کلیه یک انسان سالم و بالغ در حالت عادی، تقریباً به اندازه یک مشت است. کلیه آتروفیک یا (atrophic kidney) اصطلاحا به کلیهای گفته میشود که با عملکرد غیرطبیعی، بصورت غیرطبیعی کوچک شده است. این وضعیت همچنین به آتروفی کلیوی معروف است.
دقت کنید که آتروفی کلیه با هیپوپلازی کلیوی یکسان نیست. در هیپوپلازی کلیوی، این بافت در دوره جنینی و هنگام تولد کوچکتر از حالت معمولی است.
به طور طبیعی کلیهها در دو طرف ستون فقرات، درست زیر دنده های تحتانی قفسه سینه قرار دارند. کلیه چپ معمولاً کمی بزرگتر و بالاتر از کلیه راست است. کلیه چپ در فاصله نزدیکتری نسبت به قلب قرار دارد.
یک یا هر دو کلیه میتوانند دچار آتروفی شوند. اما کوچک شدن کلیه بیشتر در سمت چپ مشاهده میشود.
کلیهها مواد زاید را از خون فیلتر کرده و آب اضافی را از بدن خارج میکنند. آنها همچنین در تنظیم فشار خون نقش بسیار مهمی دارند.
در مراحل اولیه آتروفی کلیه، شما احتمالا علایم خاصی را در خود تجربه نخواهید کرد. اما پس از آنکه ۳۰ تا ۴۰ درصد عملکرد کلیه مختل شده باشد علایم کم کم بروز میکنند. در این وضعیت از آنجا که کلیهها قادر به فیلتر کردن خون نیستند، ممکن است علایم زیر را تجربه کنید:
علائم دیگر کلیه آتروفیک عبارتند از:
آسیب کلیه میتواند به طور ناگهانی، مانند زمانی که کلیه به شدت آسیب دیده یا در معرض سموم است شروع شود. کلیه آتروفیک همچنین ممکن است ناشی از یک بیماری دیگر یا همراه با شرایط دیگر باشد:
آسیب به بافت کلیه به طور کلی، طی یک دوره طولانی اتفاق میافتد. این وضعیت میتواند ناشی از کاهش جریان خون به بافت کلیه باشد.
در صورت داشتن مشکلات و بیماری های زیر بیشتر در معرض کوچک شدن کلیه ها قرار دارید:
پروسه و نوع درمان شما بستگی به علت بروز آتروفی کلیه دارد. درمان بیماری زمینهای ممکن است به جلوگیری از آسیب بیشتر به کلیه کمک کند.
نکته ۱: حتی با وجود اینکه کلیه ها ممکن است کوچک شود، اما همچنان قادر خواهند بود که کار خود را انجام دهند و به طور کامل از کار نمی افتند.
نکته ۲: اما اگر تمام عملکرد کلیه شما کمتر از ۱۵ یا ۱۰ درصد باشد، شما دچار نارسایی کلیه خواهید بود. این بدان معناست که برای انجام کار و و بازگردانی عملکرد کلیهها شما نیاز به درمان دارید. یکی از راه های درمان کاهش عملکرد کلیه؛ انجام دیالیز است.
دیالیز تمام کارهایی که یک کلیه کوچک شده که با نارسایی همراه است را انجام میدهد. اما باید بدانید که همودیالیز درمان دائمی نیست. و شما باید تا زمان پیوند کلیه هفتهای چند بار برای تصفیه خون خود همودیالیز انجام دهید.
کلیه آتروفیک را نمیتوان با رژیم غذایی خاصی معکوس یا درمان کرد. اما رژیم غذایی به عنوان مکمل و یا تسریع کننده در درمان این بیماری کلیوی میتواند نقش اساسی داشته باشد. برای پیشرفت روند درمان آتروفی کلیه موارد زیر را در نظر داشته باشید:
کاهش مصرف سدیم به کنترل فشار خون شما کمک میکند. انستیتوی ملی دیابت و گوارش و بیماری کلیوی آمریکا (NIDDK) توصیه میکند مصرف سدیم خود را روزانه کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم در نظر بگیرید.
برای کاهش سدیم اقدامات زیر را انجام دهید:
کلیه های شما برای رسیدن به سایز نرمال خود نیازمند دریافت مقادیر کافی پروتئین هستند:
غذاهای سالمی که برای قلب مفید هستند به کاهش تجمع چربی در قلب، رگ های خونی و کلیه ها کمک میکند. برای داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب برای قلب به نکات زیر توجه کنید:
موارد زیر را برای تسریع درمان کوچک شدن کلیه ها وارد لیست مواد غذایی خود کنید:
کاهش عملکرد کلیهها در اثر آتروفی کلیه میتواند منجر به ایجاد پتاسیم بیشتر شود. شما باید مصرف پتاسیم خود را کنترل کنید.
غذاهای کم پتاسیم عبارتند از:
برخی مواد غذایی که حاوی پتاسیم بالا هستند عبارتند از:
در مورد رژیم غذایی خود با پزشک صحبت کنید. همچنین ممکن است مشاوره با یک متخصص تغذیه برای شما مفید باشد.
همیشه نمی توان از بروز آتروفی کلیه جلوگیری کرد. اما انجام برخی اقدامات اساسی میتواند به سالم نگه داشتن بافت کلیه کمک کند.
ابتدا سعی کنید از شرایطی و بیماری هایی مثل فشار خون بالا و دیابت که بر عملکرد کلیه تاثیر میگذارند جلوگیری کنید. اگر در حال حاظر این بیماری ها را دارید سعی کنید به خوبی آن ها را مدیریت کنید.
رژیم غذایی شما برای پیشگیری از کوچک شدن کلیه باید سرشار از موارد زیر باشد:
میزان مصرف مواد زیر را خود را محدود کنید:
به نکات زیر نیز توجه کنید:
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com