بیماری کلیه کیستیک مدولاری یا (medullary cystic kidney disease) یک بیماری نادر است که در آن کیسههایی کوچک و پر از مایعات به نام کیست در مرکز کلیهها تشکیل میشوند. علاوه بر وجود کیست، در لوله های کلیوی جای زخم و اسکار نیز به وجود خواهد آمد.
کلیه ها خون شما را فیلتر و تمیز میکنند. هر روز حدود ۲۰۰ کوارتز (۲۰۰ quarts ) معادل ۲۰۰ لیتر خون از کلیه های شما عبور می کند. خون پاک و تصفیه شده توسط کلیه به سیستم گردش خون شما باز می گردد. و در نهایت مواد زاید و مایعات اضافی که توسط کلیه فیلتر شده است به ادرار تبدیل می شوند. ادرار به مثانه فرستاده می شود و سرانجام از بدن شما خارج می شود.
آسیب های ناشی از بیماری کلیه کیستیک مدولاری یا MCKD، باعث می شود کلیه ها، ادراری تولید کنند که به اندازه کافی غلیظ و کامل نشده است. به عبارت دیگر، ادرار شما بسیار آبکی است و فاقد مقادیر طبیعی مواد دفعی است.
در نتیجه شما به تکرر ادرار یا پلی اوریا دچار خواهید شد. هنگامی که کلیه ها بیش از حد ادرار تولید می کنند آب، سدیم و سایر مواد شیمیایی حیاتی و مورد نیاز بدن را از طریق ادرار دفع می کنند. با گذشت زمان، MCKD می تواند منجر به نارسایی کلیه شود.
بیماری کلیه کیستیک مدولاری نوعی بیماری ژنتیکی و اتوزومی غالب است. این بدان معنی است که شما فقط باید ژن را از یکی از والدین دریافت کنید تا این اختلال در شما ایجاد شود. اگر تنها یکی از والدین ژن را حمل کند یا داشته باشد، کودک ۵۰ درصد شانس ابتلا به آن و ایجاد این بیماری را دارد.
علائم بیماری کلیه کیستیک مدولاری مانند علائم بسیاری از بیماری های کلیوی دیگر است بنابراین تشخیص آن میتواند دشوار باشد. شایعترین علایم این بیماری کیستیک عبارت است از:
با پیشرفت بیماری، نارسایی کلیه نیز ممکن است در شخص اتفاق بی افتد. علائم نارسایی کلیه میتواند شامل موارد زیر باشد:
اگر احیانا علائم MCKD دارید، پزشک متخصص نفرولوژی برای اطمینان از وجود یا عدم وجود این بیماری آزمایش هایی را درخواست خواهد داد. آزمایش خون و ادرار مهمترین فاکتورها و ابزار برای تشخیص بیماری کلیوی مدولاری کیستیک هستند:
هیچ درمانی برای MCKD وجود ندارد. درمان این بیماری شامل مداخلاتی است که سعی در کاهش علائم و کند کردن پیشرفت بیماری دارند.
دیالیز فرآیندی است که طی آن خون شما از بدن خارج شده و سپس تصفیه می شود. پس از تصفیه خون دوباره به بدن برخواهد گشت. اگرچه دیالیز یک درمان پایدار برای نجات جان بیمار است، اما مبتلایان به نارسایی کلیه در نهایت باید پیوند کلیه داشته باشند.
عوارض MCKD میتواند بر روی ارگان ها و سیستم های مختلف تأثیر بگذارد. این عوارض عبارتند از:
بیماری کلیوی کیستیک مدولاری منجر به بروز بیماری کلیوی اِند اِستیج یا مراحل نهایی خواهد شد. در این مرحله کلیه میتواند از کار بیافتد و نیازمند دیالیز و یا پیوند کلیه باشید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com