شده و رشد کنند. ایجاد کیست مثانه تا حدودی نادر است. اما مانند سایر بخش های بدن، این ارگان نیز میتواند دچار کیست شود.
هنگامی که یک یا دستهای از کیست ها در بافت مثانه تشکیل شود، معمولاً خوش خیم تلقی شده و سرطانی نیستند. با این حال، ممکن است برخی از کیستهای مثانه با خطر بیشتری در ابتلا به سرطان مثانه در آینده همراه باشد.
کیستمثانه معمولاً علائمی ایجاد نمیکند، مگر اینکه سایز کیست خیلی بزرگ باشد یا با یک بیماری زمینه ای دیگر همراه باشد. در صورت بروز علائم، ممکن است نشانه ها و علایم زیر را تجربه کنید:
البته این علایم میتوانند مشابه با علایم بیماری های زیر باشند:
به همین علت تشخیص کیست مثانه تنها به تشخیص علایم محدود نمیشود و باید تست های خاصی گرفته شود.
پزشکان هنوز دقیقاً نمیدانند که چرا کیست مثانه شکل می گیرد. تصور می شود برخی از کیستها به دلیل بروز التهاب مزمن در مثانه شکل میگیرند.
کسانی که از مشکلات زیر رنج میبرند بیشتر در معرض خطر ابتلا به کیستهای مثانه هستند:
یک بیماری نادر که به عنوان سیستیت سیستیکا شناخته میشود، می تواند منجر به تشکیل کیستهای خوشخیم متعددی در مثانه شود. این بیماری در زنان شایع تر است. تصور می شود نتیجه تحریک مزمن در مجاری ادراری است که باعث ایجاد التهاب در مثانه می شود.
پزشک تاریخچه پزشکی مفصلی از شما خواهد گرفت و در مورد علائمتان سؤالاتی را مطرح خواهد کرد که باید با دقت پاسخ دهید.
به احتمال زیاد اولین آزمایش که درخواست داده می شود، آزمایش ادرار خواهد بود تا وجود یا عدم وجود عفونت ادراری را مشخص کنند. اگر متخصص ارولوژی شما به وجود عفونت در مجرای ادراری شما مشکوک باشد، آزمایشی خاص تحت عنوان کشت ادرار را درخواست خواهد کرد.
اگر پزشک عمومی مشکوک به کیست مثانه در شما باشد، ممکن است شما را به یک متخصص اورولوژی مراجعه کند. متخصص ارولوژی یک پزشک آموزش دیده در زمینه ارزیابی، تشخیص و درمان مشکلات مجاری ادراری است.
این متخصص برای تشخیص بهتر مشکل شما از تست های تصویر برداری زیر استفاده خواهد کرد:
اگر نتیجه آزمایشات وجود توده ای در مثانه شما را نشان دهد، این احتمال وجود دارد که متخصص ارولوژی بخواهد یک عمل بیوپسی با کمک سیستوسکوپی مثانه را ترتیب دهد. در این روش با کمک دوربین و ابزار مخصوصی داخل مثانه شما را نگاه می کنند تا مستقیما متوجه وجود ضایعه شوند.
در طی سیستوسکوپی، ارولوژیست یک لوله نازک را همراه با دوربین کوچکی به نام (سیستوسکوپ) از مجرای ادراری شما وارد مثانه خواهد کرد. در طی این عمل متخصص یک نمونه از مثانه و یا کیست آن برخواهد داشت، تا محتوای ضایعه را زیر میکروسکوپ بررسی کنند.
معمولاً کیستمثانه مشکلی ایجاد نمی کند. با این حال ، بعضی اوقات وجود این کیستها میتواند منجر به بروز عوارضی شود. برخی از این عوارض عبارتند از:
بیشتر کیستهای داخل مثانه مشکلی ایجاد نمی کنند و نیازی به درمان ندارند. اگر کیست باعث علائم شدیدی شود، یا پاره شود و دچار عفونت و آلودگی شود ممکن است نیاز به عمل جراحی برای در آوردن و پاکسازی مثانه باشد.
اگر پزشک متخصص ارولوژی معتقد است که کیست شما مربوط یا ناشی از عفونت ادراری یا سنگ مجاری ادراری است، به درمان این مشکلات خواهد پراخت.
کیست مثانه معمولاً جزء ضایعات خوش خیم مثانه است. اگر کیست مربوط به این ارگان را دارید، به این معنی نیست که مبتلا به سرطان هستید. بیشتر کیستهای مثانه هیچ علائمی ایجاد نمی کنند و نیازی به درمان ندارند.
پزشک تنها معمولا به شما توصیه میکند که به مرور زمان به مراقبت از مثانه و مجاری ادراری بپردازید. زیرا اگر کیستمثانه داشته باشید، ممکن است در آینده در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان مثانه باشید. اگر شما هر یک از علائم کیست مثانه را تجربه کرده اید و یا عفونت مکرر مجاری ادراری را تجربه میکنید، برای ارزیابی بیشتر حتما به یک متخصص ارولوژی مراجعه کنید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com