اگر باردار هستید یا به تازگی زایمان کردهاید، به احتمال زیاد به سلامتی کودک در حال رشد خود توجه بیشتری میکنید. دیسپلازی کلیه (Kidney Dysplasia) یکی از بیماری های جنینی (مربوط به دوران بارداری که برای جنین ممکن است پیش بیاید) است که ممکن است پزشک متخصص شما در مورد آن با شما صحبت کرده باشد. برای یادگیری دلایل، درمان و چشم انداز کودکان مبتلا به دیسپلازی کلیه حتما ادامه این مطلب را از وبسایت نسخه مطالعه بفرمایید.
جنین طی دوره بارداری در رحم مادر قرار دارد. در طول تمام مدت بارداری بدن و ارگان های جنین در حال رشد و توسعه هستند.
دیسپلازی کلیوی وقتی رخ میدهد که یک یا هر دو کلیه جنین درحالی که باید درون رحم رشد کنند، به آن صورت رشد نمیکنند. این بیماری گاهی به نام کلیه یا دیسپلازی مولتیسیستیک کلیه یا دیسپلازی کلیوی خوانده میشود.
یک فرد بالغ معمولی و سالم دارای دو کلیه است. هر کدام از این کلیه ها تقریباً به اندازه یک مشت هستند. کلیه بیشتر موادی که خون نمیتواند از آن ها استفاده کنند را، از خون دریافت کرده و دفع می کند. برای مثال آب اضافی خون را گرفته و به شکل ادرار از مجاری ادراری دفع میکند.
کلیههای شما به حفظ تعادل بدن کمک می کنند. بدون وجود این ارگان ها، شما در معرض خطرات و عوارض بسیار خطرناک و جدی خواهید بود.
در دیسپلازی کلیه برای تشکیل و رشد کلیه ها در داخل رحم مادر، مشکلاتی پیش میآید. در این وضعیت کیست های متعدد جایگزین بافت طبیعی کلیه می شوند که قادر به تصفیه خون نیستند.
طبق تخمین موسسه ملی دیابت، گوارش و بیماری های کلیوی، از میان هر ۴۳۰۰ تولد، یک نوزاد با دیسپلازی کلیه به دنیا می آید.
پزشکان ممکن است دیسپلازی کلیه را در دوران بارداری از طریق سونوگرافی تشخیص دهند. سونوگرافی برای نشان دادن تصاویر و بررسی رشد جنین در رحم انجام می شود. بعضی اوقات، پزشکی که تصاویر سونوگرافی را تفسیر می کند، متوجه بی نظمی در کلیه های جنین می شود.
با این حال، سونوگرافی همیشه قبل از به دنیا آمدن کودک دیسپلازی کلیه را تشخیص نمی دهد. و در مواردی، مشکلی در بافت کلیه را به ما نشان نمیدهد. پزشک شما ممکن است در طول سونوگرافی روتین و همیشگی، یا انجام هنگام معاینه برای تشخیص بیماری دیگری، دیسپلازی کلیوی را پیدا کند.
به طور معمول، این بیماری فقط در یک کلیه اتفاق می افتد. در این حالت کودک در حال رشد علائم و مشکلات محدودی خواهد داشت. اگر دیسپلازی کلیه در هر دو کلیه وجود داشته باشد، به درمان و نظارت جدی نیاز خواهد بود. همچنین احتمال این وجود دارد که جنین در دوران بارداری زنده نماند.
اگر فقط یکی از دو کلیه به بیماری مبتلا شود، هیچ درمانی لازم نیست. وجود یک کلیه سالم به طور معمول می تواند برای پیشبرد زندگی و تصفیه خون کافی باشد.
اما با وجود یک کلیه، فرد بیمار باید به صورت منظم به پزشک مراجعه کند تا مشکلی برای او پیش نیاید. و یا از عملکرد تنها کلیه خود مطمئن شود. متخصص ارولوژی در ارزیابی اشخاصی که دیسپلازی کلیوی دارند فاکتورهای زیر را بررسی میکند:
کودک مبتلا به دیسپلازی کلیه بیشتر از کودکان سالم به موارد زیر مبتلا خواهد شد:
اگر هر دو کلیه کودک مبتلا شوند، برای تعیین میزان و سطح عملکرد کلیه ها، نظارت دقیق لازم است. اگر کلیه ها در نوزادان تازه متولد شده عملکرد خود را به صورت کامل انجام ندهند، به پیوند کلیه و همودیالیز نیاز خواهند داشت.
در حال حاضر، هیچ روش اثبات شده ای برای جلوگیری از دیسپلازی کلیه وجود ندارد. داشتن رژیم غذایی مناسب و خودداری از مصرف برخی داروهای خاص در دوران بارداری می تواند به جلوگیری از بروز بیماریهای مختلفی همچون دیسپلازیکلیوی در کودک شما کمک کند.
کودکان زیر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به چنین وضعیتی هستند:
اگر کودک شما در یک کلیه دچار دیسپلازی است، چشم اندازش به طور معمول خوب است. کودک ممکن است چند مشکل سلامتی مانند افزایش خطر ابتلا به بیماری های ادراری داشته باشد. اما به احتمال زیاد زندگی عادی خواهد داشت.
اگر فرزند شما در هر دو کلیه به دیسپلازی مبتلا باشد، ممکن است نیاز به دیالیز و پیوند کلیه و همچنین نظارت دقیق داشته باشد.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com